Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Ska Britta Johansson Norgren lyckas vinna en Grand Classics Grand Slam; Marcialonga, Jizerska Padesatka, Vasaloppet, och Birkenbeinerrennet, i vinter? FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Ska Britta Johansson Norgren lyckas vinna en Grand Classics Grand Slam; Marcialonga, Jizerska Padesatka, Vasaloppet, och Birkenbeinerrennet, i vinter? FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Sjätte raka eller Grand Slam för Britta?

Britta Johansson Norgren, Lager 157 Ski Team, har vunnit den gula Championtävlingen fem år i rad. Kommer hon kunna vinna även en sjätte gång i den allt hårdare damklassen.
– Jag rankar en Grand Classics Grand Slam högre. Det är klart jag vill vinna Championvästen igen men jag vill också vinna det jag inte vunnit förut. Grand Classics är ju de fyra största loppen och något nytt, säger Britta.

Britta Johansson Norgren är ju giganten inom Visma Ski Classics. Hon toppar Hall of Fame med 21 segrar. Nu hägrar en Grand Classics Grand Slam för 37-åringen. Grand Classics består av de fyra stora loppen; Marcialonga, Jizerska Padesatka, Vasaloppet, och Birkenbeinerrennet. Britta har vunnit de tre förstnämnda men inte under samma säsong och aldrig Birken. Ska hon klara det i vinter?

Vi träffade Britta i samband med Lager 157 Ski Teams träningsläger på Hallandsåsen i södra Sverige och hörde om hennes tankar inför Visma Ski Classics säsong XI.

Hur har tiden varit sedan säsong X tog tvärt slut efter Vasaloppet?
– Det här året har det varit väldigt mycket annorlunda. Dels coronan som gjort att man inte vetat när man skulle kunna vara på läger och sedan en osäkerhet kring säsongen och så fluorförbudet som ändrades. Det har varit mycket runt omkring. Man får vara beredd på att det blir en annorlunda säsong där det kan bli ändringar.

Hur har det här påverkat dig?
– Jag tycker ändå att det fungerat bra. Träningen har gått bra och vi har kunnat ha läger som vanligt med teamet.

Är din status nu som du önskar den här tiden på året?
– Jag har i år tänkt att formen ska komma lite senare. Jag har skjutit på allting. Oftast har jag varit väldigt bra i januari och sedan har det dippat i slutet på säsongen. Det är de loppen jag har kvar att vinna.

– Ser man till nya Grand Classics så gäller det också att ha senare form. Jag vill verkligen vara på topp till Vasaloppet och Birken. Som det känns nu så har jag nog lyckats med min planering – att jag ligger kanske tre veckor efter där jag brukar ligga så här års.

– Det blir spännande när man får komma på skidor. Jag har alltid haft det lite svårt med rullskidor, att riktigt hitta tjusningen med det. Men visst har jag gjort jobbet så här långt. Men det känns som alla gjort det i år, det blir en spännande säsong.

Har du gjort något annorlunda i förberedelserna inför den här vintern?
– Inga större förändringar i träningen förutom att försöka få formen senare då.

Hur ser du på utvecklingen av Visma Ski Classics?
– På damsidan gick det först lite segt men på senare år har det börjat hända saker. Sverige har ju verkligen stor del bland tjejerna topp tio. Vi är ledande och det är roligt. Man märker att intresset för damklassen har vuxit mycket. Det tycker jag förstås också är roligt, att folk förstår att det är tufft att vara med i toppen.

Här vinner Britta Jizerska i vintras. Hennes 21 seger i Visma Ski Classics. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.Här vinner Britta Jizerska i vintras. Hennes 21 seger i Visma Ski Classics. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Hur ser du på kommande vinter med nyheten Grand Classics?
– Jag rankar en Grand Classics Grand Slam högre är en totalseger i touren. Det är klart jag vill vinna totalt igen men jag vill också vinna det jag inte vunnit förut. Det är ju de fyra största loppen och något nytt.

– Visst, åker du bra på de fyra loppen så får du mycket poäng i totalen. Men jag kan ändå säga att jag inte går in för totalcupen på samma sätt som tidigare.

Birken har du aldrig lyckats vinna!
– Den är backig och ingen har vunnit damklassen stakandes. Men jag är övertygad om att det ska gå. Om det blir jag eller någon annan som klarart det får vi se.

Hur många år till får vi se dig i Visma Ski Classics?
– Jag har verkligen tagit ett år i taget de sista två åren. Jag har sagt flera gånger att ett oktober till gör jag inte. Jag känner mig mer och mer redo för att det ska finnas något annat jag ska syssla med, men det är ett svårt val. Så länge jag känner att jag utvecklas är det roligt. I vintras kände jag att jag kan bli så mycket bättre på vissa delar och då är det svårt att sluta.

Sedan vi gjorde intervjun med Britta så har Visma Ski Classics plan B släppts. Så vi kollade med Britta var hon tycker om det uppdaterade tävlingsprogrammet.

Vad säger du om plan B?
– Jag tycker Visma Ski Classics organisation tagit bra beslut. Det var bra att planen kom ut samtidigt som Vasaloppet släppte sitt upplägg för 2021. Nu är det bara att hoppas att alla lopp kan genomföras.

Nya Årefjällsloppet som blir 100 kilometer då?
– Det blir ett tufft lopp i slutet på säsongen. Vi kommer verkligen att sättas på prov där.

Senaste nyheterna

Britta Johansson Norgren ligger tvåa på Visma Ski Classics SC Ranking. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Fem svenskar topp 20 på Visma Ski Classics SC Ranking

Fem svenska åkare ligger topp 20 på Visma Ski Classics SC Ranking efter lördagens Engadin La Diagonela. Andreas Nygaard, Team Ragde Eiendom, är rankad som världens bästa långloppsåkare. Tvåa i ranking...
Charlotte Kalla är tillbaka i landslagsdräkten när det är dags för världscupen i finska Lahtis i helgen. FOTO: Erik Mårtensson/Bildbyrån.

Kalla tillbaka i landslagsdräkten – men osäker mot VM

Charlotte Kalla har fått pröva tålamodet rejält inför den här säsongen. Nu är hon dock tillbaka i landslagsdräkten efter sin covid-infektion och en tid av anpassad träning för att komma i form. När d...
Charlotte Kalla gör säsongsdebut i världscupen i Lahtis, Finland, kommande helg. FOTO: Johan Axelsson/Bildbyrån.

Kalla tillbaka i truppen till världscupen i Lahtis

Efter en helgs tävlingsuppehåll är det dags för de första världscuptävlingarna sedan Tour de Ski avslutades. Ebba Andersson, som var snabbast uppför Alpe Cermis, återfinns också nu i truppen till fins...