Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Ebba Andersson har ett bra träningsår bakom sig. Kommer hon ta sin första världscupseger i vinter? FOTO: Mathias Bergeld/Bildbyrån.

Ebba Andersson har ett bra träningsår bakom sig. Kommer hon ta sin första världscupseger i vinter? FOTO: Mathias Bergeld/Bildbyrån.

Ebba har stor längtan efter första världscupsegern

Idag drar den svenska längdåkningssäsongen igång med tävlingar i klassisk stil i Bruksvallarna.
En av favoriterna på damsidan är förstås Ebba Andersson som idag gör sitt första lopp i Piteå elits klubbdräkt sedan hon lämnade Sollefteå skidor i våras.
Förra vintern var Ebba nära sin första världscupseger flera gånger men nådde inte hela vägen.
– Längtan efter få kliva högst upp på pallen är nog den som är allra störst, säger Ebba till Längd.se.

Trots att förra vintern började med en svår knäskada efter en vurpa under en löptur i just Bruksvallarna så kunde Ebba senare på vinterns rada upp imponerande lopp i världscupen och på riktigt utmana Therese Johaug vid flera tillfällen. Som allra närmast var hon på 10 kilometer klassiskt i Lahtis den 29 februari där marginalen till norskan var endast 3,4 sekunder.

Hur mycket längtar du efter en världscupseger?
– Det krävs väldigt mycket för att vinna men längtan efter det är nog den som är allra störst. Jag har många pallplatser från de senaste säsongerna men har aldrig lyckats vinna. Det är det jag jobbar för att lyckas med. Man måste våga ha tron på det för att det ska kunna vara genomförbart, säger Ebba.

Nu närmast ska hon mäta sig mot sin förra klubbkamrat Frida Karlsson och de andra svenska tjejerna när säsongen drar igång idag.

Hur sugen är du att dra på dig en nummerlapp?
– Otroligt sugen. Man har haft lång tid att bygga upp det här suget. Det var ju ett tag sedan sist så nu är det verkligen på tiden.

Flera av landslagsåkarna väljer att inte åka alla tre tävlingar i Bruksvallarna av olika anledningar. Men Ebba är redo för tre på rad.

– Planen är att jag kör alla tre tävlingarna. Det är lika bra att riva av allt som går i helgen, säger hon

Har du fått kvitton som du önskat på testracen med landslaget innan premiären?
– Det tycker jag absolut men nu vill jag dra på mig nummerlappen på riktigt.

– Jag går mentalt in mycket även för ett testlopp och satsar hårt men det är ändå något alldeles extra att dra på sig nummerlappen på riktigt. Det skruvas åt ytterligare då.

Med tanke på vad du säger så kan man ana att du är där du vill vara inför säsongsstarten nu?
– Jo, det skulle jag säga men det behöver inte betyda att resultaten kommer för det. Det återstår att se men det har känts bra den senaste tiden, säger Ebba och framhåller hur viktigt det är med den hårda konkurrensen i det svenska damlaget.

– Den gör ju att man både får utmana andra och blir utmanad. Det tror jag är viktigt för att kunna höja nivån ytterligare. Man ger några procent till bara för att nivån är några procent högre.

I Lahtis förra säsongen var Ebba bara 3,4 sekunder från att besegra Therse Johaug. Ska första segern komma i vinter? FOTO: Johanna Lundberg/Bildbyrån.I Lahtis förra säsongen var Ebba bara 3,4 sekunder från att besegra Therse Johaug. Ska första segern komma i vinter? FOTO: Johanna Lundberg/Bildbyrån.

Att bli snabbare på sprint och i spurter är något som Ebba jobbat med och hon ser framsteg där inför VM-vintern.

– Jag tycker att jag fått bra besked på att jag tagit kliv där men om det är så får vi se när det blir allvar. Känslan är att jag gått framåt i alla fall.

Vid sidan av träning och förberedelser har Ebba sedan i somras ett sidoprojekt tillsammans med sin nya klubbkompis Lisa Vinsa. Duon har podcast som heter ”Mellan himmel och skidspår”.

Hur roligt är det att hålla på med podden?
– Du märker väl hur mycket jag lyser upp när du säger ordet pod. Podcast som format ligger mig väldigt varmt om hjärtat.

– Att vi nu har en egen och får chansen att uttrycka oss där tycker jag är jättekul. Det har varit och är väldigt givande för både mig och Lisa. Trots att vi är väldigt nära kompisar så känns det som vi blivit ännu närmre i samband med poddandet. Det har varit väldigt mycket positivt kopplat till det.

Senaste nyheterna

Vallelungadalen i italienska Sydtyrolen bjuder på suveräna förhållanden för längdåkning. FOTO: Benjamin Pfitscher.

La Venosta – en dold pärla för längdåkning

I kanten av italienska Sydtyrolen, nära gränserna till Schweiz och Österrike, breder den mystiska och charmiga Vallelungadalen ut sig i all sin skönhet. Nu är det dags att visa upp denna dolda pärla f...
Joni Mäki tog dubbla segrar vid finska cupen i Taivalkoski i helgen. FOTO: Touho Häkkinen.

Dubbla segrar för Joni Mäki

Joni Mäki vann både lördagens sprint och söndagens distanslopp vid finska cupen i Taivalkoski. På damsidan vann Katri Lylynperä sprinten och Kerttu Niskanen distansloppet.