Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Johanna Hagström öser på för fullt under ett träningsrace med landslaget i Vålådalen häromdagen. I vinter är Hagströms klara mål en plats i det svenska sprint-VM-laget. FOTO: Lukas Johansson/Svenska skidförbundet.

Johanna Hagström öser på för fullt under ett träningsrace med landslaget i Vålådalen häromdagen. I vinter är Hagströms klara mål en plats i det svenska sprint-VM-laget. FOTO: Lukas Johansson/Svenska skidförbundet.

Hagström ser sig själv som en VM-åkare i vinter

Den 22-årige Team Bauhaus-åkaren Johanna Hagström kan se tillbaka på en lång och bra försäsong.
Självförtroendet är på topp för den unga sprinttalangen från Falköping.
– Som det känns så ska jag vara en del av VM-laget, jag borde ha en plats där, säger Hagström till Längd.se.

Johanna Hagström är västgötatjejen från Falköping som sedan några år tillbaka tävlar för Ulricehamns IF. Hon var tidigt en vinnare i skidspåren. 2016 tog hon guld på sprinten vid ungdoms-OS i Lillehammer.

Redan 2019, som 20-åring, tog hon tredjeplatsen på världscupsrinten i Cogne bakom Jessica Diggins och Sandra Ringwald. Innan det hade hon samma vinter blivit sexa på sprinten vid U23-VM i Lahtis, efter att ha fallit två gånger.

I vintras blev Johanna sjua på världscupsprinten i Planica och tog en niondeplats i Falun. Sedan knep hon silver på sprinten vid U23-VM i bakom Piteå elits Emma Ribom.

Efter det blev Johanna uttagen till den svenska truppen till Kanada. Väl där blåstes säsongen av på grund av corona och Johanna och de andra fick åkta hem utan att ha fått tävla.

– Visst var det snopet att säsongen tog slut så snabbt. Jag hade kommit igång bra då i samband med U23-VM, berättar Johanna.

Det blev ett litet break direkt efter hemkomsten från Kanada. Därefter har det dock handlat om mycket träning för Johanna med det klara målet att ta en plats i det svenska VM-laget till Oberstdorf.

– Jag drog jag igång träningen tidigt. Jag tränade utan en speciell plan men det slutade med att det blev en period med mer träning än vad jag någonsin gjort. En riktigt bra start på träningsåret med mycket barmarksträning och löpning, säger Johanna som har Falun som bas.

Efter förra vintern bytte Hagström tränare från Linus Davidsson, som hon haft sedan tiden på skidgymnasiet i Ulricehamn, till förre damlandslagstränaren Johan Granath. Granath som är verksam som tränare vid Dala Sports Academy i Falun.

– Vi började med fokus kring A3-träning för att höja VO2 max. Sedan blev det en period med mycket teknikträning med hjälp av Lars Ljung (en av de nya landslagstränarna för året), berättar Johanna och fortsätter;

– Det har varit väldigt bra. I juni åkte jag och Hanna (Falk) tillsammans med Ljung till skidtunneln i Torsby och tränade mycket teknik. Vi gick igenom många delar och jag kunde ta med mig det som kändes bra vidare i träningen hemma.

– Det handlar om en del detaljer. Bland annat har jag varit dålig på växel två i skejt. Det har jag jobbat mycket med och där känns det mycket bättre tekniskt nu.

Johanna Hagström i Ulricehamns IF:s färger vid sprintprologen på SM i Sundsvall 2019. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.Johanna Hagström i Ulricehamns IF:s färger vid sprintprologen på SM i Sundsvall 2019. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Hagström gjorde som sagt en rivstart med mycket träning i våras. Det syns i träningsdagboken nu.

– Efter september så kunde jag se att jag gjort hundra timmar mer på det nya träningsåret än samma tid förra året. Det är ju ganska stor skillnad men jag tycker inte jag har kämpat för det. Det känns som det kommit gratis, säger Hagström och skrattar.

– Träningen har bara flutit på bra hela tiden och jag har fått vara frisk och skadefri.

Under sommaren hade inte landslaget några läger på grund av coronaläget. För Johanna blev det då istället eget läger i Norge.

– Mina föräldrar skaffade en hytte i Sjusjöen i Norge precis innan corona bröt ut. De hann bara vara där en gång. Men i somras kunde vi vara där i två veckor med familjen. Då passade jag också på att träna en del med Lotta Udnes Weng (norsk landslagsåkare), berättar Johanna.

Det blev också några träningspass med storasystern Sara, landslagslöpare i orientering.

– Vi har ju lite olika träningsschema men det kan bli några pass tillsammans där vi kan sparra varandra.

Inför VM-vintern tvekar inte Hagström över sin målsättning.

– Målet är absolut VM och världscupen. Som det känns så ska jag vara en del av VM-laget, jag borde ha en plats där, säger hon.

Detta trots att det är stenhård konkurrens om platserna i den svenska truppen, inte minst på sprintsidan.

– Ja, det svåra blir ändå att ta sig dit. Samtidigt känns det skönt att jag själv har känslan att jag ska vara en av de fyra sprintåkarna, konstaterar Johanna.

Den svenska premiären i Bruksvallarna är nu bara tre veckor bort. Men just säsongens första lopp är något som Johanna inte är så förtjust i.

– Det är blandade känslor, det är alltid nervöst i början av säsongen innan man kommer in i det.

Senaste nyheterna

Harald Östberg Amundsen slog Johannes Hösflot Kläbo vid norska cupen i Lillehammer. FOTO: Vegard Wivestad Grött/Bildbyrån.

Johaug och Östberg Amundsen vann i Lillehammer

Norska cupen fortsatte på lördagen med fristilslopp i Lillehammer. Therese Johaug vann programenligt i damklassen och på herrsidan var U23-världsmästaren Harald Östberg Amundsen.
Segern på vann jaktstarten i Kontiolahti var Sebastian Samuelssons första i världscupen. FOTO: Kalle Parkkinen/Bildbyrån.

Sebastian Samuelsson vann jaktstarten i Kontiolahti

En bom och snabb skidåkning förde Sebastian Samuelsson från 18:e plats till seger på jaktstarten i Kontiolahti. Samuelssons första världscupseger! Duon kom samtidigt till sista skyttet. Samuelsson mi...
pod_maccan

Podcast med Marcus Johansson

I senaste avsnittet av Visma Ski Classics podcast, Livigno2Levi, långloppsåkaren Marcus Johansson, Lager 157 Ski Team. Podden finns på Spotify och där du hittar poddar.