Hedda Bångman under Tjuvstarten på Idre Fjäll i lördags. Bångmans första lopp i långloppslaget Team Nordic Athletes färger. FOTO: Espen Traeldal.

Hedda Bångman under Tjuvstarten på Idre Fjäll i lördags. Bångmans första lopp i långloppslaget Team Nordic Athletes färger. FOTO: Espen Traeldal.

Hedda Bångman satsar på långlopp – med Oskar Svärd som tränare

Som junior var Hedda Bångman en av de mest lovande skidåkarna i Sverige och åkte världscup redan som 20-åring.
Efter det gick satsning lite upp och ner med en del skador och motgångar. Sedan bar det av till USA i tre år med studier och skidåkning i Colorado.
Nu är 25-åringen hemma i Sverige igen och har bytt spår. Det är långlopp i Visma Ski Classics för Team Nordic Athlete som gäller och sedan i somras har hon trefaldige Vasaloppsvinnaren Oskar Svärd som tränare.

Hedda kommer från tre år med studier och skidåkning i USA. Hon har pluggat en pre medical-utbildning i Boulder, Colorado. Målet är att bli läkare.

– Jag är stolt över mig själv som studerat på heltid och ändå kunnat träna på elitnivå. Men de här åren har jag inte tränat så mycket som tidigare och jag har åkt mycket mindre skidor, berättar Bångman för Längd.se.

– Åren i USA har dock gett mig mycket annat. Jag har fått erfarenhet av att bo på hög höjd och jag har utvecklats mycket på ett personligt plan, fortsätter Bångman.

Väl hemma i Sverige så ska hon fortsätta sin väg mot att bli läkare.

– Jag ska läsa upp några betyg. Det fattades lite för att jag skulle komma in på läkarlinjen nu i höstas. Kanske kommer jag in till våren.

Inför hennes första säsong i långloppscupen Visma Ski Classics har dock inte förberedelserna gått som på räls. Hedda drabbades av en stressfraktur i ena foten i somras. Det innebar sex veckor i gips.

Det var under ett löppass i somras som hon kände att det inte stod rätt till i foten.

– Det visade sig vara en stressfraktur i tredje mellanfotsbenet, en typisk löparskada, berättar hon.

Skadan gjorde att det har fått bli mycket alternativ träning in i sin första säsong med fokus på långlopp. Det kanske inte bara varit till nackdel att det fått bli många timmar stakning i SkiErg.

– Ja, egentligen har det varit bra att jag tränat mycket SkiErg. Utan skadan hade jag inte lagt så många timmar på det.

I sin nya satsning har Hedda sedan i somras trefaldige Vasaloppsvinnaren Oskar Svärd som tränare.

– Det känns väldigt bra med Oskar som tränare. Han har ju lång erfarenhet om långlopp och är väldigt bra på teknikträning. Det jag behöver är mycket teknikträning kring stakning, säger Bångman och fortsätter;

– Oskar har också varit bra på det sättet att han sagt att jag inte ska stressa tillbaka efter skadan. Jag brukar ofta vara lite för ivrig och ha för bråttom när jag ska tillbaka efter en skada.

Just nu är Hedda Bångman på Idre Fjäll och förbereder sig för sin första säsong som långloppsåkare. FOTO: Espen Traeldal.
Just nu är Hedda Bångman på Idre Fjäll och förbereder sig för sin första säsong som långloppsåkare. FOTO: Espen Traeldal.

Hedda ser fram emot vinters nya utmaningar som väntar på loppen i Visma Ski Classics.

– Det ska bli kul att åka längre lopp. Jag har ju aldrig gjort det så första vintern handlar mycket om att se och lära, säger Bångman men lägger samtidigt till;

– Jag vill ju göra mitt bästa och ett resultatmål är ändå att vinna den rosa ungdomsvästen. Det är många som slåss om den och det hänger förstås på hur de andra åker också.

Hedda är glad att hon har Linn Sömskar som teamkamrat i sin nya satsning. Sömskar som också ska göra sin första säsong med fokus på långlopp.

– Linn är sex år äldre än mig och har mycket erfarenhet från världscupen. Hon är också en av världens snabbaste skidåkare. Jag har mycket att lära av henne och hon ger mig bra sparring på läger.

Som junior var Hedda en av Sveriges mest lovande åkare på kortare distanser. Trots satsningen på långlopp har hon inte helt släppt tanken att tävla på den kortare lopp.

– Jag kommer att åka den typen av tävlingar när det passar in programmet. Speciellt i klassisk stil, säger Bångman.

Nu i helgen gjorde Hedda comeback på ”Tjuvstarten” på Idre Fjäll där Team Nordic Athlete befinner sig på träningsläger. En mycket lyckad comeback med skadeperioden i åtanke. Hon stakade till andra plats på 10 kilometer klassiskt, en och en halv minut efter teamkompisen Linn Sömskar.

Senaste nyheterna

Martin Ponsiluoma, bilden, och Sebastian Samuelsson är Sveriges hopp på herrarnas masstart i Antholz i morgon. FOTO: Jasmin Walter, Gepa Pictures/Bildbyrån.

Startlistor skidskytte Antholz söndag – stafett damer, masstart herrar

I morgon är det stafett för damer och masstart för herrar vid skidskyttevärldscupen i Antholz-Anterselva i Italien. Damstafetten startar 12.45. Herrloppet startar 15.05.
Charlotte Kalla i samspråk med Therese Johaug efter lördagens lopp i Lahtis. I morgon åker Kalla första sträcka för Sverige och Johaug andra för Norge. FOTO: Kalle Parkkinen/Bildbyrån.

Startlistor världscupen Lahtis – stafetter söndag

På söndagen väntar stafetter vid världscupen i Lahtis. Damstafetten startar 09.30 och herrstafetten har start 10.40.
Peppe Femling fick en mardrömsstart på stafetten i Antholz med tre straffrundor. FOTO: Kalle Parkkinen/Bildbyrån.

Frankrike före Norge – Sverige hopplöst efter

Peppe Femling åkte första sträckan för Sverige på skidskyttestafetten i Antholz och det blev en mardrömsstart. Med tre straffrundor var dagen förstörd för det svenska laget. – Helt bedrövligt. Formen...