Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

På Jizerska i vintras blev det en trippel för Team Ragde Eiendom. Från vänster Oskar Kardin, Andreas Nygaard och Petter Eliassen. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

På Jizerska i vintras blev det en trippel för Team Ragde Eiendom. Från vänster Oskar Kardin, Andreas Nygaard och Petter Eliassen. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Världens genom tiderna bästa långloppslag presenteras

Visma Ski Classics fortsätter att presentera teamen för inför vintern. Idag har turen kommit till Team Ragde Eiendom.

Anders och Jörgen Aukland etablerade sitt långloppslag redan 2007. De har vunnit Visma Ski Classics lagtävling åtta gånger under olika lagnamn sedan Pro touren startade 2011.
– För säsong XI är vårt mål att vinna så många lopp som möjligt, säger Magnar Dalen, som tillsammans med Jörgen Aukland är lagets teamchef.

– Jag känner att för åkarna är det viktigt att vinna. Om du slutar femma i ett lopp i världscupen kan du se det som en framgång. Det kanske borde vara så i Visma Ski Classics också men för åkarna handlar det om att kliva högst upp på pallen, fortsätter Dalen.

Dalen menar vidare att nivån i Visma Ski Classics har blivit allt högre de senaste åren.

– Att vinna lopp har blivit allt svårare. Tidigare kunde klungan ganska lätt decimeras till cirka 20 åkare och vidare in i tävlingen till kanske fyra-fem. Nivån på åkarna mellan 20 och 50: e plats har stigit avsevärt under de senaste fyra-fem åren. De bästa åkarna idag måste gräva ganska djupt för att bli av med en åkare som kanske slutar på 38: e plats, säger Dalen.

Oavsett ovanstående har Dalen ett team av vinnare. Tre av lagets åkare hör till Visma Ski Classics Hall of Fame: Anders Aukland (16 segrar), Petter Eliassen (13 segrar) och Andreas Nygaard (11 segrar). Lagets svensk, östersundssonen Oskar Kardin, som blev tvåa på Jizerska i vintras, är en framtida vinnare.

– Oskar är en av få svenska åkare som kan vinna Vasaloppet i mars, säger Dalen.

På damsidan har Team Ragde Eiendom gjort de två mest spektakulära värvningarna inför vintern: Marit Bjørgen och Therese Johaug.

Marit har bara ett lopp planerat i kalendern, Vasaloppet. Kanske kommer hon att göra någin fler tävlingar start men hur som helst kommer intresset att vara på topp när Marit väl står på startlinjen den första söndagen i mars. När det gäller Johaug kan vi se henne tidigast efter VM i Oberstdorf, Tyskland.

Här finns presentationen av Team Ragde Eiendom på vismaskiclassics.com.

Senaste nyheterna

Det blev en snabb vändning i läget med karantän för det norska laget Ruka. Nu är man ur karantän och tillåts tävla i världscuppremiären sedan tränare Eirik Myhr Nossum konstaterats frisk. FOTO: Vegard Wivestad Grött/Bildbyrån.

Nytt besked: norske tränarens kontrollprov negativt

På torsdagsmorgonen kom beskedet att norske tränaren Eirik Myhr Nossum testats positivt för coronaviruset vid ankomst till Ruka. Nu visar ett kontrollprov att Nossum är frisk och de norska åkarna kan ...
Vallelungadalen i italienska Sydtyrolen bjuder på suveräna förhållanden för längdåkning. FOTO: Benjamin Pfitscher.

La Venosta – en dold pärla för längdåkning

I kanten av italienska Sydtyrolen, nära gränserna till Schweiz och Österrike, breder den mystiska och charmiga Vallelungadalen ut sig i all sin skönhet. Nu är det dags att visa upp denna dolda pärla f...