Det blir träning hemma i Sverige istället för på hög höjd i Frankrike för skidskyttelandslaget. FOTO: Håkan Blidberg.

Det blir träning hemma i Sverige istället för på hög höjd i Frankrike för skidskyttelandslaget. FOTO: Håkan Blidberg.

Inget höghöjdsläger för skidskyttelandslaget

Ledningen för skidskyttelandslaget har tagit beslutet att inte resa till Frankrike för det planerade septemberlägret på hög höjd.
Anledning till beslutet är den ökade smittspridningen i Frankrike samt de isoleringsregler som gäller vid eventuellt positivt coronatest i gruppen.

Tränarteamet har tillsammans med det medicinska teamet väntat in i det sista med att ta beslutet. Landslagsläkare Lykke Tamm, som bor i Frankrike, har god insyn i smittspridningen i landet och det franska sjukvårdsystemet och kommenterar beslutet så här:

– Vi har sett en snabbt ökande smittspridning i Frankrike den senaste veckan och det finns just nu inget som tyder på att läget kommer förbättras de närmaste veckorna, säger Tamm.

Eftersom läget inför lägret varit oklart sedan en tid tillbaka så har landslagsledningen använt de senaste veckorna till att förbereda en alternativ plan.

– Jag har lagt ner mycket tid på en ny bra träningsplan som vi nu känner oss trygga med. Den innebär att vi fortsatt kommer genomföra delar av det höghöjdsprojekt vi skulle göra i Frankrike men vi gör det på hemmaplan istället, menar huvudtränaren Johannes Lukas.

– A-laget kommer träna i Östersund med mycket fokus på träning i uppförsbackar där vi använder de möjligheter som finns på Vintersportcentrum, fortsätter Lukas.

Laget kommer också åka en vecka till Sollefteå på träningsläger. Efter det blir det några veckor i Östersund innan det första snölägret i Idre Fjäll. Där sker traditionsenligt de viktiga förberedelserna inför Sverigepremiären som arrangeras i Idre Fjäll 14-15 november och som därmed markerar starten av säsongen 20/21.

Landslagsåkarna är informerade om beslutet och den nya planen, som kommenteras så här av Sebastian Samuelsson:

– Jag tycker landslagsledningen har tagit ett naturligt beslut med tanken på utvecklingen i Frankrike. Den nya planen som Johannes har gjort känns genomtänkt och jag ser framemot fortsatt bra träning under hösten.

Senaste nyheterna

Charlotte Kalla och de andra landslagsåkarna tränar på snö i Vålådalen i en och en halv vecka. FOTO: Svenska skidförbundet.

Längdlandslaget tillsammans på första snölägret

Samtidigt som de första snöflingorna faller på flera ställen i Sverige åker längdlandslaget på sitt första läger på snö. Landslaget kommer att träna på sparad konstsnö från förra vintern i en och halv...
Marcus Johansson bröt ett revben när han körde omkull på rullskidor för fyra veckor sedan. Det tänker han inte låta sig stoppas av i sin ambition att slåss om totalsegern i Visma Ski Classics. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Marcus ska slåss om totalsegern i Visma Ski Classics – trots brutet revben

Efter sex säsonger i Visma Ski Classics så fick västgöten Marcus ”Maccan” Johansson förra vintern ett riktigt stort genombrott.  Marcus var bästa icke norrman på sin sjätteplats när Visma Ski summera...
Landslagets vallachef Petter Myhlback och hans vallare har hittat snabba vallor utan fluor. Kanske kommer de till användning på tävlingar i vinter trots att fluorförbudet är framflyttat. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Inget fluorförbud i vinter – men landslagsåkarna kan ändå tävla fluorfritt

Nyligen kom beskedet från internationella skidförbundet, FIS, att man skjuter ett år på förbudet att använda fluorvalla på tävlingar. Trots detta kan det i vinter bli så att svenska landslagsåkare ko...