Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Marit Björgen får vänta på sin tävlingscomeback då hon varit utanför dopingprogrammet. FOTO: Vegard Vivestad Grøtt/Bildbyrån.

Marit Björgen får vänta på sin tävlingscomeback då hon varit utanför dopingprogrammet. FOTO: Vegard Vivestad Grøtt/Bildbyrån.

Björgen och Northug kan stoppas från comeback – var inte med i dopingprogrammet

Marit Björgens comeback som skidåkare kommer skjutas på framtiden då hon missat att anmäla sig till dopingprogrammet. Samma sak gäller enligt uppgift också Petter Northug som också flaggat för en comeback i skidspåren.
– Jag trodde inte att jag behövde gå tillbaka till dopingprogrammet men det kanske var lite naivt från min sida. Så detta får jag ta på mig, säger Björgen till NRK.
Till vinterns stora mål Vasaloppet kommer dock Björgen garanterat vara klar för att tävla.

Björgen berättar för NRK att det var först efter att hade berättar om sin nya långloppssatsning som hon fick frågan om hon hade gått med i det så kallade Adams-programmet (som innebär att hela tiden meddela vad man befinner sig för att vara tillgänglig för tester). Det hade inte Björgen.

– Jag trodde att det var underförstått att jag var tillgänglig för tester igen genom att säga att jag skulle tävla i några långlopp. Jag trodde inte att jag behövde gå tillbaka till Adams, men det kanske var lite naivt från min sida. Så detta får jag ta på mig, säger Björgen till NRK.

– Jag var lite för sent ute, fortsätter hon.

Bakgrunden är att både Björgen och Northug har skrivit på ett avtal att de avslutat sina respektive karriärer och då måste man återanmäla sig minst sex månader före man ska tävla igen. Enligt uppgift fick Petter Northug dispens för att åka Maricalonga förra vintern.

Björgen har tränat hårt igen med fokus på Vasaloppet för bröderna Auklands Team Ragde Eiendom. Rapporter berättar om att Björgen sett mycket stark ut på träning och att en tidigare comeback i spåren kunde vara aktuell.

Men nu får en comeback vänta. Hon kommer exempelvis inte vara kunna med i den norska längdpremiären i Beitostölen kommande helg.

– Jag har varit borta från antidopningsprogrammet. Jag lämnade det när jag lade av. Och jag måste vara med där i ett halvår. Jag var lite för sent ute, berättar hon för NRK.

Sedan en tid är dock Björgen tillbaka i systemet och har dopingtestats flera gånger och till Vasaloppet kommer Björgen garanterat vara klar för att tävla.

Tidigare har det flaggats för att Björgen kanske skulle komma till start i Marcialonga i Italien som avgörs 31 januari. Enligt NRK är det tveksamt om hon kommer att kunna få starta där. Kanske kan hon få dispens som Northug fick förra vintern. Det återstår att se.

Senaste nyheterna

Harald Östberg Amundsen slog Johannes Hösflot Kläbo vid norska cupen i Lillehammer. FOTO: Vegard Wivestad Grött/Bildbyrån.

Johaug och Östberg Amundsen vann i Lillehammer

Norska cupen fortsatte på lördagen med fristilslopp i Lillehammer. Therese Johaug vann programenligt i damklassen och på herrsidan var U23-världsmästaren Harald Östberg Amundsen.
Segern på vann jaktstarten i Kontiolahti var Sebastian Samuelssons första i världscupen. FOTO: Kalle Parkkinen/Bildbyrån.

Sebastian Samuelsson vann jaktstarten i Kontiolahti

En bom och snabb skidåkning förde Sebastian Samuelsson från 18:e plats till seger på jaktstarten i Kontiolahti. Samuelssons första världscupseger! Duon kom samtidigt till sista skyttet. Samuelsson mi...
pod_maccan

Podcast med Marcus Johansson

I senaste avsnittet av Visma Ski Classics podcast, Livigno2Levi, långloppsåkaren Marcus Johansson, Lager 157 Ski Team. Podden finns på Spotify och där du hittar poddar.