Nu verkar det som förbudet mot fluorvalla skjuts upp ett år. FOTO: Längd.se.. FOTO: Längd.se.

Nu verkar det som förbudet mot fluorvalla skjuts upp ett år. FOTO: Längd.se.

Fluorförbudet skjuts upp till nästa säsong?

Det ser ut som att förbudet mot fluorvalla skjuts upp till nästa säsong.
Så här säger Finlands vallachef Martin Norrgård till SVT Sport:
– Som jag tolkat det, och det är jag rätt säker på, så skjuts det fram till nästa säsong, säger han.

Ett besked från internationella skidförbundet (FIS) ska komma på fredag men enligt flera källor så har man redan tagit ställning och kommer att skjuta på förbudet en säsong.

– Ryktena kom till oss redan förra veckan. Och det här tar ju lite luften ur en. Nu går vi tillbaka till ruta ett. Vi har varit tvungna att planera utifrån ett fluorförbud, och varit väldigt försiktiga i hur vi vallar och testar nya produkter. Och vi har ju putsat vallabodarna helt rena från fluor. Delvis känns det som att vi gjort det arbetet i onödan, säger Martin Norrgård till SVT Sport.

Det finska vallateamet, liksom det svenska och alla andra, lär ha stora lager av fluorvalla som man ställt undan. Nu talar det mesta för att man får öppna de lådorna igen.

– Nu gäller det att använda det fluor som finns kvar. Som tur är har vi inte kastat bort eller förstört det fluor som finns. Och jag hoppas inte att tillverkarna gått för långt i den processen heller. Men jag tror att de gamla recepten finns kvar, så att vi inte behöver slå på stort och storhandla, berättar Norrgård för SVT Sport.

Norrgård är kritisk till hur man tagit beslutet om fluorförbud tidigare.

– Normalt sett tar man inte beslut förrän man kan säkerställa att det man bestämmer fungerar. Här hade man behövt lyssna mer på expertisen, och i det sammanhanget är det vallarna och tillverkarna, säger Norrgård.

Det är hur testningen av fluor på skidorna skulle gå till som dragit ut på tiden. Planen var att landslaget skulle träffas i Tyskland i september för att få en genomgång av kontrollrutinerna. Då skulle man få prova den testapparat som ett tyskt företag tagit fram. Det mötet ställdes in och rykten har gått om många fel på testapparaten. Nu talar allt för att fluorförbudet skjuts fram ett år. Officiellt besked ska alltså komma från FIS på fredag.

Senaste nyheterna

Calle Halfvarsson åker med nummer 20 på nummerlappen på lördagens VM-lopp i skiathlon. FOTO: Johanna Lundberg/Bildbyrån.

Startlistor VM Oberstdorf – skiathlon lördag

VM i Oberstdorf, Tyskland, fortsätter med skiathlon i morgon lördag. Damerna startar 11.45 och herrarna 13.30.
birken_valadalen

Birken ställs in – ersätts av Vålådalsrennet i Sverige

På grund av nuvarande norska COVID 19-begränsningar har Birken AS har beslutat att ställa Birkebeinerrennet 2021 för elit och motionärer. Visma Ski Classics kommer att arrangera ett elitlopp i Sverige...
Frida Karlsson njuter i solskenet dagen före skiathlonloppet på VM i Oberstdorf. FOTO: Johanna Lundberg/Bildbyrån.

Frida Karlsson: ”Det vore ju konstigt om man inte gick för vinst”

Det var åtta rejält laddade svenska åkare som deltog i en digital pressträff inför lördagens skiathlonlopp vid VM i Obertstdorf. Frida Karlsson, Ebba Andersson, Charlotte Kalla, Emma Ribom, Jens Burma...