Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Andreas Holmberg och bröderna Emil och Nils Persson laddar upp inför Visma Ski Classics säsong XI med träning i värmen på Kreta. FOTO: Privat.

Andreas Holmberg och bröderna Emil och Nils Persson laddar upp inför Visma Ski Classics säsong XI med träning i värmen på Kreta. FOTO: Privat.

Holmberg och bröderna Persson laddar upp i värmen på Kreta

Under stekande sol på Kreta laddar tre av Sveriges bästa långloppsåkare upp inför den stundande säsongen.
– Vi tog en sista minuten-resa hit. Det är toppenförhållanden för rullskidåkning. Breda vägar med bra asfalt och lite trafik, berättar Lager 157 Ski Teams Andreas Holmberg som åkte ner till solen med teamkompisen Emil Persson och hans bror, Team Engcon-åkaren Nils Persson.

Trion Andreas, Emil och Nils flydde höstvädret i Östersund för en vecka med mycket träning i värme och sol.

– Tidigare har jag åkt Mallorca många gånger för träning på hösten. Nu blev det Kreta och jag är positivt överraskad. Det är riktigt bra för träning här, berättar Andreas.

Trion håller till i en strax väster om Chania och åker rullskidor och springer i bergen där omkring.

På måndagen blev det ett rullskidpass på 75 kilometer med en rejält lång stigning mellan 30 och 40 kilometer. Det blev ett rejält svettigt pass då termometern visade över 30 grader.

– Det var ett bra pass men värmen var tuff. Det kändes som bröderna Persson klarade värmen bättre än mig, berättar Holmberg.

Måndagens rullskidpass i bergen på Kreta. BILD: Från Andreas Holmbergs Strava-konto.
Måndagens rullskidpass i bergen på Kreta. BILD: Från Andreas Holmbergs Strava-konto.

Ser ni några andra rullskidåkare på vägarna där nere?
– Nej, men en del cyklister har vi stött på.

Förra vintern blev Andreas tvåa i Visma Ski Classics bergspristävling bakom norrmannen Morten Eide Pedersen. På Marcialonga kom bästa placeringen i ett lopp då han åkte i mål sexa och bäste svensk.

– Jag är sugen på att kämpa om bergsprisvästen igen. Målet är att åka bättre än i fjol och hålla en jämn bra form i januari och februari, säger Andreas.

Andreas teamkompis Emil var ju den stora överraskningen i Visma Ski Classics förra säsongen då han slog till med två segrar; på prologen i Livigno och på Kaiser Maximilan Lauf. Emils bror Nils, som åker för Team Engcon, imponerade stort på Vasaloppet där han blev sjua och andre svensk.

Direkt efter lägret på Kreta bär det av till Båstad i Skåne där Lager 157 Ski Team håller läger nästa vecka. Så det blir två veckor på rad med riktigt mycket rullskidåkning för Homberg och de andra killarna nu.

– På det här sättet får vi mycket bra grundträning men det blir några hårdare pass också, berättar Andreas och fortsätter;

– Sedan är planen att vi kliver på snö i Grönklitt 1 november.

Senaste nyheterna

Det blev en snabb vändning i läget med karantän för det norska laget Ruka. Nu är man ur karantän och tillåts tävla i världscuppremiären sedan tränare Eirik Myhr Nossum konstaterats frisk. FOTO: Vegard Wivestad Grött/Bildbyrån.

Nytt besked: norske tränarens kontrollprov negativt

På torsdagsmorgonen kom beskedet att norske tränaren Eirik Myhr Nossum testats positivt för coronaviruset vid ankomst till Ruka. Nu visar ett kontrollprov att Nossum är frisk och de norska åkarna kan ...
Vallelungadalen i italienska Sydtyrolen bjuder på suveräna förhållanden för längdåkning. FOTO: Benjamin Pfitscher.

La Venosta – en dold pärla för längdåkning

I kanten av italienska Sydtyrolen, nära gränserna till Schweiz och Österrike, breder den mystiska och charmiga Vallelungadalen ut sig i all sin skönhet. Nu är det dags att visa upp denna dolda pärla f...