Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Krista Pärmäkoski tillsammans med sin tränare sedan 17 år tillbaka, Matti Haavisto, under en mediaträff i Lahtis förra veckan. FOTO: Petri Ikävalko.

Krista Pärmäkoski tillsammans med sin tränare sedan 17 år tillbaka, Matti Haavisto, under en mediaträff i Lahtis förra veckan. FOTO: Petri Ikävalko.

Krista Pärmäkoski har en bra träningssommar bakom sig

Krista Pärmäkoski är den rutinerade finska åkaren som ska fortsätta att utmana de svenska och norska tjejerna i världscupen och på VM i Oberstdorf.
I vintras slutade Krista nia i den totala världscupen två placeringar bakom den bäst placerade svenska åkaren, Ebba Andersson. Nu har 29-åriga Krista en bra träningssommar bakom sig inför den stundande VM-vintern.

I vintras lyckades Pärmäkoski bäst hemma i Finland med en andraplats på 10 kilometer klassiskt vid säsongsöppningen i Ruka och en tredjeplats i Lahtis i slutet på februari, också då på 10 kilometer klassiskt.

Finskan har tidigare visat sig som en stark mästerskapsåkare. Vid OS i Sotji 2018 blev det tre individuella medaljer. Silver på 30 kilometer och brons både på 10 kilometer och Skiathlon. Året innan tog hon silver på skiathlon vid hemma-VM i Lahtis.

Barmarksträningen har gått bra för Pärmäkoski som i tid har tränat mer än någonsin.

När hon förra veckan anordnade ett medieevenemang i Lahtis så var vår finska partner kestavyysurheilu.fi på plats.

Då kunde hon berätta att hon i våras utnyttjade de goda snöförhållandena i norra Finland och flyttade fram barmarksträningen med en och en halv vecka mot normalt. Hon berättade också att träningssäsongen då varat 144 dagar och innehållit 273 individuella träningspass och bestått av 425 timmars träning.

– Målet för säsongen 2020-2021 är 900-950 timmar. För närvarande är vi ungefär i fas även om det inte är det viktigaste att uppnå den planerade mängden träning. Det viktigaste är att få så många bra träningspass som möjligt, berättade Pärmäkoskis tränare Matti Haavisto.

Haavisto har varit tränare för Pärmäkoski i 17 år. Inga större förändringar har gjorts i träningsupplägget för den kommande säsongen. Förra året tränade dock Krista utanför det finska landslaget men nu är hon med i den finska träningstruppen igen. Landslaget har förstås inte kunnat ha träningsläger utomlands som normalt på grund covid-19.

I augusti tränade Pärmäkoski tre veckor på hög höjd.

– Det tog nästan ett par veckor att återhämta sig från det lägret, sa Krista.

Coach Haavisto beskrev sommarträningen enligt följande:
– Krista har en lång karriär bakom sig och vi har litat på den träningsmodell som har fungerat bra genom åren. Krista behöver en relativt stor mängd aerob träning. Högintensiv träning har varit en sekundärt under sommaren. Det får hon huvudsakligen på landslagsläger och några av de hårdare passen har genomförts där. En del ny stimuli och förändringar måste dock måste man dock ha för att utveckling ska kunna ske.

Finska landslagets nästa läger startar om ett par veckor i Vuokatti.

– Vi får åka i skidtunneln hela tiden och titta in i en betongvägg istället för de fina vyerna i Val Senales. Visst kommer det kännas lite tufft, konstaterade Krista.

När det gäller träningen under hösten betonade tränare Haavisto vikten av måttlighet.

– Det gäller att undvika överträning. Du måste kunna dra nytta av den bra sommarträningen och för lite är bättre än för mycket.

Senaste nyheterna

pod_bild_tc21_lina

Podcast om Toblach-Cortina 2021

I senaste avsnittet av Visma Ski Classics podcast Livigno2Levi så analyseras dagens Toblach-Cortina av Teemu Virtanen. Gäst är Andreas Nyagaard, Team Ragde Eiendom. Det bjuds också på intervjuer med d...
Martin Ponsiluoma åkte in som tionde man på masstarten trots fyra bommade skott. FOTO: Jasmin Walter, Gepa Pictures/Bildbyrån.

52:a segern för Thingsnes Bö – Ponsiluoma tionde

Johannes Thingnes Bö vann masstarten i Antholz halvminuten före fransmannen Fillon Maillet. Martin Ponsiluoma sköt en bom varje gång på vallen men kunde ändå ta en tiondeplats. Sebastian Samuelsson s...
Markus Ruus vann 15 kilometer klassiskt vid Volkswagen cup i Torsby på söndagen. FOTO: Johanna Lundberg/Bildbyrån.

Ruus och Dyvik distansvinnare i Torsby

Volkswagen cup i Torsby fortsatte med distanslopp på söndagen. I herrklassen vann Åsarnas Marcus Ruus sju sekunder före gårdagens sprintvinnare Anton Persson, SK Bore Torsby. På damsidan gjorde IFK M...