Charlotte Kalla och de övriga världscupåkarna kommer att övervakas av projekt Snowflake för att hindra spridning av corona. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Charlotte Kalla och de övriga världscupåkarna kommer att övervakas av projekt Snowflake för att hindra spridning av corona. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Världscupåkarna ska övervakas av projekt ”Snowflake”

För att inte få spridning av corona när världscupsäsongen drar igång har internationella skidförbundet, FIS, startat projekt ”Snowflake”.
Samtliga åkare kommer att övervakas på ett nytt sätt skriver SportExpressen.
– Vad är det för något? Det här visste jag inget om, säger en överraskad Charlotte Kalla till SportExpressen.

Tidigare har FIS meddelat att det väntar intensiva corona-tester för åkarna men också vallare och ledare i världscupen i vinter. Samtliga måste göra PCR-tester två gånger varje vecka. Men nu har också nya direktiv kommit från FIS.

– Vi har fått veta väldigt lite om det här än så länge. Det var på mötet förra veckan som det nämndes för första gången, säger landslagschefen Anders Byström till SportExpressen.

Byström har ännu inte fått information hur det här ska fungera och säger så här:

– Det är som med allt annat just nu. Vi vill ha klarhet i vad det innebär, och hur det ska fungera.

Det centrala i projekt ”Snowflake” är en ny app där alla personer knutna till de olika landslagen nu beordras att använda appen.

I ”FIS Passport App”, ska åkarna hela tiden rapportera in vilka länder/regioner man rör sig i. Där ska också resultat från samtliga coronatester föras in. Sköter man inte detta är man inte välkommen till nästkommande världscuptävling.

När SportExpressen pratade med Charlotte Kalla om det här så kom det som en överraskning.

– Vad är det för något? Det här visste jag inget om.

– Och det underlättar för FIS att säkerställa att det blir säkra tävlingar så är det bara välkommet, fortsätter Kalla sedan.

SportExpressen har också talat med Calle Halfvarsson som är lite fundersam inför det här.

– Ja, det blir en procedur till. Jag har ju lite svårt för sånt där. Jag vet inte hur jag ska lösa det, men jag förstår förstås att det måste vara noggrant nu med tester och allt. Så jag får ta tag i det här, säger Halfvarsson.

Senaste nyheterna

Oskar Kardin och Jenny Larsson tog imponerade segerar på Engadin La Diagonela. FOTO: Nordic focus/Björn Reichert.

Solosegrar för både Jenny Larsson och Oskar Kardin på La Diagonela

Säsongens första Visma Ski Classics-lopp, Engadin La Diagonela, såg två vinnare från Sverige. Jenny Larsson, Team Ramudden och Oskar Kardin, Team Ragde Eiendom vann båda efter imponerande soloutbrytn...
startlistbild_eld

Startlistor Engadin La Diagonela

Lördag morgon är det dags för en efterlängtad start på Visma Ski Classics säsong XI. Du ser loppet på kanal 9 där Roberto Vacchi och Oskar Svärd kommenterar. Sändningen startar 08.00. Startlistor finn...
Sebastian Samuelsson förde upp Sverige från elfte till sjunde plats på stafetten i Oberhof. FOTO: Jasmin Walter, Gepa Pictures/Bildbyrån.

Stafettseger till Frankrike – Sverige sjua

Martin Ponsiluoma bommade bort Sveriges chanser till en framskjuten placering på stafetten i Oberhof. Sebastian Samuelsson avancerade dock från elfte till sjunde plats på slutsträckna. Frankrike vann...