Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Moa Olsson hoppas att inte en knäskada ska stoppa henne från att ta en plats till Tour de Ski. FOTO: Nils Jakobsson/Bildbyrån.

Moa Olsson hoppas att inte en knäskada ska stoppa henne från att ta en plats till Tour de Ski. FOTO: Nils Jakobsson/Bildbyrån.

Moa Olsson siktar på Tour de Ski – trots knäskada

23-åriga Vansbrotjejen Moa Olsson gjorde en mycket stark fjolårssäsong, både nationellt och internationellt.
Målet kommande vinter är att ta en plats i den svenska truppen till Tour de Ski men en knäskada under hösten har hindrat henne i förberedelserna. Hon hoppas ändå kunna visa vad hon går för i Bruksvallarna om två veckor.
– Vi får se hur snabbt jag kommer igång igen, säger Falun Borlänge-åkaren till Längd.se.

Förra vintern blev mycket lyckad för Moa Olsson med många starka insatser både hemma i Sverige och internationellt.

På det som blev säsongens näst sista lopp, 15 kilometer masstart i fri stil på U23-VM, blev Moa fin sexa men var trots det fjärde svenska åkare. Ebba Andersson vann klart och följdes på pallen av Moa Lundgren och Emma Ribom.

Två dagar senare, den 7 mars, blev stafetten på U23-VM säsongens sista lopp och Moa avslutade på topp. Hon åkte sista sträckan i det svenska laget som slutade fyra, drygt 12 sekunder från bronset. Moa hade snabbaste åktid på slutsträckan och vann en tuff fight mot USA om fjärdeplatsen.

Tidigare på vintern blev Moa 22:a på 10 kilometer skejt vid världscupen i Falun med välmeriterade åkare runt sig i resultatlistan. Hon knep också flera pallplatser i Skandinaviska cupen. Hemma i Sverige vann hon Volkswagen cup i stor stil efter bland annat tre delsegrar i; Idre, Falun och Lycksele.

– Jag tog stora kliv framåt så det var en riktigt bra säsong. Jag njöt verkligen på tävlingarna och tyckte det var superkul. Synd bara att det tog slut så tvärt, jag var ju så tävlingssugen, säger Moa.

Moa Olsson på världscupen i Davos i december 2019. FOTO: Patrick Steiner, Gepa Pictures/Bildbyrån.Moa Olsson på världscupen i Davos i december 2019. FOTO: Patrick Steiner, Gepa Pictures/Bildbyrån.

Sedan dess har förberedelserna gått mycket bra inför kommande vinter, fram till för en och en halv månad sedan. Då hoppade ena knäskålen ur led för Moa. Det var en gammal fotbollsskada som gjorde sig till känna.

– Jag fick dra i handbromsen där. Det här knät är något som har krånglat ibland. Men det är skönt att vara på snö nu, säger Moa som kommit igång med träningen igen.

När vi pratar med Moa så är hon i Vålådalen och kompisarna i A-landslaget och Team Bauhaus har precis kört ett träningsrace men Moa fick stå vid sidan av spåret.

– Jag är inte där jag önskat än. Det gäller att ha lite tålamod så här efter en skada.

Kommer du till start i Bruksvallarna?
– Jag räknar med att starta där men jag tar dag för dag och ser hur det utvecklar sig.

Moa kan, som sagt, ändå se tillbaka på en mycket bra träningssäsong fram till knäskadan.

– Allt har gått jättebra med träningen. Jag har tyckt att det varit otroligt skönt att vara hemma mycket. Man har fått tid för sig själv och har inte stressat i träningen. Sedan var det förstås roligt när vi kom igång med läger. Det är så utvecklande att vara med i Team Bauhaus och vi har ju kört alla läger tillsammans med hela landslaget.

Kommande vinter hade Moa satt ett tydligt mål. Att bli en del av den svenska truppen till Tour de Ski.

– Det var vad jag hade sagt till mig själv innan skadan. Nu får vi se hur snabbt jag kommer igång.

För vintern 2022 har Moa också satt ett klart mål.

– Jag siktar på OS nästa vinter. Det gör jag absolut!

För åkarna i Team Bauhaus så kan vardagen se ganska olika. För några är det ”bara” träning som gäller och för några så tar studier upp en del av tiden. För Moa är det studier till lärare på 100 procent som gäller men inte i Falun där hon bor.

– Jag läser på distans mot Umeå universitet. Jag tycker det fungerar perfekt då jag kan styra mina dagar själv i stor utsträckning.

Vilka ämnen ska du bli lärare i?
– Idrott och hemkunskap men jag funderar på att lägga till något teoretiskt ämne framöver också.

Senaste nyheterna

pod_bild_tc21_lina

Podcast om Toblach-Cortina 2021

I senaste avsnittet av Visma Ski Classics podcast Livigno2Levi så analyseras dagens Toblach-Cortina av Teemu Virtanen. Gäst är Andreas Nyagaard, Team Ragde Eiendom. Det bjuds också på intervjuer med d...
Martin Ponsiluoma åkte in som tionde man på masstarten trots fyra bommade skott. FOTO: Jasmin Walter, Gepa Pictures/Bildbyrån.

52:a segern för Thingsnes Bö – Ponsiluoma tionde

Johannes Thingnes Bö vann masstarten i Antholz halvminuten före fransmannen Fillon Maillet. Martin Ponsiluoma sköt en bom varje gång på vallen men kunde ändå ta en tiondeplats. Sebastian Samuelsson s...
Markus Ruus vann 15 kilometer klassiskt vid Volkswagen cup i Torsby på söndagen. FOTO: Johanna Lundberg/Bildbyrån.

Ruus och Dyvik distansvinnare i Torsby

Volkswagen cup i Torsby fortsatte med distanslopp på söndagen. I herrklassen vann Åsarnas Marcus Ruus sju sekunder före gårdagens sprintvinnare Anton Persson, SK Bore Torsby. På damsidan gjorde IFK M...