Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Lina Korsgren längst till vänster vid starten av Årefjällsloppet 2014. Nu ser Korsgren fram emot att åka Årefjällsloppets nya bana på 100 kilometer när loppet åter blir en del av Visma Ski Classics. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Lina Korsgren längst till vänster vid starten av Årefjällsloppet 2014. Nu ser Korsgren fram emot att åka Årefjällsloppets nya bana på 100 kilometer när loppet åter blir en del av Visma Ski Classics. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Korsgren ser fram emot rekordlånga Årefjällsloppet

I går presenterade Visma Ski Classics plan B för säsong XI av långloppstouren. Säsongen planeras nu att starta 14 januari i Schweiz.
En stor nyhet i det nya programmet är att Årefjällsloppet gör comeback i Pro Touren den 27 mars 2021. Detta med en ny bana på hela 100 kilometer. Det hittills längsta loppet i Visma Ski Classics historia.
– Jag blev jätteglad när jag fick höra om planerna på ett lopp här på hemmaplan. Jag är också mycket positiv till ett lopp på 100 kilometer, säger Åreboende Lina Korsgren, Team Ramudden.

– Det kommer att bli hård tävling men ett längre lopp är vad många av oss åkare har väntat på, fortsätter Korsgren.

Hur lång tror du segertiden blir?
– Det blir nog mellan fem och sex timmar. Det beror förstås en del på hur föret blir, säger Korsgren.

Kommer du ha en fördel av hemmaplan?
– Det vill jag tro i alla fall. Jag vet hur långa backarna är. Ibland tror man att en backe är slut men så fortsätter en bit till, säger Lina med ett leende.

– I våras tränade jag otroligt mycket i det här området när tävlingssäsongen tog slut så tvärt. Man är väldigt duktiga på att pista spåren bra här.

Att det presenterades ett nytt upplägg av säsongen och med ett nytt spännande lopp var precis vad Korsgren ville höra.

– Vi behövde en sådan här positiv nyhet att fokusera på inför vintern. Hela teamet tycker det ska bli jättekul att köra Årefjällsloppet.

Årefjällsloppet var en del av Visma Ski Classics Pro Tour säsong III-VII och är nu tillbaka i det nya plan B-upplägget. Loppet kommer att ha både start och mål i Vålådalen och preliminärt blir det två spurtpriser; Vålådalen 15,7 km/Ottsjö 25 km och två bergspris; Ytterstvallen 32 km/Ripkalhöjden 39 km.

– Åkarna känner till området och gillar att tävla där och det är ett mycket bra spårsystem i området Vålådalen, Trillevallen och Edsåsdalen, säger Visma Ski Classics VD David Nilsson.

– Det är kul att vi kan lansera en nyhet, det längsta loppet någonsin i touren med sina 100 kilometer. Det blir en utmaning för åkarna och det blir intressant att se vilken taktik åkare och Pro Team kommer att använda, fortsätter Nilsson.

Årefjällsloppet 2014 med Daniel Richardsson först i en utförskörning. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.Årefjällsloppet 2014 med Daniel Richardsson först i en utförskörning. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Loppet på 100 kilometer är öppet för åkarna i Visma Ski Classics Pro Team och övriga elitåkare. Dock kan David Nilsson meddela att det också kommer att bli möjligt för supermotionärer att få åka loppet över 100 km. Om man förra vintern var inom + 25% efter segraren i något av Visma Ski Classics lopp så kommer man att få anmäla sig. Sedan kommer det vara ett maxtak på antal som får starta i loppet.

För övriga skidåkare finns förstås de vanliga loppen på 55, 30, 8 kilometer och stafetten över 55 kilometer kvar i Årefjällsloppets program.

Årefjällsloppets spårchef Latti Östlund ser nu fram emot vintern och är glad över loppets come back i långloppstouren.

– Det känns jättekul att Årefjällsloppet är tillbaka i Visma Ski Classics. Det blir ett lyft för oss och bygden, säger Östlund.

– Det väntar en rejäl bana för åkarna med mycket upp och ner. Det blir både tuffa uppförsbackar och lite svåra utförskörningar men också längre avsnitt med åkning i flackare terräng. Längden på banan kommer ta ut sin rätt och variationen på banan tror jag åkarna kommer att uppskatta, avslutar Östlund.

Här är bansträckningen för Årefjällsloppet 100 km.Här är bansträckningen för Årefjällsloppet 100 km.

Du läser mer om Årefjällsloppet här.

När Årefjällsloppet senast var en del av Visma Ski Classics vann Anders Aukland. Här ser vi Aukland dra klungan närmast före Tord Asle Gjerdalen och Morten Eide Pedersen. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.När Årefjällsloppet senast var en del av Visma Ski Classics vann Anders Aukland. Här ser vi Aukland dra klungan närmast före Tord Asle Gjerdalen och Morten Eide Pedersen. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Senaste nyheterna

pod_bild_tc21_lina

Podcast om Toblach-Cortina 2021

I senaste avsnittet av Visma Ski Classics podcast Livigno2Levi så analyseras dagens Toblach-Cortina av Teemu Virtanen. Gäst är Andreas Nyagaard, Team Ragde Eiendom. Det bjuds också på intervjuer med d...
Martin Ponsiluoma åkte in som tionde man på masstarten trots fyra bommade skott. FOTO: Jasmin Walter, Gepa Pictures/Bildbyrån.

52:a segern för Thingsnes Bö – Ponsiluoma tionde

Johannes Thingnes Bö vann masstarten i Antholz halvminuten före fransmannen Fillon Maillet. Martin Ponsiluoma sköt en bom varje gång på vallen men kunde ändå ta en tiondeplats. Sebastian Samuelsson s...
Markus Ruus vann 15 kilometer klassiskt vid Volkswagen cup i Torsby på söndagen. FOTO: Johanna Lundberg/Bildbyrån.

Ruus och Dyvik distansvinnare i Torsby

Volkswagen cup i Torsby fortsatte med distanslopp på söndagen. I herrklassen vann Åsarnas Marcus Ruus sju sekunder före gårdagens sprintvinnare Anton Persson, SK Bore Torsby. På damsidan gjorde IFK M...