Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Johan Häggström satsar hårt mot VM-sprinten i Oberstdorf. FOTO: Nils Jakobsson/Bildbyrån.

Johan Häggström satsar hårt mot VM-sprinten i Oberstdorf. FOTO: Nils Jakobsson/Bildbyrån.

VM-pallen är målet för Häggström

Piteå elits Johan Häggström tog förra vintern klivet upp på världscuppallen, både individuellt och i teamsprint. Nu drömmer Kalixkillen om att göra samma sak på kommande mästerskap.
– VM-sprinten är huvudmålet i vinter, säger 28-åringen som blir bättre för varje år som går.

I Dresden i vintras kom de största framgångarna hittills. På samma helg fick han kliva upp på världscuppallen två gånger. Först blev han trea individuellt bakom fransmannen Lucas Chanavat och norrmannen Sindre Björnestad Skar och dagen efter spurtade han in precis bakom Chanavat igen och grejade en andraplats i teamsprinten tillsammans med Marcus Grate.

Vi pratade med Häggström på landslagets digitala pressträff i måndags och kollade läget inför den kommande VM-vintern och inför säsongsstarten i Bruksvallarna.

Är formen på plats?
– Det tror jag absolut. Det har känts bättre och bättre under senaste månaden. Det ska bli kul att dra igång på riktigt.

Har förberedelserna gått enligt plan hela sommaren och hösten eller har det varit något hack på vägen?
– Nej, faktiskt inte. Det får man nästan ta i trä för nästan, att det varit helt problemfritt. Jag har kunnat jobba på med alla detaljer som jag planerat och jag har gjort ett bra jobb sedan förra säsongen avslutades. Jag har också varit mycket motiverad att göra det jobbet också.

– Det har varit sjukt kul. Jag gillar sommarmånaderna när man får jobba hårt och verkligen träna ordentligt. Nu ska man förhoppningsvis kunna skörda frukterna av det.

Sedan åtta år tillbaka har Häggström förre förbundskaptenen Jocke Abrahamsson som tränare. Både Jocke och Johan är för övrigt från Kalix.

Häggström är en åkare som slog igenom lite mer på allvar för några år sedan men har hela tiden utvecklats lite mer för varje år. I Dresden i vintras fick han som sagt kliva upp på pallen två gånger.

Häggström kramar om Marcus Grate sedan duon grejat en andraplats på teamsprinten i Dresden förra vintern. FOTO: Phillip Brem, Gepa Pictures/Bildbyrån.Häggström kramar om Marcus Grate sedan duon grejat en andraplats på teamsprinten i Dresden förra vintern. FOTO: Phillip Brem, Gepa Pictures/Bildbyrån.

Hur viktigt var det med de framgångarna för inspiration och fortsatta satsning?
– Fortsatt satsning hade det blivit oavsett men att få kliva upp på pallen gav mycket för motivationen. Att man vet man har det i sig. Sedan betyder det mycket för framtida lopp, vet hur man ska agera i en final.

Lite bättre för varje år har varit Häggströms melodi och verkar det fortsätta.

– Jag hoppas ju att min utveckling fortsätter att stegras som den gjort. Jag har känt hela tiden sedan junioråldern att jag tagit steg varje år, även om stegen varit olika stora.

– Det finns saker att jobba på. Jag är absolut inte vid min topp. Nu är det ett spännande mästerskapsår som väntar där jag har fullt fokus på att prestera bra. Jag är sugen på framgångar.

Till VM i Obersdorf är det sprint och teamsprint som Häggström siktar in sig på.

– Det är absolut mer fokus på sprint. När vi satte upp planen i början på sommaren så var det VM-sprinten som man satte högst upp. Jag gjorde bra distanslopp också förra vintern men jag är ute efter strida om medaljer då är det i sprint jag ska göra det. På mästerskap är det fortsatt en bit kvar för att kunna göra det på distanslopp  .

Vad har varit fokus i din utveckling i år?
– Hela tiden sedan jag började jobba med Jocke så är det kapaciteten som varit en av mina huvudpunkter som vi jobbat med, att stärka upp den. Det har fortsatt varit i fokus i sommar. Dels för att göra det bättre på distansloppen såklart men det ska också göra att man går billigare igenom sprintheaten och är ännu fräschare till en final och då kunna sätta den största rökaren där.

– Sedan överfarten också, så man hänger med när det ska avgöras. Det är de två punkterna man haft i huvudet.

Hur viktig är matchningen mot andra på landslagslägren?
– Det är absolut viktigt. Vi har olika starka sidor i laget och tillsammans går vi framåt.

Många hemma i TV-sofforna har blivit bortskämda med de svenska tjejernas framgångar på senare år. Kommer de svenska herråkarna lyfta sig ett snäpp internationellt i vinter?

Hur ser du på utvecklingen i herrlaget jämfört med för ett år sedan? Ligger ni bättre till skulle du säga?
– Det är ju väldigt svårt att nå upp till det som tjejerna gör just nu. De är ju fantastiskt duktiga men vi herrar har absolut gjort ett jättebra jobb i sommar. Man känner att det är många i det här gänget som inte fått ut allt av sin kapacitet. Det hoppas jag fler ska kunna känna efter den här säsongen.

Senaste nyheterna

Vallelungadalen i italienska Sydtyrolen bjuder på suveräna förhållanden för längdåkning. FOTO: Benjamin Pfitscher.

La Venosta – en dold pärla för längdåkning

I kanten av italienska Sydtyrolen, nära gränserna till Schweiz och Österrike, breder den mystiska och charmiga Vallelungadalen ut sig i all sin skönhet. Nu är det dags att visa upp denna dolda pärla f...
Joni Mäki tog dubbla segrar vid finska cupen i Taivalkoski i helgen. FOTO: Touho Häkkinen.

Dubbla segrar för Joni Mäki

Joni Mäki vann både lördagens sprint och söndagens distanslopp vid finska cupen i Taivalkoski. På damsidan vann Katri Lylynperä sprinten och Kerttu Niskanen distansloppet.