Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Lina Korsgren tillsammans med kransmasen Daniel Duhlbo efter segern på Vasaloppet i våras. Nu är det klart att SVT sänder Vasaloppet ytterligare minst tre år. FOTO: Vasaloppet

Lina Korsgren tillsammans med kransmasen Daniel Duhlbo efter segern på Vasaloppet i våras. Nu är det klart att SVT sänder Vasaloppet ytterligare minst tre år. FOTO: Vasaloppet

Vasaloppet och SVT förlänger avtalet ytterligare tre år

SVT sänder Vasaloppet i ytterligare minst tre år.
– En given höjdpunkt under Vinterstudiosäsongen, säger SVT:s sportchef Åsa Edlund Jönsson.

Vasaloppet sändes direkt i SVT redan 1966. Sedan dess har långloppet på skidor varit en trygg tradition både för deltagare på plats och publik hemma i tv-soffan, första söndagen i mars.

Nu förlängs traditionen ytterligare tre år. Ett nytt avtal mellan SVT och Vasaloppet är påskrivet, fram till 2023.

– Vasaloppet är svenska folkets populäraste sportevenemang och varje år samlas 3,5 miljoner tv-tittare runt denna idrottsklassiker som SVT sänt med stolthet i över 50 år. Vasaloppets unika mix av elit, motionär, historia och tradition är tillsammans med Tjejvasan en given höjdpunkt under Vinterstudiosäsongen, säger SVT:s sportchef Åsa Edlund Jönsson.

Vasaloppet 2021 är Corona-anpassat och innehåller bara två tävlingslopp med begränsade startfält; Tjejvasan lördagen den 27 februari och Vasaloppet söndagen den 7 mars. SVT sänder båda loppen och för Tjejvasan blir det tionde året i rad som loppet direktsänds.

– Årets Vasalopp blir historiskt för SVT. Rådande läget gör att vi genomför annorlunda och kreativa lösningar för att genomföra evenemanget så bra som vi någonsin kan. Vi är glada att vi kan visa en elittävling på Vasaloppet och Tjejvasan. Det fullständiga upplägget för Vasaloppet jobbar vi för fullt med i dagarna och hoppas återkomma med detta så snart som möjligt säger projektledare Helena Bäckman.

Från Vasaloppet välkomnas det nya sändningsavtalet med Sveriges Television:

– Vi är väldigt glada över att Vasaloppet som en motor för motion och folkhälsa kan fortsätta inspirera svenska folket via tv-rutan. Historiskt har vi tillsammans med SVT byggt upp intresset kring folkrörelsen Vasaloppet och för de som inte kan uppleva den härliga stämningen på plats i Vasaloppsarenan finns nu möjligheten att även de kommande åren njuta av folkfesten hemifrån. Och därifrån hitta inspiration och motivation att på olika sätt gå i mål med sin egen träning, säger Johan Eriksson, tillförordnad vd Vasaloppet.

SVT:s Vinterstudion har premiär nu på lördag den 21 november.

Läs mer om den corona-anpassade Vasaloppsvintern 2021

Senaste nyheterna

Harald Östberg Amundsen slog Johannes Hösflot Kläbo vid norska cupen i Lillehammer. FOTO: Vegard Wivestad Grött/Bildbyrån.

Johaug och Östberg Amundsen vann i Lillehammer

Norska cupen fortsatte på lördagen med fristilslopp i Lillehammer. Therese Johaug vann programenligt i damklassen och på herrsidan var U23-världsmästaren Harald Östberg Amundsen.
Segern på vann jaktstarten i Kontiolahti var Sebastian Samuelssons första i världscupen. FOTO: Kalle Parkkinen/Bildbyrån.

Sebastian Samuelsson vann jaktstarten i Kontiolahti

En bom och snabb skidåkning förde Sebastian Samuelsson från 18:e plats till seger på jaktstarten i Kontiolahti. Samuelssons första världscupseger! Duon kom samtidigt till sista skyttet. Samuelsson mi...
pod_maccan

Podcast med Marcus Johansson

I senaste avsnittet av Visma Ski Classics podcast, Livigno2Levi, långloppsåkaren Marcus Johansson, Lager 157 Ski Team. Podden finns på Spotify och där du hittar poddar.