Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
På fredagen meddelade både FIS och IBU att man skjuter på fluorförbudet ett år. FOTO: Längd.se.

På fredagen meddelade både FIS och IBU att man skjuter på fluorförbudet ett år. FOTO: Längd.se.

FIS och IBU skjuter på fluorförbudet

På fredagen meddelar idag internationella skidförbundet, FIS och internationella skidskytteförbundet, IBU, att man skjuter på fluorförbudet till säsongen 2021-2022.
Då testmetoderna inte blivit klara i god tid innan säsongen så tog de båda förbunden idag beslutet att skjuta på fluorförbudet till nästa vinter.

Så här skriver FIS på sin sajt:

”Enligt arbetsgruppens förslag kommer den kommande säsongen att användas för ytterligare laboratorie- och fälttester, för att slutföra testprotokoll och möjliggöra produktion av ytterligare enheter för köp av intressenter och möjliggöra genomförandet av förbudet på alla nivåer av FIS-tävlingar.

– Till säsongen 2021-2022 kommer vi att ha en apparat som kan spåra fluor och som kan garantera tävlingarnas integritet som våra idrottare förtjänar, säger IBU: s president Olle Dahlin i pressmeddelandet.

Osäkerheten inför stundande säsong har fått flera nationer i både skidskytte och längdåkning att hota med bojkott av tävlingar om förbudet skulle varit kvar.

– Med tanke på de uppenbara hälsoriskerna och miljöutmaningarna i samband med fluorvallning är vi fullt övertygade om att ta bort all användning av fluor från våra tävlingar. Från och med nästa säsong kommer vi att ligga före EU:s krav och se till att vi har de högsta standarderna för att säkra miljön, säger Dahlin.

Visma Ski Classics VD David Nilsson kommenterar beslutet så här:
– Naturligtvis vill vi alla en grön sport, det är viktigt för vintersportens framtid. Ändå tycker vi att det är bra att FIS har fattat detta beslut idag och att införandet av ett fluorförbud ska ske i rimlig takt, och inte innan tillräckliga kontrollmetoder är på plats.

– Det är viktigt för vår sport att det finns väl beprövad testutrustning redo så att fair play i våra tävlingar kan upprätthållas. Från Visma Ski Classics-synvinkel så skulle vi vara glada om vi kunde vara en del av arbetet för en skidvärld utan fluorvallor de närmaste åren. Vi är redo att delta i processen för hur vi kan implementera detta på ett korrekt sätt, fortsätter Nilsson.

FIS meddelande om att de skjuter på fluorförbudet.

IBU:s pressmeddelande i sin helhet finns här.

Senaste nyheterna

pod_bild_tc21_lina

Podcast om Toblach-Cortina 2021

I senaste avsnittet av Visma Ski Classics podcast Livigno2Levi så analyseras dagens Toblach-Cortina av Teemu Virtanen. Gäst är Andreas Nyagaard, Team Ragde Eiendom. Det bjuds också på intervjuer med d...
Martin Ponsiluoma åkte in som tionde man på masstarten trots fyra bommade skott. FOTO: Jasmin Walter, Gepa Pictures/Bildbyrån.

52:a segern för Thingsnes Bö – Ponsiluoma tionde

Johannes Thingnes Bö vann masstarten i Antholz halvminuten före fransmannen Fillon Maillet. Martin Ponsiluoma sköt en bom varje gång på vallen men kunde ändå ta en tiondeplats. Sebastian Samuelsson s...
Markus Ruus vann 15 kilometer klassiskt vid Volkswagen cup i Torsby på söndagen. FOTO: Johanna Lundberg/Bildbyrån.

Ruus och Dyvik distansvinnare i Torsby

Volkswagen cup i Torsby fortsatte med distanslopp på söndagen. I herrklassen vann Åsarnas Marcus Ruus sju sekunder före gårdagens sprintvinnare Anton Persson, SK Bore Torsby. På damsidan gjorde IFK M...