Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Svenska landslagets vallachef Petter Myhlback börjar bli tveksam till om någon testapparat för att kolla fluor på skidorna blir klar till kommande säsong. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Svenska landslagets vallachef Petter Myhlback börjar bli tveksam till om någon testapparat för att kolla fluor på skidorna blir klar till kommande säsong. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Blir det verkligen något fluorförbud i vinter?

Fler och fler röster höjs för att internationella skidförbundet, FIS och internationella skidskytteförbundet, IBU, ska skjuta på fluorförbudet. Detta givetvis med tanke på att det ännu inte kunna visats upp någon testapparat.
– Klockan tickar och säsongen startar snart. Jag är nu mer tveksam till det kommer att fungera, säger svenska landslagets vallachef Petter Myhlback till Längd.se.

Meningen var att representanter för de olika landslagens vallateam skulle få testa ”pistolen” som kan känna av fluor på skidorna i Tyskland 23-24 september. Så blev det inte.

– Det var ett bakslag förra veckan att mötet ställdes in. Meningen var ju att vi skulle få testa apparaten och få tillit till den. FIS står dock fast vid att de kommer att få fram en fungerande maskin, berättar Petter Myhlback och fortsätter;

– Klockan tickar och säsongen startar snart. Jag är nu mer tveksam till det kommer att fungera. Finns det inte en fungerade apparat kan man inte ha ett fluorförbud.

Sedan april har det svenska vallateamet haft hundra procent fokus på fluorfria produkter. Skulle det bli så att fluorförbudet inte kan genomföras är Myhlback ändå inte orolig för att hans team kan leverera konkurrenskraftiga skidor till åkarna.

– Då har vi ju gamla erfarenheter att luta oss mot. Det har ju inte skett någon utveckling av fluorprodukter under den här tiden. Vi kommer att kunna ge åkarna snabba skidor oavsett. Jag är ganska lugn i det här, säger Myhlback och tillägger;

– Jag själv tycker det blivit lite för mycket fokus på den här frågan. Vi har ju något svårare som Corona att förhålla oss till.

Hur som helst så är fluorfrågan mycket het just nu. Så här sa svenska Mats Årjes, ledamot i Internationella skidförbundets högsta styrelse, till Expressen häromdagen:

– Man kan ju inte implementera en regel om det inte finns utförda tester och en validerad testutrustning.

Snart väntar två möten i frågan under FIS höstkonferens 3 och 9 oktober. Med andra ord borde ett besked från FIS komma senast 9 oktober.

Senaste nyheterna

Charlotte Kalla och de andra landslagsåkarna tränar på snö i Vålådalen i en och en halv vecka. FOTO: Svenska skidförbundet.

Längdlandslaget tillsammans på första snölägret

Samtidigt som de första snöflingorna faller på flera ställen i Sverige åker längdlandslaget på sitt första läger på snö. Landslaget kommer att träna på sparad konstsnö från förra vintern i en och halv...