Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Nu blir det skidor på heltid igen för Thobias Fredriksson som kommer att jobba för norska skidmärket Madshus i Sverige. FOTO: Madshus.

Nu blir det skidor på heltid igen för Thobias Fredriksson som kommer att jobba för norska skidmärket Madshus i Sverige. FOTO: Madshus.

Guldhjälten Fredriksson tillbaka i skidspåret

Världs- och olympiamästaren Thobias Fredriksson, 45, är tillbaka i skidmiljön.
Nu som proffs på skidor åt norska Madshus i Sverige.
– Jag vill bidra till att motionärer och Vasaloppsåkare får det bästa under fötterna, säger den gamla landslagshjälten.

Minns 2003 då Thobias Fredriksson vann Sveriges första VM-guld i sprint i italienska Val di Fiemme efter att ha utklassat norrmännen Håvard Bjerkeli och Tor Arne Hetland, samt tysken Tobias Angerer i finalen.

Minns 2005 då Fredriksson tog sprintbrons vid VM i tyska Oberstdorf. Och inte minst de sagolika OS-tävlingarna i Turin 2006 där lillebror Fredriksson från Dals Rostock i Dalsland först tog ett sagolikt guld i sprintstafetten tillsammans med kompisen Björn Lind, och sedan ett individuellt brons.

– Stora upplevelser, men det börjar bli några år sedan det hände. Dagens generation har väl kanske inte helt koll på vad jag gjorde i karriären, skrattar en av landets mest framgångsrika mästerskapsåkare någonsin.

Efter karriären bildade Fredriksson familj i Karlstad och försvann mer eller mindre helt från rampljuset.


– Det har varit lugnt och skönt. Jag har tränat en del med mina två flickor, hållit igång lagom och följt tävlingar på tv.  Men nu känner jag både motivation och glädje att få trappa upp och ägna mig åt skidor igen på heltid. Suget är tillbaka!

Fredrikssons chef blir tidigare elitåkaren John Vikman, generalagent för Madshus i företaget Sportwin, Karlstad.

– Jag har tjatat på Thobias i flera år. Äntligen sa han ja! För oss blir han en stor resurs med sina erfarenheter och kunskaper om skidor. Vi kommer nu att jobba ännu tightare med butiker och kunder än tidigare, testa mer skidor i Torsbys tunnel och göra allt vi kan för att skidvalen ska bli de rätta.

Thobias Fredrikssons fokus blir i första hand motionärer och Vasaloppsåkare:
– Idrott är ju roligt, och särskilt längdåkning – om man har rätt skidor, fäste och glid. Det är där jag kommer in i ilden på klubbträffar, i butiker, utbildningar och i samband med till exempel Vasaloppsveckan, berättar Thobias Fredriksson som innan sprintkarriären tog fart stakade in som tredje man i Vasaloppet 1997 efter österrikaren Michail Botvinov och Jukkasjärvis Christer Majbäck.

Som aktiv utmärkte sig Thobias Fredriksson särskilt för intresset av att vårda sin skidpark noga och sätta sig in i materialets egenskaper i detalj.

– Det gjorde mig trygg, jag ville ha kontroll på grejerna och fick lön för varenda investerad minut. Skidor och material har alltid engagerat mig. Det känns därför som ett privilegium att få börja jobba med Madshus och deras utveckling på heltid.

Världsmästaren på sprint 2003, Thobias Fredriksson, är glad att vara tillbaka och jobba med skidor på heltid. FOTO: Madshus.Världsmästaren på sprint 2003, Thobias Fredriksson, är glad att vara tillbaka och jobba med skidor på heltid. FOTO: Madshus.

Senaste nyheterna

Johanna Hagström öser på för fullt under ett träningsrace med landslaget i Vålådalen häromdagen. I vinter är Hagströms klara mål en plats i det svenska sprint-VM-laget. FOTO: Lukas Johansson/Svenska skidförbundet.

Hagström ser sig själv som en VM-åkare i vinter

Den 22-årige Team Bauhaus-åkaren Johanna Hagström kan se tillbaka på en lång och bra försäsong. Självförtroendet är på topp för den unga sprinttalangen från Falköping. – Som det känns så ska jag var...
I området kring Ylläs och Levi i norra Finland kan man åka på natursnö på flera ställen nu. FOTO: Levi Ski Resort.

Fina förhållanden på natursnö i norra Finland

Det har kommit mycket snö i finska Lappland den senaste tiden så du kan åka skidor på många ställen som har natursnö. Tillsammans med vår finska systersajt Kestävyysurheil.fi har vi gjort en översikt...