Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Charlotte Kalla och de övriga världscupåkarna kommer att övervakas av projekt Snowflake för att hindra spridning av corona. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Charlotte Kalla och de övriga världscupåkarna kommer att övervakas av projekt Snowflake för att hindra spridning av corona. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Världscupåkarna ska övervakas av projekt ”Snowflake”

För att inte få spridning av corona när världscupsäsongen drar igång har internationella skidförbundet, FIS, startat projekt ”Snowflake”.
Samtliga åkare kommer att övervakas på ett nytt sätt skriver SportExpressen.
– Vad är det för något? Det här visste jag inget om, säger en överraskad Charlotte Kalla till SportExpressen.

Tidigare har FIS meddelat att det väntar intensiva corona-tester för åkarna men också vallare och ledare i världscupen i vinter. Samtliga måste göra PCR-tester två gånger varje vecka. Men nu har också nya direktiv kommit från FIS.

– Vi har fått veta väldigt lite om det här än så länge. Det var på mötet förra veckan som det nämndes för första gången, säger landslagschefen Anders Byström till SportExpressen.

Byström har ännu inte fått information hur det här ska fungera och säger så här:

– Det är som med allt annat just nu. Vi vill ha klarhet i vad det innebär, och hur det ska fungera.

Det centrala i projekt ”Snowflake” är en ny app där alla personer knutna till de olika landslagen nu beordras att använda appen.

I ”FIS Passport App”, ska åkarna hela tiden rapportera in vilka länder/regioner man rör sig i. Där ska också resultat från samtliga coronatester föras in. Sköter man inte detta är man inte välkommen till nästkommande världscuptävling.

När SportExpressen pratade med Charlotte Kalla om det här så kom det som en överraskning.

– Vad är det för något? Det här visste jag inget om.

– Och det underlättar för FIS att säkerställa att det blir säkra tävlingar så är det bara välkommet, fortsätter Kalla sedan.

SportExpressen har också talat med Calle Halfvarsson som är lite fundersam inför det här.

– Ja, det blir en procedur till. Jag har ju lite svårt för sånt där. Jag vet inte hur jag ska lösa det, men jag förstår förstås att det måste vara noggrant nu med tester och allt. Så jag får ta tag i det här, säger Halfvarsson.

Senaste nyheterna

Vallelungadalen i italienska Sydtyrolen bjuder på suveräna förhållanden för längdåkning. FOTO: Benjamin Pfitscher.

La Venosta – en dold pärla för längdåkning

I kanten av italienska Sydtyrolen, nära gränserna till Schweiz och Österrike, breder den mystiska och charmiga Vallelungadalen ut sig i all sin skönhet. Nu är det dags att visa upp denna dolda pärla f...
Joni Mäki tog dubbla segrar vid finska cupen i Taivalkoski i helgen. FOTO: Touho Häkkinen.

Dubbla segrar för Joni Mäki

Joni Mäki vann både lördagens sprint och söndagens distanslopp vid finska cupen i Taivalkoski. På damsidan vann Katri Lylynperä sprinten och Kerttu Niskanen distansloppet.