Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Marcus Grate i Torsby skidtunnel häromveckan. Den snabbe sprintern från IFK Umeå drömmer om individuella pallplatser i världscupen. FOTO: Lukas Johansson/Svenska skidförbundet.

Marcus Grate i Torsby skidtunnel häromveckan. Den snabbe sprintern från IFK Umeå drömmer om individuella pallplatser i världscupen. FOTO: Lukas Johansson/Svenska skidförbundet.

Grate drömmer om nya pallplatser

Förra vintern uppnådde 23-årige IFK Umeå-åkaren Marcus Grate en av sina drömmar. Han fick kliva upp på världscuppallen när han tillsammans med Johan Häggström blev tvåa på teamsprinten i Dresden.
– Den pallplatsen betyder jättemycket för mig. Det gav verkligen en extra energiboost och nu drömmer jag att få göra om det i ett individuellt lopp, säger Grate till Längd.se.

Alla svenska längdåkningsfans har suktat efter pallplatser för de svenska herråkarna. I vintras kunde Marcus Grate leverera en sådan tillsammans med Piteå elit-åkaren Johan Häggström. Efter förra vintern har Grate, som tillhör det svenska ”B-laget” Team Bauhaus, jobbat hårt för att nå en pallplats även i ett individuellt lopp.

– Träningen har gått väldigt bra. Jag har tränat utan förhinder sedan mars. Jag känner mig i bra slag, berättar Marcus på telefon från Vålådalen där landslagsåkarna nu tränar på cirka 3 kilometer lång slinga sparad snö.

Att tävlingssäsongen tog slut snabbt i början på mars utnyttjade Marcus för vår med mycket träning. 

– Det passade bra att lägga in en rejäl period med träning i våras när jag kände mig pigg och i bra form. Jag tror den perioden var bra framförallt för oss som är på väg uppåt. Det känns som jag tagit ett rejält kliv.

Har du kunnat se det på tester?
– Jag har inte gjort så mycket tester men jag ser positiva tecken på det jag gjort. Sedan kan man checka av på lägren med landslaget vad man står.

Vad är dina mål för VM-vintern?
– Målet är att ta en VM-plats. Är jag väl där så är målet final, jag kommer inte åka dit för att bara delta, säger Marcus och fortsätter;

– Annars är målet i vinter att ta en individuell pallplats i världscupen.

Det var på Dresdens snabba och flacka bana som Marcus i januari nådde karriärens största framgång med andraplatsen i teamsprinten. Johan Häggström åkte sista sträckan och var precis bakom Frankrike men tätt före ett ryskt och två norska lag. Förstås ett höjdarminne för Marcus.

– Den pallplatsen betyder jättemycket för mig. Att få stå där på pallen och veta att det är så många som tittar på TV där hemma. Det gav verkligen en extra energiboost. Det var en dröm som slog in.

Grate har alltid varit snabb på skidorna och en är naturlig sprinter. En utmaning är natt hålla hela vägen till final i en sprinttävling. En gång har han lyckats med det, i sin andra världscupstart i Cogne, Italien i februari 2019. Då slutade han sexa i finalen men var först över mållinjen både i kvart och semi.

– Jag jobbar hårt med att utveckla min kapacitet. Det har genomgående varit min svaghet. Jag måste klara att gå med hela vägen och vara snabbast även i en final, säger Grate och fortsätter;

– Uthållighet är inget man får gratis man måste lägga ner mycket tid och det har varit i prioriterat för mig. Jag måste både bli starkare och uthålligare och jag måste klara av att hålla min långa stora kropp stabil och åka ekonomiskt.

Till stöd och hjälp i sin träning och utveckling har Marcus för andra året landslagstränarna Magnus Ingesson och Stefan Thomsson.

Efter en längre försäsong än någonsin är nu Marcus riktigt sugen på att komma igång med tävlandet.

– Nu har man ett riktigt sug efter att få ställa sig på startlinjen.

Hur ser du på att det ändå är en osäkerhet kring tävlandet i vinter på grund av pandemin?
– Det är förstås svårt att veta vad som kommer hända. Men jag försöker att inte grotta ner mig i det utan istället vara öppen och beredd på ändringar, avslutar Grate.

Senaste nyheterna

Britta Johansson Norgren ligger tvåa på Visma Ski Classics SC Ranking. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Fem svenskar topp 20 på Visma Ski Classics SC Ranking

Fem svenska åkare ligger topp 20 på Visma Ski Classics SC Ranking efter lördagens Engadin La Diagonela. Andreas Nygaard, Team Ragde Eiendom, är rankad som världens bästa långloppsåkare. Tvåa i ranking...
Charlotte Kalla är tillbaka i landslagsdräkten när det är dags för världscupen i finska Lahtis i helgen. FOTO: Erik Mårtensson/Bildbyrån.

Kalla tillbaka i landslagsdräkten – men osäker mot VM

Charlotte Kalla har fått pröva tålamodet rejält inför den här säsongen. Nu är hon dock tillbaka i landslagsdräkten efter sin covid-infektion och en tid av anpassad träning för att komma i form. När d...
Charlotte Kalla gör säsongsdebut i världscupen i Lahtis, Finland, kommande helg. FOTO: Johan Axelsson/Bildbyrån.

Kalla tillbaka i truppen till världscupen i Lahtis

Efter en helgs tävlingsuppehåll är det dags för de första världscuptävlingarna sedan Tour de Ski avslutades. Ebba Andersson, som var snabbast uppför Alpe Cermis, återfinns också nu i truppen till fins...