Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

I vinter blir det bara elitåkare i spåret på Vasaloppssöndagen. Här ser Petter Eliassen vinna före Stian Hoelgaard i vintras. FOTO: Vasaloppet.

I vinter blir det bara elitåkare i spåret på Vasaloppssöndagen. Här ser Petter Eliassen vinna före Stian Hoelgaard i vintras. FOTO: Vasaloppet.

Bara elitåkare tävlar i spåret på Vasaloppssöndagen

Bara elitåkare i gemensam start på Vasaloppet och Tjejvasan och öppen arena under drygt tre veckor för resten av åkarna. Det är så Vasaloppsorganisationen tänker genomföra vinterns lopp på grund av pandemin.
– Vi har jobbat stenhårt för att vi ska kunna genomföra det här, säger Johan Eriksson, tillförordnad vd för Vasaloppet till SVT Dalarna.

Efter mycket funderingar har nu Vasaloppets organisation klart för sig hur Vasaloppets vintervecka 2021 kommer att se ut. Det blir inte en vecka med skidåkning utan drygt tre.

På Vasaloppssöndagen och Tjejvasan en dryg vecka tidigare låter man endast eliten tävla. Innan det öppnar man upp spåren under tre veckor för övriga åkare. Detta för att sprida ut åkarna och ha möjlighet att följa de riktlinjer och rekommendationer som finns på grund av coronapandemin.

Vasaloppet körs den 7 mars, som planerat, men med 400 deltagare (300 herrar och 100 damer) och Tjejvasan kommer att köras lördagen den 27:e februari, med 100 deltagare.

Fler dagar att välja mellan och färre skidåkare på start och i spåret. Extra försiktighetsåtgärder vid start, mål och kontroller, och ingen publik på plats. Vasaloppsvintern 2021 blir annorlunda men segrare kommer att koras, Tjejvasan och Vasaloppet direktsänds i SVT och alla skidåkare kommer få möjlighet att åka sin distans på plats i Vasaloppsarenan.

Elitåkarna gör upp om segern i Tjejvasan lördag 27 februari och Vasaloppet söndag 7 mars som planerat. Alla övriga erbjuds möjlighet att genomföra ”Vasaåket” på plats i Vasaloppsarenan.

– Vasaloppet har i alla tider varit en motor för motion och hälsa. Nu vill vi göra det möjligt för våra Vasaloppsvänner att, på ett anpassat sätt under den pågående pandemin, kunna gå i mål med sin träning. Därför öppnar vi upp vår 90 kilometer långa Vasaloppsarena mellan Sälen och Mora som en anläggning där vi inför en mängd säkerhetsåtgärder och erbjuder alla att komma hit och åka Vasaåket, säger Johan Eriksson, tillförordnad vd på Vasaloppet.

Samarbetar med myndigheterna
Förutom Tjejvasan och Vasaloppet, tävlingar som avgörs med ett begränsat antal elitåkare, arrangerar Vasaloppet inga skidlopp vintern 2021. Därmed gäller de riktlinjer och rekommendationer som finns i övriga samhället även i Vasaloppsarenan.

Alla som vill kan boka en startplats till Vasaåket som kan genomföras valfri dag från fredag 12 februari till och med söndag 7 mars. Det finns fyra distanser att välja mellan: 10, 30, 45 och 90 kilometer. Dessutom erbjuds Vasaåket Natt 90, Vasaåket Natt 45 och Vasaåket Lag. Nummerlapp, tidtagning, diplom och medalj ingår medan masstarterna stryks. De 25 000 deltagare som redan är anmälda till ett lopp i Vasaloppets vintervecka 2021 flyttas automatiskt över till Vasaåkets motsvarande dag och distans. (Med möjlighet att byta dag och distans)

– Under hösten har vi haft dialog med Riksidrottsförbundet, Polismyndigheten, smittskyddsenheten i Region Dalarna samt nära samtal med Folkhälsomyndigheten och politiker såväl på lokal nivå i våra Vasaloppskommuner som på regeringsnivå. Alla är eniga om att det här är ett bra alternativ till Vasaloppets ordinarie vintervecka. All planering har skett, och kommer att fortsätta att ske, i samråd med dessa aktörer så att vi på bästa sätt anpassar vår verksamhet till rådande läge och skapar förutsättningar för att alla skidåkare tryggt ska kunna följa corona-anpassade riktlinjer och rekommendationer, säger Johan Eriksson.

En stavlängds avstånd
En viktig del i säkerhetsarbetet är kontinuerlig information så att alla på plats i Vasaloppsarenan kan känna sig trygga under den pågående pandemin. En utförlig och tydlig coronaguide kommer att tas fram för skidåkare, värdar, medarbetare, lokala aktörer och näringsidkare.

En grundläggande regel handlar om att all kontakt som skidåkare på plats kan tänkas ha med personer de normalt inte umgås med ska ske med minst en stavlängds avstånd. Ytterligare exempel på åtgärder är att tillfälliga toaletter städas extra ofta och att inga utrymmen för ombyte och dusch erbjuds efter målgång.

Eftersom masstarterna tas bort för att minska trängseln kommer skidåkarna i Vasaåket att släppas i väg i mindre grupper på särskilda tider som meddelas direkt vid bokning av startplats. Den individuella tiden, som avläses med tidtagningschip, börjar gälla när skidåkaren passerar startlinjen.

– Vi inför även extra försiktighetsåtgärder vid både start, mål och kontroller där vi märker upp zoner och enkelriktar gångvägar där enbart skidåkare med nummerlapp får vistas. Vi kommer även att ha flera värdar på plats som bevakar att riktlinjerna följs, säger Johan Eriksson.

Eliten gör upp om segrarna i Tjejvasan och Vasaloppet
Vintern 2021 är det precis 500 år sedan Gustav Eriksson Vasa åkte det allra första Vasaloppet och nu ska segrare koras i den 33:e Tjejvasan och det 97:e Vasaloppet. Tjejvasan lördag 27 februari 2021 avgörs med cirka 100 deltagare och Vasaloppet söndag 7 mars med cirka 300 herrar och cirka 100 damer. De åkare som i fjol placerade sig 1–30 i Tjejvasan och 1–150 för herrar och 1–50 för damer i Vasaloppet är garanterade en startplats. I övrigt utgår vi från resultat från svenska lopp och Visma Ski ClassicsBåde Tjejvasan och Vasaloppet direktsänds i SVT.

Kriterier Vasaloppet elit 2021

Kriterier Tjejvasan elit 2021

Anmälda till Vasaloppet delas upp på två dagar
Över 12 000 deltagare är anmälda till Vasaloppet söndag 7 mars 2021. Hälften av dessa kommer att erbjudas startplats i Vasaåket 90 lördag 6 mars och andra hälften söndag 7 mars.

– För att göra det lättare att hålla avstånd kommer vi tillåta färre åkare per dag i Vasaloppsarenan och därför delar vi upp de här 12 000 åkarna på två dagar. För den som inte är anmäld men vill åka Vasaåket 90 6 eller 7 mars har vi ett begränsat antal platser kvar och här är det först till kvarn som gäller, säger Johan Eriksson.

Program Vasaåket 2021

Frågor och svar Vasaåket 2021

FAKTA VASAÅKET 2021

  • Vintern 2021 arrangeras enbart Tjejvasan och Vasaloppet som elittävlingar. Det sker utan publik på plats men både Tjejvasan och Vasaloppet direktsänds på SVT. Alla andra skidåkare välkomnas till Vasaåket. (Även Ungdomsvasan kommer att arrangeras som tävling, mer information kommer senare)
  • Vasaåket 2021 får fyra distanser – 10, 30, 45 och 90 km – som kan genomföras valfri dag från fredag 12 februari till och med söndag 7 mars. Nummerlapp, tidtagning, diplom och medalj ingår medan masstarterna utgår.
  • De 25 000 deltagare som redan är anmälda till ett lopp i Vasaloppets vintervecka 2021 flyttas automatiskt över till Vasaåkets motsvarande dag och distans. Vasaåket kan då genomföras samma dag som det lopp deltagaren var anmäld till – eller valfri dag under hela perioden om man hellre vill det.
  • Alla skidåkare i Vasaåket får ett resultat i form av en tid och prestationen räknas som en del av Vasaloppstrippeln 2021 och som ett av delmomenten för En Svensk Klassiker. Vasaåket 90 och Vasaåket Natt 90 räknas även in för den som siktar på att bli Vasaloppsveteran och för att få 10-års- eller 20-årsmedalj. Dock får man ingen placering i Vasaåket 2021.
  • Starten i Tjejvasan, Vasaloppet och Vasaåket 2021 kommer att flyttas då inga bilvägar kommer att stängas av för passering. I Sälen startar skidåkarna mitt emot Vasaloppsstarten på östra sidan av riksväg 66, vid Tjärnhedens idrottsplats. Kontrollen i Evertsberg blir startplats för Vasaåket 45 och Vasaåket Natt 45 och kontrollen i Oxberg för Vasaåket 30 och Tjejvasan. De som genomför Vasaåket 10 startar vid kontrollen i Eldris.
  • Målgången i Vasaåket samt Tjejvasan kommer att vara placerad i höjd med Zornmuseet i Mora där en tillfällig målportal byggs upp. I Vasaloppet söndag 7 mars kommer eliten att gå mål i den för Vasaloppet nya målportalen vid klockstapeln i Mora.
  • Försäljning av startplatser till Vasaåket 2021 startar torsdag 19 november 09.00. Fram till onsdag 18 november 13.00 kan de som önskar anmäla sig som vanligt till ett lopp i Vasaloppets vintervecka som sedan omvandlas och blir ett Vasaåk med motsvarande dag och distans under perioden 12 februari till 7 mars (undantaget Vasaloppet där anmälda delas upp på två dagar, lördag 6 och söndag 7 mars).

 

Kommande arrangemang i Vasaloppsarenan

Istället för Vasaloppets vintervecka 2021 arrangeras:

fre 12 feb – sön 7 mar: Vasaåket 10, Vasaåket 30, Vasaåket 45, Vasaåket 90.
Lör 27 feb: Tjejvasan. 30 km. Start Oxberg (Endast elittävling)
Fre 5 mar: Vasaåket Lag. 9–24 km. 90 km stafett för fem personer. Start Sälen
Fre 5 mar: Vasaåket Natt 90. 90 km. För par i fri stil. Start Sälen
Fre 5 mar: Vasaåket Natt 45. 45 km. För par i fri stil. Start Oxberg
Sön 7 mar: Vasaloppet. 90 km. Start Sälen (Endast elittävling)
Ungdomsvasan. 9/19 km Start Eldris/Hökberg (Endast tävling, datum meddelas senare)

Senaste nyheterna

Harald Östberg Amundsen slog Johannes Hösflot Kläbo vid norska cupen i Lillehammer. FOTO: Vegard Wivestad Grött/Bildbyrån.

Johaug och Östberg Amundsen vann i Lillehammer

Norska cupen fortsatte på lördagen med fristilslopp i Lillehammer. Therese Johaug vann programenligt i damklassen och på herrsidan var U23-världsmästaren Harald Östberg Amundsen.
Segern på vann jaktstarten i Kontiolahti var Sebastian Samuelssons första i världscupen. FOTO: Kalle Parkkinen/Bildbyrån.

Sebastian Samuelsson vann jaktstarten i Kontiolahti

En bom och snabb skidåkning förde Sebastian Samuelsson från 18:e plats till seger på jaktstarten i Kontiolahti. Samuelssons första världscupseger! Duon kom samtidigt till sista skyttet. Samuelsson mi...
pod_maccan

Podcast med Marcus Johansson

I senaste avsnittet av Visma Ski Classics podcast, Livigno2Levi, långloppsåkaren Marcus Johansson, Lager 157 Ski Team. Podden finns på Spotify och där du hittar poddar.