Den förre landslagsåkaren och OS-silvermedaljören Niklas Jonsson, som sitter i FIS längdkommitté, säger till SVT Sport att han förstår kritiken kring världscuptävlingar i åtta länder i vinter. FOTO: Bildbyrån.

Den förre landslagsåkaren och OS-silvermedaljören Niklas Jonsson, som sitter i FIS längdkommitté, säger till SVT Sport att han förstår kritiken kring världscuptävlingar i åtta länder i vinter. FOTO: Bildbyrån.

”Ingen nation vill ju släppa sina tävlingar”

41 tävlingsdagar i åtta länder. Detta är vad som väntar åkarna i längdvärldscupen i vinter. Upplägget har kritiserats från åkare och ledare från flera nationer med tanke på utvecklingen av Coronapandemin.
– Ingen nation vill ju släppa sina tävlingar, säger Niklas Jonsson, som sitter i FIS längdkommitté, till SVT Sport.

Niklas Jonsson säger till SVT Sport att han förstår kritiken kring tävlingsprogrammet som innebär att åkarna ska tävla i åtta olika länder i vinter. Han förklarar sedan att det inte är helt oproblematiskt att ändra i programmet.

– Ingen nation vill ju släppa sina tävlingar, säger han.

Niklas Jonsson förklarar att tävlingsprogrammet först sattes i våras, och sedan konfirmerades för en dryg månad sedan. Det fanns då olika alternativ som diskuterades. Bland annat en variant med färre tävlingsorter på samma sätt som skidskyttevärldscupen valt att göra.

– Men man valde att gå på alternativ A då, att behålla programmet som det var. Men man ska komma ihåg att coronaläget såg bättre ut då än det gör nu, säger Jonsson och fortsätter;

– Det var ju lite olika åsikter när beslutet togs. Arrangörerna vill ju genomföra sina tävlingar, så det finns ju en problematik där: Visst finns det de som var för en blocklösning, men då måste man vara bereda att släppa ifrån sig tävlingar också, och ingen nation vill göra det.

Att utvecklingen av Coronapandemin kan komma att påverka tävlingsprogrammet är ändå Jonsson klar över.

– Det ser ju inte speciellt ljust ut just nu, om man ser till vad som har hänt den senaste tiden. Det blir ju en stor press på åkarna, och man får fråga sig: Blir alla tävlingar av? Och om de blir av, hur mycket ska man utsätta sig för som åkare, med resande till alla länder och alla tester man i så fall måste ta, säger Jonsson till SVT Sport och lägger till;

– Så det skulle förvåna mig om det inte blir en diskussion om hur man ska göra under vintern.

Senaste nyheterna

Johan Häggström, Oskar Svensson, William Poromaa och Jens Burman på torsdagens presskonferens inför fredagens VM-stafett. FOTO: Johanna Lundberg/Bildbyrån.

Startlista VM Oberstdorf – stafett herrar torsdag

I morgon fredag är det dags för herrstafetten vid VM i Oberstdorf, Tyskland. Starten går 13.15. Sverige ställer upp med följande fyra åkare: Johan Häggström, Oskar Svensson, Jens Burman och William Po...
Svensk glädje sedan Elvira Öberg spurtat Sverige till seger på stafetten i Nove Mesto. FOTO: Philip Brem, Gepa Pictures/Bildbyrån.

Stafettsuccé för de svenska skidskyttetjejerna

Kvartetten Mona Brorsson, Hanna Öberg, Linn Persson och Elvira Öberg vann skidskyttestafetten i Nove Mesto på torsdagen. Med segern säkrade de också en totalseger i stafett-världscupen.. – Jag är så...
Norsk glädje och svensk besvikelse på samma bild efter damernas VM-stafett. FOTO: Johanna Lundberg/Bildbyrån.

En mardrömsstafett för Sverige

Talesättet stafett är stafett fick alla svenska längdåkningsfans känna på idag. Sverige var storfavoriter på damstafetten på VM i Oberstdorf men slutade på sjätte plats två minuter bakom segrande Norg...