Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Frida Karlsson har störts av lite skadebekymmer den sista tiden men står på startlinjen vid Sverigepremiären i Bruksvallarna idag. FOTO: Mathias Bergeld/Bildbyrån.

Frida Karlsson har störts av lite skadebekymmer den sista tiden men står på startlinjen vid Sverigepremiären i Bruksvallarna idag. FOTO: Mathias Bergeld/Bildbyrån.

Stoppar en överbelastad höftböjare Frida från seger i premiären?

Frida Karlsson har ett bra träningsår bakom sig sedan hon spurtade ner Therese Johaug och vann tremilen i Holmenkollen den 7 mars.
Inför den svenska säsongpremiären i Bruksvallarna idag så störs hon dock en del av en överbelastad höftböjare.
– Jag har inte riktigt kunna åka så mycket klassiskt som jag önskat på grund av höftböjaren men i övrigt känns kroppen bra, säger Frida till Längd.se.

Trots lite anpassad träning den senaste tiden står dock Frida på startlinjen idag och på pappret så borde kampen om segern stå mellan henne själv och Ebba Andersson.

Hur sugen är du på att dra på nummerlappen?
– Det var ju ett tag sedan sist så jag har stått och stampat ett tag nu. Det ska bli riktigt kul att äntligen få dra igång, säger Frida.

I somras sa du att i fortsättningen kommer jag inte vara nöjd som tvåa. Hur ska du tackla det om du inte vinner ett lopp? Det kan ju bli svårt redan i premiären.

– Ja, vi har ett gäng hungriga svenska damer på plats här Bruksvallarna. Men såhär; jag har extremt tuffa målbilder men man måste skilja på en målbild och ett mål. Gör jag mitt bästa och får till en bra prestation och sedan visar det sig att någon annan presterat lite bättre så kan inte jag påverka vad någon annan gjort. Då kan jag bara vara nöjd med min egen prestation. Det är lite så jag ser på det, berättar Frida men lägger till;

– Men det är klart man vill stå högst upp, det vill man alltid.

Är du där du vill vara i form och förberedelser?
– Ja, jag har ett bra träningsår i bagaget. Det tar jag verkligen med mig. På slutet har jag haft lite småskavanker att tampas med. Jag har inte riktigt kunna åka så mycket klassiskt som jag önskat. Jag har fått staka och skejta mer istället. Så där känner jag att jag behöver komma in i det lite mer men det känns bra i kroppen. Om inte 100 procent så 99.

Vad är problemet när du åker klassiskt?
– Jag har haft en liten överbelastning i en höftböjare och därför har jag inte kunnat diagonala. Nu har jag hunnit prova lite klassiskt och ska nog kunna stå på start.

Är planen att åka alla tre tävlingsdagar i Bruksvallarna?
– Med tanke på höftböjaren så ställer jag inte upp på klassiska sprinten på lördag. Det blir lite för påfrestande. Jag spar på det till Ruka nästa helg förhoppningsvis.

För två år sedan gjorde Frida Karlsson stor succé på VM Seefeld när hon tog medalj på samtliga lopp hon åkte: silver på 10 kilometer, brons på tremilen och suverän insats i Sveriges guldlag på stafetten.

Frida Karlsson jublar på mållinjen i Holmenkollen sedan hon knäckt Therese Johaug på upploppet. FOTO: Mathias Bergeld/Bildbyrån.  Frida Karlsson jublar på mållinjen i Holmenkollen sedan hon knäckt Therese Johaug på upploppet. FOTO: Mathias Bergeld/Bildbyrån. 

Hur ser du på vinterns VM. Är det någon distans du siktar på mer på?
– Jag har nog VM mer som en helhet. Mitt stora mål är att pricka in guldformen under VM-dagarna. Förhoppningsvis får man några chanser att ta det där målet man vill, säger Frida och syftar på guld.

Hur tacklar du osäkerheten kring kommande tävlingsprogrammet på grund av pandemin?
– Jag upplever att jag har en bra personlighetstyp kring det här. Jag tror att jag är duktig på att anpassa mig och inte snöa in mig på rutiner och planering. Vara fokuserad här och nu, vad kan jag påverka, konservera energin och inte spilla för mycket i onödan

Sverige har ett mycket starkt damlag som till denna vinter kan han höjt sig ytterligare. Den känslan får man när man frågar Frida i alla fall.

Hur bra är de andra tjejerna?
– Jag har ju stuckit ut näsan och sagt att vi är världens bästa landslag och det står jag för. Det är ett gäng som man ser stor utveckling i. Vi lyfter varandra när vi verkligen säljer oss så dyrt som vi gör på träningspassen på läger. Det har sett väldigt bra ut under försäsongen och det kommer vara många som vill vara med i toppen och fightas.

En som visat bra takter under träningssäsongen är också Fridas sambo William Poromaa.

– Det är superkul! Han har tagit stora kliv i år och verkligen kommit in i det bra när han fått träna med A-laget. Det ska bli väldigt kul följa honom den här säsongen också, säger Frida.

Senaste nyheterna

Vallelungadalen i italienska Sydtyrolen bjuder på suveräna förhållanden för längdåkning. FOTO: Benjamin Pfitscher.

La Venosta – en dold pärla för längdåkning

I kanten av italienska Sydtyrolen, nära gränserna till Schweiz och Österrike, breder den mystiska och charmiga Vallelungadalen ut sig i all sin skönhet. Nu är det dags att visa upp denna dolda pärla f...
Joni Mäki tog dubbla segrar vid finska cupen i Taivalkoski i helgen. FOTO: Touho Häkkinen.

Dubbla segrar för Joni Mäki

Joni Mäki vann både lördagens sprint och söndagens distanslopp vid finska cupen i Taivalkoski. På damsidan vann Katri Lylynperä sprinten och Kerttu Niskanen distansloppet.