Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Så här såg det ut 2018 när Anton Karlsson knep segern i Grönklittspremiären före Andreas Holmberg, i mitten, och Emil Persson till vänster. Vem vinner på söndag? FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Så här såg det ut 2018 när Anton Karlsson knep segern i Grönklittspremiären före Andreas Holmberg, i mitten, och Emil Persson till vänster. Vem vinner på söndag? FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Långloppseliten kommer till Orsa Grönklitt

Redan i lördags togs de första stavtagen i Orsa Grönklitt på den två kilometer långa slingan av sparad snö.
På söndag avgörs den traditionsenliga Grönklittspremiären. Den yttersta långloppseliten finns på plats, med åkare som Oskar Kardin, Anton Karlsson, Britta Johansson Norgren och Lina Korsgren.

Förra helgen var det längdpremiär i Orsa Grönklitt. Efter ett intensivt arbete under veckan, med att lägga ut den sparade snön, stod två kilometer längdspår klart till lördagen. Många ivriga skidåkare möttes på morgonen av hårda och fina spår, som blivit preparerade tidigare under natten.

– Premiären var helt fantastisk! Det har varit full fart i spåret från tidig morgon till sen kväll. Det är glädjande med variationen av skidåkare, med allt från barn, äldre, och nybörjare till motionärer och elit. För ett par år sedan var det endast eliten som var på tidig snö, men nu åker verkligen alla, säger Marcus Laggar, sportchef i Orsa Grönklitt.

Fokus har varit att skapa längdspår med kvalitet som består. Därför har man under snöutläggningen lagt en snöbädd omkring en meter för att spåren ska stå emot mildare temperaturer.

Konstsnöspåret i Grönklitt från ovan under förra veckan. FOTO: Grönklittsgruppen.
Konstsnöspåret i Grönklitt från ovan under förra veckan. FOTO: Grönklittsgruppen.

– Det milda vädret just nu tar på snön, men det är fortfarande fina förhållanden på två kilometersslingan. Vi har även kvar en del sparad snö om det skulle behöva förstärkas längre fram. Nu hoppas vi på kallare temperaturer inom kort så vi kan börja producera mer snö. Både snökanonerna och våra snöläggare är redo, säger Marcus Laggar.

På söndag går Grönklittspremiären av stapeln i Orsa Grönklitt. En traditionsenlig tävling, i samarbete med Lager 157 Ski Team, som avgörs för femte året på raken. Denna gången som inbjudningstävling.

– Den yttersta långloppseliten kommer, blandat med ett par inbjudna motionärer. Till start i herrklassen kommer flera av Lager 157 Ski Teams egna åkare som Anton Karlsson, Emil Persson och Andreas Holmberg. De utmanas av bland annat Oskar Kardin från Team Ragde Eiendom och Max Novak från Team Ramudden. På damsidan får vi bland annat se Britta Johansson Norgren från Lager 157 Ski Team och Lina Korsgren från Team Ramudden, säger Marcus Laggar.

Tävlingen startar 08.00 och går på konstsnöspåret, ett varv på cirka 1,2 kilometer. Upplägget är att åkarna kör så många varv de hinner under 75 minuter plus tre ytterligare varv. Från 09.30 öppnar spåret för allmänheten.

Senaste nyheterna

Det blev en snabb vändning i läget med karantän för det norska laget Ruka. Nu är man ur karantän och tillåts tävla i världscuppremiären sedan tränare Eirik Myhr Nossum konstaterats frisk. FOTO: Vegard Wivestad Grött/Bildbyrån.

Nytt besked: norske tränarens kontrollprov negativt

På torsdagsmorgonen kom beskedet att norske tränaren Eirik Myhr Nossum testats positivt för coronaviruset vid ankomst till Ruka. Nu visar ett kontrollprov att Nossum är frisk och de norska åkarna kan ...
Vallelungadalen i italienska Sydtyrolen bjuder på suveräna förhållanden för längdåkning. FOTO: Benjamin Pfitscher.

La Venosta – en dold pärla för längdåkning

I kanten av italienska Sydtyrolen, nära gränserna till Schweiz och Österrike, breder den mystiska och charmiga Vallelungadalen ut sig i all sin skönhet. Nu är det dags att visa upp denna dolda pärla f...