Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Nu verkar det som förbudet mot fluorvalla skjuts upp ett år. FOTO: Längd.se.. FOTO: Längd.se.

Nu verkar det som förbudet mot fluorvalla skjuts upp ett år. FOTO: Längd.se.

Fluorförbudet skjuts upp till nästa säsong?

Det ser ut som att förbudet mot fluorvalla skjuts upp till nästa säsong.
Så här säger Finlands vallachef Martin Norrgård till SVT Sport:
– Som jag tolkat det, och det är jag rätt säker på, så skjuts det fram till nästa säsong, säger han.

Ett besked från internationella skidförbundet (FIS) ska komma på fredag men enligt flera källor så har man redan tagit ställning och kommer att skjuta på förbudet en säsong.

– Ryktena kom till oss redan förra veckan. Och det här tar ju lite luften ur en. Nu går vi tillbaka till ruta ett. Vi har varit tvungna att planera utifrån ett fluorförbud, och varit väldigt försiktiga i hur vi vallar och testar nya produkter. Och vi har ju putsat vallabodarna helt rena från fluor. Delvis känns det som att vi gjort det arbetet i onödan, säger Martin Norrgård till SVT Sport.

Det finska vallateamet, liksom det svenska och alla andra, lär ha stora lager av fluorvalla som man ställt undan. Nu talar det mesta för att man får öppna de lådorna igen.

– Nu gäller det att använda det fluor som finns kvar. Som tur är har vi inte kastat bort eller förstört det fluor som finns. Och jag hoppas inte att tillverkarna gått för långt i den processen heller. Men jag tror att de gamla recepten finns kvar, så att vi inte behöver slå på stort och storhandla, berättar Norrgård för SVT Sport.

Norrgård är kritisk till hur man tagit beslutet om fluorförbud tidigare.

– Normalt sett tar man inte beslut förrän man kan säkerställa att det man bestämmer fungerar. Här hade man behövt lyssna mer på expertisen, och i det sammanhanget är det vallarna och tillverkarna, säger Norrgård.

Det är hur testningen av fluor på skidorna skulle gå till som dragit ut på tiden. Planen var att landslaget skulle träffas i Tyskland i september för att få en genomgång av kontrollrutinerna. Då skulle man få prova den testapparat som ett tyskt företag tagit fram. Det mötet ställdes in och rykten har gått om många fel på testapparaten. Nu talar allt för att fluorförbudet skjuts fram ett år. Officiellt besked ska alltså komma från FIS på fredag.

Senaste nyheterna

pod_bild_tc21_lina

Podcast om Toblach-Cortina 2021

I senaste avsnittet av Visma Ski Classics podcast Livigno2Levi så analyseras dagens Toblach-Cortina av Teemu Virtanen. Gäst är Andreas Nyagaard, Team Ragde Eiendom. Det bjuds också på intervjuer med d...
Martin Ponsiluoma åkte in som tionde man på masstarten trots fyra bommade skott. FOTO: Jasmin Walter, Gepa Pictures/Bildbyrån.

52:a segern för Thingsnes Bö – Ponsiluoma tionde

Johannes Thingnes Bö vann masstarten i Antholz halvminuten före fransmannen Fillon Maillet. Martin Ponsiluoma sköt en bom varje gång på vallen men kunde ändå ta en tiondeplats. Sebastian Samuelsson s...
Markus Ruus vann 15 kilometer klassiskt vid Volkswagen cup i Torsby på söndagen. FOTO: Johanna Lundberg/Bildbyrån.

Ruus och Dyvik distansvinnare i Torsby

Volkswagen cup i Torsby fortsatte med distanslopp på söndagen. I herrklassen vann Åsarnas Marcus Ruus sju sekunder före gårdagens sprintvinnare Anton Persson, SK Bore Torsby. På damsidan gjorde IFK M...