Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Sebastian Samuelsson menar att FIS blundar för problemen kopplade till coronapandemin. FOTO: Mathias Mandl/GEPA pictures/Bildbyrån.

Sebastian Samuelsson menar att FIS blundar för problemen kopplade till coronapandemin. FOTO: Mathias Mandl/GEPA pictures/Bildbyrån.

Längdåkningen gör fel menar Samuelsson

Världscupen i skidskytte och längdåkning startar båda sista helgen i november i Finland. Sedan ska längdåkarna till tre ytterligare länder före jul. Skidskyttarna gör bara en anhalt till, i Österrike i ett coronaanpassast tävlingsprogram.
– Det känns oansvarigt av längdåkningen om jag ska vara helt ärlig, säger Samuelsson till TT.

Längdåkarna startar säsongen i Ruka och skidskyttarna i Kontiolahti. Sedan drar längdåkarna vidare till i tur och ordning Norge, Schweiz och Tyskland. Skidskyttarna ska däremot bara tävla på en arena till före jul, i österrikiska Hochfilzen.

Internationella skidskytteförbundet, IBU, har coronaanpassat tävlingsprogrammet för att minska på resandet och stannar två veckor på respektive ort.

– Där tycker jag IBU har varit väldigt duktiga på att anpassa programmet. Det här känns som ett väldigt genomförbart program. Vi halverar i stort sett allt resande och det känns som att det ska gå att genomföra. Men det är en föränderlig tid, så att det kan fortfarande hända saker, berättar Samuelsson för TT när träffar honom i samband med landslagslägret i Idre.

IBU har mar meddelat att ytterligare ändringar kan ske i programmet. Internationella skidförbundet, FIS, har däremot valt att behålla ursprungsprogrammet med tretton stopp i sju olika länder under säsongen. FIS har dock flaggat för att det kan bli förändringar.

Sebastian Samuelsson menar att FIS blundar för problemen kopplade till coronapandemin.

– Jag tror inte att de kommer kunna behålla det och om de gör det så känns det oansvarigt, om jag ska vara helt ärlig. Där har IBU varit mycket, mycket smartare. Jag läste någonstans att det ska vara en rättighetsfråga. IBU äger tävlingarna själva men för FIS är det de lokala arrangörerna och där vill ingen släppa ifrån sig en tävling. Jag blir jätteförvånad om de kan fullfölja sitt program, berättar Samuelsson för TT.

Senaste nyheterna

Vallelungadalen i italienska Sydtyrolen bjuder på suveräna förhållanden för längdåkning. FOTO: Benjamin Pfitscher.

La Venosta – en dold pärla för längdåkning

I kanten av italienska Sydtyrolen, nära gränserna till Schweiz och Österrike, breder den mystiska och charmiga Vallelungadalen ut sig i all sin skönhet. Nu är det dags att visa upp denna dolda pärla f...
Joni Mäki tog dubbla segrar vid finska cupen i Taivalkoski i helgen. FOTO: Touho Häkkinen.

Dubbla segrar för Joni Mäki

Joni Mäki vann både lördagens sprint och söndagens distanslopp vid finska cupen i Taivalkoski. På damsidan vann Katri Lylynperä sprinten och Kerttu Niskanen distansloppet.