Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Dagens största utropstecken i Bruksvallarna var långloppsåkaren Max Novak som stakade till seger före specialisterna på korta distanser. FOTO: Johanna Lundberg/Bildbyrån.

Dagens största utropstecken i Bruksvallarna var långloppsåkaren Max Novak som stakade till seger före specialisterna på korta distanser. FOTO: Johanna Lundberg/Bildbyrån.

Utropstecken och frågetecken i säsongspremiären

Då är den svenska längdsäsongen igång på allvar. Efter dagens klassiska lopp i Bruksvallarna hittar man både utropstecken och frågetecken.
Ebba Andersson och Frida Karlsson åkte med allra största sannolikhet i en fart som kanske bara Therese Johaug matchar. Hur fort åkte, eller dubbelstakade, då Max Novak som vann herrklassen?

Att det var Ebba Andersson och Frida Karlsson som gjorde upp om segern på damsidan kändes givet på förhand och loppet blev en riktig rysare där Frida höll sig någon sekund eller några tiondelar före Ebba fram till sista kilometern där Ebba kunde avgöra och åka drygt tre sekunder snabbare.

Om en vecka i Ruka så får vi svart på vitt hur snabbt de åkte. Troligtvis riktigt snabbt och det betyder att Emma Ribom och Linn Svahn som var runt en minut och 20 sekunder bakom också gjorde bra insatser som kan räcka ganska långt i världscupen.

Intressant att notera i damklassen är också att Vasaloppsvinnaren Lina Korsgen stakade på blanka skidor, precis som Novak, och blev fin sexa före landslagsåkare som Sofia Henriksson, Johanna Hagström och Evelina Settlin.

En bra dag för Piteå elit i damklassen med fyra åkare bland de sju bästa. Här trean Ribom och ettan Andersson. Dessutom blev Jonna Sundling femma och Sofia Henriksson sjua. FOTO: Johanna Lundberg/Bildbyrån.En bra dag för Piteå elit i damklassen med fyra åkare bland de sju bästa. Här trean Ribom och ettan Andersson. Dessutom blev Jonna Sundling femma och Sofia Henriksson sjua. FOTO: Johanna Lundberg/Bildbyrån.

Hur ska man värdera Max Novaks seger i herrklassen? Den dubbelstakande Team Ramudden/Offerdals-åkaren som vann Visma Ski Classics ungdomstävling förra vintern satte högsta fart direkt och tog snabbt ledningen. Efter 9 kilometer hade han en ledning på halvminuten. William Poromaa och Gustav Eriksson plockade sedan tid på Novak men det fattades 7,4 respektive 12,5 sekunder i mål.

William Poromaa gav allt men det fattades drygt sju sekunder till seger. FOTO: Johanna Lundberg/Bildbyrån.William Poromaa gav allt men det fattades drygt sju sekunder till seger. FOTO: Johanna Lundberg/Bildbyrån.

Nu saknades Calle Halfvarsson, Jens Burman, Johan Häggström och Viktor Thorn i dagens lopp. Men häromveckan vann Poromaa ett av landslagets testlopp. Det är svårt att bli riktigt klok på resultatet i dagens herrlopp. Vi får kanske vänta till söndagens skejtlopp för att kunna göra en bedömning.

Positivt topp tio var Axel Ekströms fjärdeplats, Emil Persson på femte, långloppsåkaren som gjorde succé förra vintern med två segrar i Visma Ski Classics, förstaårssenioren från Stockholm Johan Ekberg som blev åtta närmast före landslagsmeriterade Filip Danielsson, Markus Ruus och veteranen Daniel Richardsson. Tummen upp också för junioren Truls Gisselman på 18:e plats.

Noterbart är också att åtminstone tre åkare topp 20 stakade loppet på blanka skidor. Förutom segraren Novak, sexan Emil Persson och 17:e man Pontus Nordström. Troligtvis också 14:e man Johannes Eklöf även jag inte hade koll på honom i spåret idag.

Hade då någon av icke långloppsåkarna tjänat på att åka utan fästvalla idag?

Trean Gustav Eriksson: ”Svårt att säga. Man känner ju att fästet suger i det här föret. Hade det varit 10 kilometer då kanske jag hade pallat att staka. Men 15 kilometer och ganska lång åktid som idag så tror jag inte jag åkt snabbare.”

Sjuan Oskar Svensson: ”Det var tungt idag. Svårt att gå med fäste utan att det ligger i. Jag stod och velade innan start med ett par stakskidor men valde bort dem. Men jag tror det var helt rätt att staka idag.”

Senaste nyheterna

Vallelungadalen i italienska Sydtyrolen bjuder på suveräna förhållanden för längdåkning. FOTO: Benjamin Pfitscher.

La Venosta – en dold pärla för längdåkning

I kanten av italienska Sydtyrolen, nära gränserna till Schweiz och Österrike, breder den mystiska och charmiga Vallelungadalen ut sig i all sin skönhet. Nu är det dags att visa upp denna dolda pärla f...
Joni Mäki tog dubbla segrar vid finska cupen i Taivalkoski i helgen. FOTO: Touho Häkkinen.

Dubbla segrar för Joni Mäki

Joni Mäki vann både lördagens sprint och söndagens distanslopp vid finska cupen i Taivalkoski. På damsidan vann Katri Lylynperä sprinten och Kerttu Niskanen distansloppet.