Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

William Poromaa har kunnat förbereda sig bra inför sin första säsong som senior. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

William Poromaa har kunnat förbereda sig bra inför sin första säsong som senior. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

En lång försäsong har varit stärkande för William Poromaa

William Poromaa har under några år utmålats som en av de mest lovande unga svenska längdåkarna.
Nu står Åsarnaåkaren inför sin första vinter som senior och kan se tillbaka på en lång försäsong med mycket bra träning och kvitton på att han tagit kliv i utvecklingen.
– Mitt fokus på att utveckla stakning, styrka och stabilitet har gett utdelning, säger William till Längd.se.

William har flera topptioplaceringar på JVM de senaste åren. Han har fått känna på hetluften i världscupen några gånger och sett vad som krävs för att hävda sig där. Nu väntar första vintern som senior. Än har han dock inte fyllt 20 år. Den födelsedagen firar han 23 december. Men att vara född sent på året har inte varit något som hindrat honom i sin satsning.

Vi tog ett snack med William när han precis kommit hem från läger med landslaget i Trollhättan och Torsby. William som tillhör ”B-laget” Team Bauhaus.

– Det har varit kanondagar i Trollhättan och Torsby. Förhållandena i skidtunneln var svinbra, berättar William.

Hur har träningen gått sedan säsongen slutade så tvärt i början på mars?
– Det har rullat på riktigt bra. Jag har fått vara frisk ock kry. För mig har det varit en stor fördel med en så här lång försäsong. Jag känner att jag har en helt annan grundkapacitet nu jämfört med tidigare.

Våren innehöll inga tävlingar men väldigt många timmar på skidor för William, ofta tillsammans med klubbkompisen i Åsarna, Jens Burman.

– Vi åkte otroligt mycket skidor under våren, konstaterar William.

När landslagsåkarna tävlade på rullskidor i Trollhättan förra veckan visade William framfötterna. En andraplats på 15 kilometer och i backsprinten var han fyra i kvalet och med och utmanade om avancemang från kvartsfinalen.

– Jag kände på stakningen i distansloppet att mitt fokus på att utveckla just stakning, styrka och stabilitet gett utdelning. Det var kul att se.

Men du visade också en snabbhet på backsprinten som vi inte sett från dig förut!
– Den verkar jag ha fått på köpet med det fokus jag haft.

Kommande säsong blir den första som senior för William. Han har fått känna på hetluften i några världscuplopp tidigare men nu vill han visa mer.

– Mitt mål är att komma ut på världscupen och göra bra race och se vad det räcker till. Jag vill utvecklas och bli bättre hela tiden. Det är ju ett VM i vinter också men jag känner ingen stress över att kvalificera mig dit.

Efter en lång tid med bra träning och kvitton från standardspass, som visat tydlig skillnad från maj till nu, så fortsätter William träningen med trygghet i att han är på rätt väg. Han är också glad över att ha nye landslagstränaren Lars Ljung som sin tränare.

– Lars är otroligt engagerad och helt rätt för mig nu. Hans egenskaper kring teknik har varit utvecklande. Sedan är han också skön att jobba med, vi har alltid roligt tillsammans, fastslår William.

Som avkoppling vid sidan av träningen blir det en hel del golf för William. Han har golfat i två år och har 14 i handikapp. Fiske är också något som han pysslar med regelbundet.

Williams föräldrar, Larry och Anette (Fanqvist), har båda varit landslagsåkare. Något som 20-åringen tror har gett en del trygghet.

– Jag tror det varit ganska bra för mig. På något sätt har jag det i blodet hur det är att vara med i en landslagstrupp. De har kunnat dela med sig mycket av sina erfarenheter.

Jens Burman ligger några år före William i sin landslagskarriär och av honom kan han också ta del av erfarenheter. Duon tränar en del tillsammans, inte minst i våras när det inte fanns några tävlingar att delta i.

– Vi är ju nära vänner och sporrar varandra mycket på träning. Vi är också lika i hur vi vill träna och kör ganska hårt på många pass.

Vill man se William i träning kan man kolla in Jens Burmans vlog där han dyker upp då och då. FOTO: Jens Burmans Youtube-kanal.Vill man se William i träning kan man kolla in Jens Burmans vlog där han dyker upp då och då. FOTO: Jens Burmans Youtube-kanal.

På junior-VM i vintras var William på väg mot ett riktigt topplopp på 30 kilometer masstart. Men efter en vurpa och bruten stav slutade det med en niondeplats. Samma placering som han fick året innan.

– Känslan jag hade i det loppet… det är därför man håller på. Jag var på väg mot en medalj och grämer mig en del för den där vurpan. Men som sagt det är känslan jag hade i spåret den dagen man är ute efter.

Som bekant är William sambo med Frida Karlsson. Frida som det senaste året varit i ropet i media för sina framgångar, motgångar och framgångar igen. William har fått stå på sidan och många gånger blivit kallad för Frida Karlssons pojkvän.

Hur tacklar du det här när det är så mycket som händer runt Frida?
– För det första så tycker jag ju att det är kul att det går bra för henne och jag gläder mig i hennes framgångar.

– Nu tycker jag också att media visar lite mer respekt och har en annan inriktning när de pratar med mig.

Senaste nyheterna

Vallelungadalen i italienska Sydtyrolen bjuder på suveräna förhållanden för längdåkning. FOTO: Benjamin Pfitscher.

La Venosta – en dold pärla för längdåkning

I kanten av italienska Sydtyrolen, nära gränserna till Schweiz och Österrike, breder den mystiska och charmiga Vallelungadalen ut sig i all sin skönhet. Nu är det dags att visa upp denna dolda pärla f...
Joni Mäki tog dubbla segrar vid finska cupen i Taivalkoski i helgen. FOTO: Touho Häkkinen.

Dubbla segrar för Joni Mäki

Joni Mäki vann både lördagens sprint och söndagens distanslopp vid finska cupen i Taivalkoski. På damsidan vann Katri Lylynperä sprinten och Kerttu Niskanen distansloppet.