I år blir det en tävlingsdag för Björnjakten i Älvdalen. FOTO: Älvdalens IF Skidor.

I år blir det en tävlingsdag för Björnjakten i Älvdalen. FOTO: Älvdalens IF Skidor.

Björnjakten körs i begränsad upplaga

Älvdalens IF Skidor kommer att arrangera Björnjakten i december 2020 – men det kommer att bli i en annan form än vanligt. Det har tävlingsledningen nu beslutat.

I samråd med Smittskydd Dalarna har Älvdalens IF SK beslutat att inte köra Björnjakten 2020 på traditionellt vis som en nationell två-dagarstävling. Det blir i stället en tävlingsdag, lördag 5 december.

Tävlingen anpassas också med bland annat en maxgräns för antalet deltagare och enbart för klubben, kretsen eller som mest distriktet, det vill säga Dalarna. Orsaken är förstås Covid-19.

– Det har varit ett svårt beslut att ta, men det är ändå självklart att följa myndigheternas rekommendationer, säger Dan Eriksson, tävlingsledare för Björnjakten.

Föreningen har följt Svenska skidförbundets riktlinjer och även fört dialog med Smittskyddsenheten på Region Dalarna, Älvdalens kommun och polisen.

– Vi har diskuterat olika varianter och kommit fram till att vi ska arrangera en tävling, även om vi måste göra det i en annan form för att följa de rekommendationer som finns, säger Dan Eriksson.

Det kommer mer information längre fram, men det rådande läget kan göra att det blir snabba ändringar.

– Vi förstår att många vill ha tydlig information, men vi kommer att behöva ha en fortsatt dialog med myndigheter om hur läget är när vi närmar oss tävlingsdagen. Vi hoppas på förståelse för detta, säger Dan Eriksson.

Björnjakten är en av landets största skidtävlingar som vanligtvis samlar runt 500 deltagare från olika orter. För många en start på skidsäsongen. Tävlingsledare Dan Eriksson blickar framåt.

– Det blir en mindre tävling i år och så siktar vi på att vi kan bjuda in både nationellt och internationellt nästa år. Vi hoppas att vi kan bjuda på en riktigt fin skidhelg för alla som vill då igen.

Mer info kommer på Älvdalens IF Skidors hemsida här.

Senaste nyheterna

Therese Johaug vann guld I överlägsen stil på 10 km fri stil vid VM i Oberstdorf. FOTO: Christian Walgram, Gepa Pictures/Bildbyrån.

Resultat VM Oberstdorf damer 10 km fri stil

Therese Johaug vann 10 km fri stil 54,2 sekunder före Frida Karlsson på silverplats. Bronset tog Ebba Andersson tolv sekunder efter Karlsson. Charlotte Kalla sexa tio sekunder från pallen.
Lina Korsgren, Team Ramudden, ligger femma på Visma Ski Classics SC Ranking inför Vasaloppet. Kan hon försvara sin seger från i fjol lär hon klättra in rankingen. FOTO: Björn Reichert/Nordic Focus.

24 svenska åkare topp 100 på Visma Ski Classics SC Ranking

Vi närmar oss Vasaloppet och det kan vara intressant att titta till Visma Ski Classics SC Ranking. Topp tio på rankinglistan består av fem norska åkare och fem svenska. Kikar vi på topp 100 så finns d...
Frida Karlsson, Maja Dahlqvist, Ebba Andersson och Charlotte Kalla dagen före fristilsloppet på VM, i ett varmt och soligt Oberstdorf. FOTO: Johanna Lundberg/Bildbyrån.

Startlista VM Oberstdorf – damer 10 km fri stil tisdag

I morgon tisdag är det dags för damernas 10 kilometer fri stil med individuell start VM i Oberstdorf, Tyskland. Första start är 13.15. Ebba Andersson går tidigt i det seedade fältet medan däremot Frid...