Redan i slutet av oktober kommer Vallåsen kunna erbjuda 1,4 kilometer längdspår då man har möjlighet att producera snö i plusgrader. FOTO: Branäsgruppen.

Redan i slutet av oktober kommer Vallåsen kunna erbjuda 1,4 kilometer längdspår då man har möjlighet att producera snö i plusgrader. FOTO: Branäsgruppen.

Vallåsen inleder unik satsning på längdskidåkning i södra Sverige

Vallåsen och Branäsgruppen bryter ny mark i år när de öppnar en helt ny längdarena för allt från motionärer till elitåkare på Sveriges sydligaste skidanläggning.
Två längdspår, på totalt 1,4 kilometer, kommer att öppna redan i slutet av oktober, vilket är unikt i södra Sverige.

— Det här har aldrig gjorts tidigare. Ingen så här långt söderut har kunnat erbjuda skidåkning så tidigt på säsongen. Medan många andra är i behov av väldigt låga temperaturer kan vi hålla igång våra spår och erbjuda bra träning tack vare våra snöfabriker som kan producera snö i plusgrader. säger Jesper Malmquist, platschef i Vallåsen.

Längdsatsningen på Hallandsåsen består av två spår, ett på 1 kilometer och ett på 400 meter. Det längre spåret är mer utmanade med 22 meter i fallhöjd, vilket innebär att även avancerade åkare kan få sig en ordentlig genomkörare. Den kortare sträckan erbjuder istället lite lättare åkning. De båda spåren cirkulerar dessutom runt en arena, där det kommer att finnas möjlighet för teknikträning.

— Vi vet att det finns många längdskidåkare i södra Sverige som vill träna inför till exempel Vasaloppet eller Engelbrektsloppet. Målet med satsningen har varit att kunna erbjuda bra träning för dem tidigt på säsongen. Men det finns även andra, till exempel skolgrupper, som vi tror kan lockas av satsningen.

Vallåsen erbjuder sedan tidigare utförsåkning på vintern och downhillcykling på sommaren. De lockar många besökare från Skåne, Halland, Småland och Danmark, men även från övriga Sverige – något de vill fortsätta göra även med längdåkningen.

— Det finns cirka 4,5 miljoner människor inom två timmar som får chansen att åka skidor redan i oktober. Det är riktigt häftigt att vi kan erbjuda detta, avslutar Jesper Malmquist.
 

Branäsgruppen är Sveriges största privatägda skidkoncern och ägare till skidanläggningarna Branäs, Kungsberget, Vallåsen, Ulricehamn Ski Center, Storstenshöjden och Tolvmannabacken.

Senaste nyheterna

Charlotte Kalla och de andra landslagsåkarna tränar på snö i Vålådalen i en och en halv vecka. FOTO: Svenska skidförbundet.

Längdlandslaget tillsammans på första snölägret

Samtidigt som de första snöflingorna faller på flera ställen i Sverige åker längdlandslaget på sitt första läger på snö. Landslaget kommer att träna på sparad konstsnö från förra vintern i en och halv...
Marcus Johansson bröt ett revben när han körde omkull på rullskidor för fyra veckor sedan. Det tänker han inte låta sig stoppas av i sin ambition att slåss om totalsegern i Visma Ski Classics. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Marcus ska slåss om totalsegern i Visma Ski Classics – trots brutet revben

Efter sex säsonger i Visma Ski Classics så fick västgöten Marcus ”Maccan” Johansson förra vintern ett riktigt stort genombrott.  Marcus var bästa icke norrman på sin sjätteplats när Visma Ski summera...
Landslagets vallachef Petter Myhlback och hans vallare har hittat snabba vallor utan fluor. Kanske kommer de till användning på tävlingar i vinter trots att fluorförbudet är framflyttat. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Inget fluorförbud i vinter – men landslagsåkarna kan ändå tävla fluorfritt

Nyligen kom beskedet från internationella skidförbundet, FIS, att man skjuter ett år på förbudet att använda fluorvalla på tävlingar. Trots detta kan det i vinter bli så att svenska landslagsåkare ko...