Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Evelina Settlin ser fram emot starten på säsongen efter förra vintern då de gick riktigt tungt. FOTO: Nils Jakobsson/Bildbyrån.

Evelina Settlin ser fram emot starten på säsongen efter förra vintern då de gick riktigt tungt. FOTO: Nils Jakobsson/Bildbyrån.

Settlin på väg tillbaka efter djup svacka

För två säsonger sedan radade Hudiksvalls IF:s Evelina Settlin upp fina resultat i världscupen. Förra vintern skulle hon överträffa dem men det slutade med utbrändhet och avslutad säsong i förtid.
– Det blev för stor totalbelastning förra hösten, jag var helt sänkt men intalade mig själv att det ska nog gå bra. Det blev som en ond cirkel med för dålig återhämtning, berättar 28-åriga Evelina för Längd.se.

För två vintrar sedan så gjorde Evelina Settlin sin bästa säsong. Hon blev fyra på världscupsprinten i Lillehammer och åtta på sprinten i Davos i inledningen på säsongen. Evelina åkte första sträckan i det svenska laget som blev tvåa på världscupstafetten i Ulricehamn. Hon tog en tredjeplats på teamsprinten i Lahtis med Hanna Falk, blev 13:e på skiathlon-loppet vid VM i Oberstdorf och fin nia på tremilen i Holmenkollen.

Förra vintern ville hon överträffa de resultaten men så blev det inte alls. Visserligen tog hon en pallplats i världscupen förra säsongen när hon slutade trea på teamsprinten i Dresden ihop med Linn Sömskar. På det stora hela var det dock en riktigt tung säsong för henne.

– Det blev för stor totalbelastning förra hösten, jag var helt sänkt men intalade mig själv att det ska nog gå bra. Det blev som en ond cirkel med för dålig återhämtning, förklarar hon.

Vad låg bakom att det blev så här?
– Säsongen innan var så bra och så ville jag överträffa den.

Evelina tävlade men kroppen svarade inte alls som vanligt. Hon avslutade säsongen redan innan den tog slut på grund av corona när hon bröt masstarten i Meråker under Ski Tour 2020.

– Jag var utbränd, konstaterar Evelina.

Trots en tung säsong så blev Evelina trea på teamsprinten I Dresden tillsammans med Linn Sömskar i mitten på januari. FOTO: Philipp Brem, Gepa Pictures/Bildbyrån.Trots en tung säsong så blev Evelina trea på teamsprinten I Dresden tillsammans med Linn Sömskar i mitten på januari. FOTO: Philipp Brem, Gepa Pictures/Bildbyrån.

Att tävlingssäsongen sedan ändå tog slut strax därefter passade bra för henne i den situation hon befann sig i.

– För mig var det bra att få extra tid att vila innan jag kom in i grundträning igen. Nu fungerar det bra och hela sommaren träningen har gått fint.

– Jag har tagit lärdom av det som hände förra året och ändrat upplägg. Jag måste vara mer lyhörd för hur kroppen reagerar och lita på vad jag själv känner, säger Evelina.

Efter säsongen fick Evelina kliva ner ett snäpp inom landslagets träningsgrupper, från A-laget till Team Bauhaus. Det har dock inte påverkat så mycket då de tränar tillsammans på landslagslägren.

En annan sak har dock stört uppladdningen under hösten. I augusti kraschade Evelina på rullskidor i samband med landslagets läger i Torsby och fick en fraktur på ett revben.

– Det kom faktiskt något bra utav det. Under läkningstiden fick jag annat fokus. Jag kunde jobba en del med alternativ träning och fokusera på mina svagheter. Sådant som annars kanske inte blir gjort. Skadeuppehållet gjorde faktiskt att jag kände mer harmoni, berättar hon.

– Nu ligger jag en del efter med högintensiv träning. Jag ligger nog ett par veckor efter men det blir bra att komma igång och tävla snart. Det är nog det jag behöver.

Hon vill inte sätta för stor press på sig själv inför den kommande VM-vintern.

– Jag ska se det lite mer långsiktigt men samtidigt vill jag ju inte sitta hemma i soffan när det är VM. Vi får se hur det går, jag måste ändå tänka realistiskt på mina chanser.

Om knappt två veckor drar säsongen igång i Bruksvallarna och då får Evelina en första check på vilken nivå hon är tillbaka på efter det tunga fjolåret och höstens rullskidkrasch.

Senaste nyheterna

Vallelungadalen i italienska Sydtyrolen bjuder på suveräna förhållanden för längdåkning. FOTO: Benjamin Pfitscher.

La Venosta – en dold pärla för längdåkning

I kanten av italienska Sydtyrolen, nära gränserna till Schweiz och Österrike, breder den mystiska och charmiga Vallelungadalen ut sig i all sin skönhet. Nu är det dags att visa upp denna dolda pärla f...
Joni Mäki tog dubbla segrar vid finska cupen i Taivalkoski i helgen. FOTO: Touho Häkkinen.

Dubbla segrar för Joni Mäki

Joni Mäki vann både lördagens sprint och söndagens distanslopp vid finska cupen i Taivalkoski. På damsidan vann Katri Lylynperä sprinten och Kerttu Niskanen distansloppet.