Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Stina Nilsson åker den svenska skidskyttepremiären på Idre Fjäll 14–15 november men inte världscuppremiären två veckor senare. FOTO: Håkan Blidberg, Svenska skidskytteförbundet.

Stina Nilsson åker den svenska skidskyttepremiären på Idre Fjäll 14–15 november men inte världscuppremiären två veckor senare. FOTO: Håkan Blidberg, Svenska skidskytteförbundet.

Ingen Stina Nilsson på världscuppremiären i Kontiolahti

Stina Nilsson gjorde ett minst sagt uppmärksammat byte från längdskidor till skidskytte efter förra säsongen.
Men vi från inte se Stina till start när skidskyttevärldscupen startar i finska Kontiolahti.
– Världscuppremiären i Kontiolahti är inte aktuell, säger landslagstränaren Johannes Lukas till DN.
– Superrätt, kommenterar Nilsson själv för DN.

Dagens Nyheter har träffat Stina Nilsson på Idre Fjäll där skidskyttelandslaget nu vässar formen inför säsongsstarten.

– Jag tycker att det har gått bra men jag är jätteödmjuk. Jag vet att de är proffs som jag får träna med och att jag inte är där de är, kommenterar Nilsson för DN.

14–15 november är det dags för svensk premiär, just på Idre Fjäll. Det blir Stina Nilssons första riktiga tävling i sin nya sport. När det två veckor senare är dags för världscuppremiär i Finland kommer dock inte Stina finnas på startlinjen. Detta trots att internationella skidskytteförbundet ändrat reglerna så att åkare i år inte behöver ha kvalificerat sig via IBU-cupen.

– Världscupen är för mig inte aktuellt för henne just nu. Det som är viktigt nu är att hon får tävla. Och det börjar i Sverige eftersom IBU-cupen är inställd fram till nyår. Det finns bra testtävlingar och Sverigecupen. Den här säsongen är det inte prio ett att Stina åker världscupen, säger Johannes Lukas till DN.

– Det handlar också om att tänka lite smart. Är det till någon hjälp för henne att åka direkt i världscupen? Det här är en process. Tävling är en helt annan sak än träning. Nu har hon tränat ett halvår, då är det viktigt att hon får flera veckors och månaders tävlingsrutin, fortsätter Lukas.

– Min första tävling kan inte vara en världscup. För jag vet inte hur man gör, det går inte, nej, nej, nej, säger Stina i intervjun med DN.

Senaste nyheterna

Det är nu klart att det blir Volkswagen Cup i Boden 19-21 februari. FOTO: Svenska skidförbundet.

Grönt ljus för Volkswagen Cup i Boden

Svenska skidförbundet meddelar att efter samråd med arrangerande Bodens Skidallians ges grönt ljus för Volkswagen Cup i Boden 19-21 februari.
Andreas Nygaard blev tvåa bakom Oskar Kardin på La Diagonela i lördags. Under loppet förfrös han dock fingrarna och norrmannen ligger nu på sjukhus i Italien. FOTO: Björn Reichert/Nordic Focus.

Nygaard kan inte tävla på grund av förfrusna fingrar

Andreas Nygaard, Team Ragde Eiendom, blev tvåa på Engadin La Diagonela i lördags. Efter loppet har han dock gått en ännu tuffare kamp med förfrusna fingrar i det kalla vädret. – Det är bra med mig me...
Linn Svahn deltog på Idrottsgalan via länk när hon fick motta utmärkelsen Årets kvinnliga idrottare. FOTO: Simon Hastegård/Bildbyrån.

Linn Svahn Årets kvinnliga idrottare på Idrottsgalan

Linn Svahn vann utmärkelsen Årets kvinnliga idrottare på Idrottsgalan. Linn blev också tvåa i omröstningen om Jerringpriset bakom vinnaren Armand Duplantis. – Sätt läskigt höga mål och våga tro på di...