Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Daniel Richardsson har ändrat sin träning markant och siktar mot vinterns VM i Oberstdorf, Tyskland. Här är Daniel på väg mot SM-guld på 30 kilometer i Sundsvall 2019. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Daniel Richardsson har ändrat sin träning markant och siktar mot vinterns VM i Oberstdorf, Tyskland. Här är Daniel på väg mot SM-guld på 30 kilometer i Sundsvall 2019. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Hög fart på många pass – så ska Richardsson tillbaka till toppen

Daniel Richardsson är inte nöjd med vad han presterat i skidspåren de senaste åren.
Nu har den 38-årige Hudiksvallsåkaren ändrat träningen markant inför VM-vintern 2021 för att hitta farten i spåret igen.
– Jag kör hårt på många pass men tränar kanske hälften tidsmässigt mot förut, berättar Daniel för Längd.se.

Daniel Richardsson har en lång och framgångsrik karriär bakom sig. Två OS-guld i stafett (2010 och 2014) och individuellt OS-brons på 15 kilometer (2014) bakom Dario Cologna och Johan Olsson. Daniel har också några världscupsegrar på meritlistan. 2010 vann han 10 kilometer klassiskt närmast före Lukas Bauer och Petter Northug. Han vann 15 kilometer klassisk stil i Drammen 2011 halvminuten före Martin Johnsrud Sundby, Cologna och Northug. En stor triumf var förstås också segern på femmilen i Holmenkollen 2014, före Sundby och Alexander Legkov.

Med den bakgrunden är det lätt att förstå att en placering runt 20–30 på en världscuptävling inte får Daniel att jubla.

– Jag räckte inte till förra säsongen även om det blev lite bättre på senare delen av vintern. Jag konstaterade att det behövdes någon förändring i träningen om jag ska tillbaka till en högre nivå. Min ambition ligger högre än att vara runt 20:e man på världscupen.

Förra säsongens bästa placering i världscupen för Daniel kom på slutet av den avkortade säsongen. På 15 kilometer klassiskt i Lahtis den 29 februari blev han 13:e man en dryg halvminut från pallen.

– Vid sådana tillfällen känner man att det inte är så mycket som fattas. Det gäller att få till den sista biten och få ut hundra procent på rätt dag, säger Daniel.

Det var inte givet att Daniel skulle fortsätta sin skidsatsning ytterligare men han tycker fortfarande att det är kul att träna och tävla och drivs av att hitta utveckling.

– Våren var en speciell period när säsongen tog slut så snabbt. Men det gav mig också tid att i lugn och ro fundera på om jag skulle fortsätta. Jag kom fram till att jag ville satsa vidare men att en förändring i träningsupplägget krävdes.

– Jag lägger upp min träning själv men har bollat med tränare som varit involverade i landslaget de senaste åren som Rikard Grip, Lars Selin och Mattias Nilsson, berättar Daniel och fortsätter;

– I tid kanske jag tränar hälften mot förut men jag kör mycket hårdare på passen överlag även om jag lägger in lugnare perioder ibland. Jag känner att jag har mer energi när jag ska ta i på de tuffa passen.

Det blir en fortsatt satsning med huvudfokus på världscup och VM. Samtidigt flaggar Daniel för att åka långloppen i Visma Ski Classics på slutet av säsongen som Birkenbeinerrennet, Reistadlöpet och Ylläs-Levi.

Daniel Rickardsson har haft en del skador och motgångar genom åren. Vi minns alla den hemska trafikolyckan som Daniel var med om sommaren 2013 där han skadade knät. En skada han kom tillbaka från på en mycket imponerade sätt och tog sitt OS-brons.

Även i år har det varit en sak som stört en del.

– Jag fick en spricka i en menisk i våras. Under en lång period så blev det bara cykel och stakmaskin och ingen löpning alls. Nu har jag börjat jogga lite.

Träningsmässigt tycker Daniel ändå att det flutit på bra med sitt nya träningsupplägg.

Daniel har tränat i sin ensamhet i trakten av Hudiksvall hela våren och sommaren. Något som han trivs med. Han har valt att träna utanför landslaget de senaste åren.

– Jag har inga problem med motivationen. Jag tror också det varit bra med en lång försäsong utan resor. Det har gett bra kontinuitet, konstaterar han.

Häromveckan gästspelade han dock på ett läger med Lager 157 Ski Team.

– Jag tycker att jag hängde med bra. Kul att få lite sparring. Det blev några tävlingslika pass som till exempel ett Vasapass.

– Visst är VM målet och där är det femmilen som passar mig bäst. Men jag måste ta mig dit också. Då måste jag vara igång tidigt på säsongen och få åka i världscupen. Jag måste hitta tillbaka till farten i spåret, att kroppen svarar lite tidigare på vintern

– Vi får se om jag kommer räcka till, man blir ju äldre.

Det kan bli en ny satsning på Visma Ski Classics igen för Daniel. Han flaggar som sagt för några lopp i slutet på kommande säsong men kanske också en satsning fullt ut nästa vinter.

2016 gjorde Daniel sen hel säsong i Visma Ski Classics för Team Expirit. Det slutade med två fjärdeplaceringar i Jizerska och Årefjällsloppet. Just Årefjällsloppet vann han för övrigt i stor stil 2014. Daniel soloåkte då till seger över minuten före åkare som Stanislav Rezac och Anders Aukland. Daniel var också fyra på Vasalopet 2012, fyra tiondelar bakom Jörgen Brink när han satte banrekordet. Daniel har också en fjärdeplats från tuffa Reistadslöpet 2018.

– Att hålla en hög nivå på stakningen är viktigt också för de kortare loppen idag. Så den biten är ändå något jag måste hålla i bra, avslutar Daniel.

Senaste nyheterna

Vallelungadalen i italienska Sydtyrolen bjuder på suveräna förhållanden för längdåkning. FOTO: Benjamin Pfitscher.

La Venosta – en dold pärla för längdåkning

I kanten av italienska Sydtyrolen, nära gränserna till Schweiz och Österrike, breder den mystiska och charmiga Vallelungadalen ut sig i all sin skönhet. Nu är det dags att visa upp denna dolda pärla f...
Joni Mäki tog dubbla segrar vid finska cupen i Taivalkoski i helgen. FOTO: Touho Häkkinen.

Dubbla segrar för Joni Mäki

Joni Mäki vann både lördagens sprint och söndagens distanslopp vid finska cupen i Taivalkoski. På damsidan vann Katri Lylynperä sprinten och Kerttu Niskanen distansloppet.