Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Topp tre i herrklassen på Långloppspremiären i Grönklitt. Fr.v: trean Max Novak, ettan Anton Karlsson och tvåan Oskar Kardin. FOTO: Marcus Laggar.

Topp tre i herrklassen på Långloppspremiären i Grönklitt. Fr.v: trean Max Novak, ettan Anton Karlsson och tvåan Oskar Kardin. FOTO: Marcus Laggar.

Anton och Britta snabbast på Långloppspremiären

Det blev dubbelt Lager 157 Ski Team när Långloppspremiären i Grönklitt genomfördes på lördagsmorgonen.
Anton Karlsson spurtslog Oskar Kardin, Team Ragde Eiendom och Britta Johansson Norgren solååkte till seger cirka minuten före Lina Korsgren, Team Ramudden.

Upplägget var 75 minuter plus tre varv på den drygt en kilometer långa slingan med sparad snö i Orsa Grönklitt. Både herr- och damklassen hade samlat ett starkt startfält med många ur långloppseliten på plats.Vädret bjöd på sex grader varmt och dimma.

I herrklassen började det hända saker i tätklungan när Oskar Kardin vässade tempot när åktiden närmade sig 50 minuter. Efter en timmes åkning så var det fyra åkare kvar i tätklungan, förutom Kardin så var det Anton Karlsson och Max Novak och Johannes Eklöf från Team Ramudden.

– Det var in i dimman och gröta på bara, sa Kardin i Lager 157:s livesändning från tävlingen.

Ut på sista varvet körde Kardin åter riktigt hårt och bara Karlsson kunde följa. På upploppet så var spurtstarke Anton Karlsson vassast och tog segern. Max Novak tog tredjeplatsen precis för Johannes Eklöf. I spurten om femteplatsen så var IFK Moras Gabriel Höjlind snabbast.

– Det kändes som potatismos. Oskar var stark och spelade ut sina kort. Jag fick spela ut mina, sa Anton sedan han spurtat hem segern.

– Anton var stark, han hade kontroll. Jag körde på efter cirka 45 minuter och då sprack det upp. Sedan gick det lugnt ett tag och sedan lite ryckigt. På slutet försökte jag men Anton gick ju med, kommenterade Kardin.

Så här sa trean Max Novak:
– Jag var osäker på formen. Jag hade bra fart men Kardins fartökningar han satte in var inte kul alltså.

I damklassen så visade Britta Johansson Norgren direkt att hon formen när hon fick kliva på snö. Ett problem med en stav under loppet gjorde att Britta inte riktigt hade koll på sina konkurrenter och trodde att hon inte var i ledningen.

Britta efter loppet.Britta efter loppet.

 – Jag var helt säker på att det var en från Ramudden före. Jag bara jagade för att komma ikapp. Jag fattade inte att jag låg först förrän jag varvade Ida (Dahl) och Elin (Mohlin).

 Så var dock fallet och efter 45 minuter så började Lina Korsgren släppa. I mål var Britta cirka minuten före Lina.

– När killarna kom så försökte jag gå med och hålla farten fast det var långt kvar, sa Britta och fortsatte;

– Det var kul att få känna tävlingskänslan, jag har ju svårt att få fram den på rullskidor.

Jenny Larsson, Team Ramudden tog tredjeplatsen ytterligare cirka minuten efter. Elin Mohlin, Lager 157 Ski Team blev fyra och Ida Dahl, Team Ramudden slutade femma.

Resultat

Herrar
1. Anton Karlsson, Lager 157 Ski Team
2. Oskar Kardin, Team Ragde Eiendom
3. Max Novak, Team Ramudden
4. Johannes Eklöf, Team Ramudden
5. Gabriel Höjlind, IFK Mora SK
6. Tom Fahlen, Landsbro IF SK
7. Eddie Edström, IFK Mora SK
8. Herman Paus, Team Ramudden

Damer
1. Britta Johansson Norgren, Lager 157 Ski Team
2. Lina Korsgren, Team Ramudden
3. Jenny Larsson, Team Ramudden
4. Elin Molin, Lager 157 Ski Team
5. Ida Dahl, Team Ramudden
6. Laila Kveli, Team Engcon
7. Karolina Hedenström, Lager 157 Ski Team
8. Ida Palmberg, Högbo GIF

Vi återkommer med fullständig resultatlista.

Redo för start. FOTO: Marcus Laggar.
Redo för start. FOTO: Marcus Laggar.

Senaste nyheterna

Lina Korsgren på väg mot soloseger i Toblach-Cortina i söndags. Kommande söndag står hon på startlinjen med Visma Ski Classics gula ledarväst när det är dags för Marcialonga. FOTO: Björn Reichert/Nordic Focus.

Korsgren är nervös inför Marcialonga

Lina Korsgren, Team Ramudden, har startat säsong Visma Ski Classics säsong XI med en andraplats och en seger. På söndag står hon på startlinjen för Marcialonga med den gula ledarvästen. Det är en lit...
Här har vi åkarna som representerar Sverige på JVM i Finland 8-14 februari. FOTO: Svenska skidförbundet.

Sveriges trupp till junior-VM i Finland

Efter fina uttagningstävlingar i Järpen och Åsarna har nu Svenska Skidförbundet tagit ut lagen som ska representera Sverige på junior-VM i Vuokatti, Finland 8-14 februari 2021. Truppen består av sex ...