Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Fluorvallor - som skidskytteföreningarna önskar använda under en övergångsperiod på två år. FOTO: Längd.se.

Fluorvallor - som skidskytteföreningarna önskar använda under en övergångsperiod på två år. FOTO: Längd.se.

21 skidskytteföreningar skriver brev om fluorförbudet

Idag har 21 av Sveriges skidskytteföreningar skrivit ett brev till Svenska skidskytteförbundet. Brevet handlar om förbudet mot fluorvalla och att beslutet om genomförandet av fluorfri verksamhet påbörjandes för sent.
I brevet yrkar föreningarna om en övergångsperiod om två år på nationell nivå.

Så här skriver man bland annat:

”Utifrån att processen kring genomförandet av fluorfri verksamhet påbörjats alltför sent, med kvarvarande oklarheter kring vinters tävlingar, yrkar vi från föreningarna på en nationell övergångsperiod om två år.”

”Det snabba beslut man nu tagit inbjuder till spekulationer och osäkerhet i en annars så öppen tävlingsverksamhet. En åkare som går i mål i Sverigecupen ska inte behöva mötas av tvivel kring vallans innehåll på grund av att säkra kontrollmekanismer saknas.”

Frågan är hur Svenska skidskytteförbundet kommer svara på brevet? Tar man frågan vidare till det internationella skidskytteförbundet, IBU?

En annan fråga är hur de svenska längdklubbarna kommer se på saken. Kommer man gå samman med ett liknande brev till Svenska skidförundet?

Frågorna är många. Att klubbar och aktiva sitter på stora lager med fluorvallor till höga inköpspriser är helt klart. Att de nya fluorfria vallorna ligger på liknande prisnivå gör förstås att beslutet om fluorfri verksamhet också innebär mycket ekonomiskt.

Brevet i sin helhet:

 

Till vårt Svenska Skidskytteförbund                                                                                                      2020-09-11

Utifrån det beslut som tagits om förbud av fluor i valla, vill vi från föreningarna uttrycka våra tankar och vår önskan.

Föreningarna utgör grunden i det ideella arbetet kring svenskt skidskytte. I processen kring fluorfri verksamhet uppfattar många föreningar att förbundet driver en linje som inte tar hänsyn till den verklighet som de aktiva behöver handskas med. Vi vill understryka det viktiga i att bevara den gemenskap och öppenhet, samt den familjära anda som kännetecknar skidskyttesporten. En framtida god kommunikation mellan förbund, föreningar och dess medlemmar i fluorfrågan är utifrån detta helt central.

Ett förbud innebär för många att stora investeringar i valla och utrustning går om intet. Den ekonomiska påfrestningen är avsevärd såväl för privatpersoner och familjer, som för föreningarna. Det är vår farhåga att många av våra aktiva inte kommer att kunna göra sådana ekonomiska uppoffringar i en redan ansträngd privatekonomi.

Förbudet kommer dessutom så hastigt att ingen kompetens kunnat upparbetas kring valla, och varken kontrollverksamhet eller praktiska rutiner kring hur en fluorfri tävlingsverksamhet ska se ut, finns i dagsläget utarbetade. Det snabba beslut man nu tagit inbjuder till spekulationer och osäkerhet i en annars så öppen tävlingsverksamhet. En åkare som går i mål i Sverigecupen ska inte behöva mötas av tvivel kring vallans innehåll på grund av att säkra kontrollmekanismer saknas.

Utifrån att processen kring genomförandet av fluorfri verksamhet påbörjats alltför sent, med kvarvarande oklarheter kring vinters tävlingar, yrkar vi från föreningarna på en nationell övergångsperiod om två år. En sådan övergångsperiod skulle vara av stor vikt för oss aktiva, då den ekonomiska och kompetensmässiga ansträngningen i sådant fall skulle sträckas ut över en hanterbar tidsperiod.

Med förhoppning om en god dialog gentemot de föreningar ni företräder

I21IF                                                                          Häverödal SK

Anundsjö SKF                                                           Finnskoga IF

I19IF                                                                          Svegs IK

Tullus SG                                                                   Boxholm-Ekeby

Hede SK                                                                     Nässjö Ski

Lima SKG                                                                  Medåkers IF

I2IF                                                                            Ornäs Idrottsklubb

Sundsvall Biathlon                                                     Älvdalens SKG

Dala Järna IK                                                              K4IF

Bore Biathlon                                                             OK Landehof

Luleå Gjutaren  

Senaste nyheterna

Johanna Hagström öser på för fullt under ett träningsrace med landslaget i Vålådalen häromdagen. I vinter är Hagströms klara mål en plats i det svenska sprint-VM-laget. FOTO: Lukas Johansson/Svenska skidförbundet.

Hagström ser sig själv som en VM-åkare i vinter

Den 22-årige Team Bauhaus-åkaren Johanna Hagström kan se tillbaka på en lång och bra försäsong. Självförtroendet är på topp för den unga sprinttalangen från Falköping. – Som det känns så ska jag var...
I området kring Ylläs och Levi i norra Finland kan man åka på natursnö på flera ställen nu. FOTO: Levi Ski Resort.

Fina förhållanden på natursnö i norra Finland

Det har kommit mycket snö i finska Lappland den senaste tiden så du kan åka skidor på många ställen som har natursnö. Tillsammans med vår finska systersajt Kestävyysurheil.fi har vi gjort en översikt...