Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

I området kring Ylläs och Levi i norra Finland kan man åka på natursnö på flera ställen nu. FOTO: Levi Ski Resort.

I området kring Ylläs och Levi i norra Finland kan man åka på natursnö på flera ställen nu. FOTO: Levi Ski Resort.

Fina förhållanden på natursnö i norra Finland

Det har kommit mycket snö i finska Lappland den senaste tiden så du kan åka skidor på många ställen som har natursnö.
Tillsammans med vår finska systersajt Kestävyysurheil.fi har vi gjort en översikt över möjligheterna för skidåkning i norra Finland just nu. Säsongen pågår oftast från den här tiden på året till april då det bjuds på långloppet Ylläs-Levi som är Visma Ski Classics säsongsavslutning.

Området kring Ylläs och Levi är ett finskt skidmecka med mer än 50 mil spår. Området får ofta tidig snö på hösten och här följer en sammanställning över hur läget ser ut nu.

Levi
Levi öppnade för skidåkning på sparad snö redan 2 oktober. På grund av varmt vädret blev spåren först i dåligt skick. Nu är dock situationen väsentligt bättre, som du kan se på bilden nedan.

– Förutom på konstsnöspåret kan du nu åka i Rakkavaara i både fristil och klassisk. Vi har möjlighet att spåra det första en slinga på 4,5 kilometer och nya spår kommer att läggas till så snart snösituationen gör det möjligt, säger Jouni Palosaari, VD för Levi Resort.

Om du är intresserad av att ta en tur till Levi så är det förstås inga problem att hitta boende på Finlands största skidort.

Se Levis uppdaterade spårkarta i realtid här.

Ylläs
I Ylläs är det för närvarande cirka 20 centimeter snö. Tack vare en lokal spårpatrull så är den så kallade ”Termiska trippeln” redo för klassisk skidåkning. Det finns också ett elljusspår mellan Äkäslompolo och Ylläsjärvi.

– Utmaningen är att snön har fallit när det inte var minusgrader, så det kommer inte att vara möjligt att åka på myrarna på ett tag ännu, säger Elias Teriö, vd för Ylläs turistförening.

Precis som för Levi så har Ylläs gott om plats för boende i nuläget. Under resten av året är situationen dock annorlunda.

– Om du gillar att vara i Ylläs i jul- eller nyårstid bör du vara riktigt snabb med bokningen, säger Teriö.

Du kan följa utvecklingen av spårläget i Ylläs här på Facebook.

Pyhä-Luosto
Området kring Pyhä och Luosto har haft ordentlig tur och där finns redan cirka 40 centimeter snö.

– I Pyhä finns det 11 kilometer spår öppna och de är i gott skick med tanke på hur tidigt på säsongen det är. På Luosto-sidan finns mer än 25 kilometer spår, berättar längdåkaren Susanna Saapunki, som är i området och tränar nu:

– När jag åkte i Lampivaara i Luosto kändes det mer som vår än oktober! Det är åtminstone 40 centimeter snö. Dt har jag själv aldrig upplevt i oktober, även om jag nästan alltid har kunnat åka någonstans i Lappland med naturlig snö i oktober. Det känns helt fantastiskt, säger Saapunki.

Rovaniemi
En konstsnöspår har nyligen öppnat i Rovaniemi. Det har också kommit natursnö och du kan åka gratis på det som kallas Garnisonstigen. Även om det väntas varmt väder så kommer Artillerispåret som är på några kilometer nu kommer snart att förlängas till åtta kilometer.

– Det finns plats i Santasport och våra boendepaket inkluderar också en spåravgift, säger Mika Kulmala, VD för Santasport.

Flera skidklubbar är på plats vid Santasport och snart kommer landslag från olika länder också att ses i sluttningarna kring Rovaniemi innan världscupen startar.

Ylläs-Levi
17 april är det dags för säsongsfinalen på Visma Ski Classics i och med det natursköna loppet Ylläs-Levi som är 70 kilometer i klassisk stil. Loppet är givetvis öppet för alla hukade långloppsmotionärer.

Loppet startar i Ylläs och sträcker sig över fina höjdpartier med fantastiska vyer. Efter en tuffar inledning blir spåret flackar och efter sju mil når man målet som ligger på huvudgatan i Levi. Väl där kan man njuta och sammanfatta skidsäsongen.

Man får se många fina vyer under 70 kilometer långa Ylläs-Levi. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh. Man får se många fina vyer under 70 kilometer långa Ylläs-Levi. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Mer info om Ylläs-Levi finns här: https://yllaslevi.com/en/

Här anmäler du dig till loppet: https://portal.mikatiming.de/event/yllas-levi/2021/en/

bana_yllas_levi.jpgBansträckning Ylläs-Levi.

banprofil_yllas_levi.jpgBanprofil Ylläs-Levi.

Senaste nyheterna

Harald Östberg Amundsen slog Johannes Hösflot Kläbo vid norska cupen i Lillehammer. FOTO: Vegard Wivestad Grött/Bildbyrån.

Johaug och Östberg Amundsen vann i Lillehammer

Norska cupen fortsatte på lördagen med fristilslopp i Lillehammer. Therese Johaug vann programenligt i damklassen och på herrsidan var U23-världsmästaren Harald Östberg Amundsen.
Segern på vann jaktstarten i Kontiolahti var Sebastian Samuelssons första i världscupen. FOTO: Kalle Parkkinen/Bildbyrån.

Sebastian Samuelsson vann jaktstarten i Kontiolahti

En bom och snabb skidåkning förde Sebastian Samuelsson från 18:e plats till seger på jaktstarten i Kontiolahti. Samuelssons första världscupseger! Duon kom samtidigt till sista skyttet. Samuelsson mi...
pod_maccan

Podcast med Marcus Johansson

I senaste avsnittet av Visma Ski Classics podcast, Livigno2Levi, långloppsåkaren Marcus Johansson, Lager 157 Ski Team. Podden finns på Spotify och där du hittar poddar.