Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Max Novak på väg mot seger vid premiären i Bruksvallarna. FOTO: Johanna Lundberg/Bildbyrån.

Max Novak på väg mot seger vid premiären i Bruksvallarna. FOTO: Johanna Lundberg/Bildbyrån.

Långloppsåkaren Max Novak slog längdeliten i premiären

Utan fäste på skidorna så stakade Max Novak, Offerdals SK och Team Ramudden till seger på säsongspremiären i Bruksvallarna.
Novak vann loppet 7,4 sekunder före William Poromaa, Åsarna IK och 12,5 före Gustav Eriksson, IFK Mora SK.
– Man kan ju inte göra det så mycket bättre än att vinna. Nu går man och myser lite, säger Novak.

Utan Calle Halfvarsson och Jens Burman till start så var William Poromaa en av favoriterna till segern i premiären. Men långloppsesset Max Novak visade var skåpet skulle stå den här dagen och vann premiären.

Novak som förra vintern gjorde succé i Visma Ski Classics när han vann ungdomstävlingen och var topp tio på fem lopp. Bland annat var han nia på Vasaloppet.

Nu får du åka världscupen i Ruka då?
– Jag vet inte. Jag kan ju inte göra det så mycket bättre i alla fall, säger Novak.

Hur var känslan i kroppen idag?
– Den var grym! Jag var ju i Torsby i veckan och åkte sprintstafett i tunneln. Då kändes det inte bra. Idag var det något helt annat.

Har du laddat speciellt för det här loppet?
– Nej, fram till söndagen hade jag två 30-timmars veckor i rad. Vår säsong börjar ju i mitten av januari så jag ville få som en ny träningsperiod. För ett par dagar sedan började formen kännas bättre. Det är så det kan vara när man tränar hårt.

Som långloppsåkare att slå specialisterna på kortare distanser. Hur kul är det?
– Man går och myser lite, det gör man.

Det är kul att visa vad ni går för?
– Ja, många frågar vad säger det här om svensk herrskidåkning. Men det säger snarare mer om att vi långloppsåkare är bra. Folk fattar väl inte vilken nivå vi håller, säger Novak som tänker visa framfötterna på lördagens sprint också.

William Poromaa var nöjd tvåa sedan han plockat in tid på Novak på slutet. Hela vägen till seger räckte det dock inte. Halvvägs var Poromaa drygt 21 sekunder efter och i mål skiljde det 7,4.

– Jag kände mig småseg där ute idag och det var grisigt före så det var skönt att se att man blev tvåa ändå, säger Poromaa fortsätter;

– Jag fick lite matchning på slutet och visste att Max åkte fort. Jag tog på honom hela tiden men det räckte inte hela vägen. Men jag är verkligen nöjd med min premiär.

Bara fem sekunder bakom Poromaa åkte Gustaf Eriksson in som trea. Eriksson som gick tidigare i startfältet.

– Det här var stabilt. Det var att veta hur det gick eftersom jag startade ganska tidigt och så fick man ju ingen coachning. Då vet man inte hur man ligger till. Jag höll mig till min gameplan och hade stabila varv.

Fyra i loppet 36 sekunder efter Novak blev Gustaf Erikssons klubbkompis Axel Ekström, femma Piteå elits Björn Sandström två sekunder där bakom och sexa ytterligare en långloppsåkare, Emil Persson, Östersunds SK och Lager 157 Ski Team 40 sekunder efter Novak men sju sekunder före landslagsåkaren Oskar Svensson. Åtta precis inom minuten efter segraren åkte Nacka Värmdös Johan Ekberg in.

Officiellt resultat.

William Poromaa, Max Novak och Gustaf Eriksson på prispallen. FOTO: Johan Trygg/Längd.seWilliam Poromaa, Max Novak och Gustaf Eriksson på prispallen. FOTO: Johan Trygg/Längd.se

Senaste nyheterna

Vallelungadalen i italienska Sydtyrolen bjuder på suveräna förhållanden för längdåkning. FOTO: Benjamin Pfitscher.

La Venosta – en dold pärla för längdåkning

I kanten av italienska Sydtyrolen, nära gränserna till Schweiz och Österrike, breder den mystiska och charmiga Vallelungadalen ut sig i all sin skönhet. Nu är det dags att visa upp denna dolda pärla f...
Joni Mäki tog dubbla segrar vid finska cupen i Taivalkoski i helgen. FOTO: Touho Häkkinen.

Dubbla segrar för Joni Mäki

Joni Mäki vann både lördagens sprint och söndagens distanslopp vid finska cupen i Taivalkoski. På damsidan vann Katri Lylynperä sprinten och Kerttu Niskanen distansloppet.