Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Maja Dahlqvist vann sprinten i suverän stil i Bruksvallarna. FOTO: Johanna Lundberg/Bildbyrån.

Maja Dahlqvist vann sprinten i suverän stil i Bruksvallarna. FOTO: Johanna Lundberg/Bildbyrån.

Maja Dahlqvist glad och överlägsen segrare

Falun Borlänges Maja Dahlqvist imponerade stort i sprintfinalen i Bruksvallarna. Med hög fart direkt från start fick hon lucka och vann i suverän stil drygt två sekunder före Anna Dyvik, IFK Mora SK.
– Jag taggade till i finalen och fick en bättre start. När jag fick lucka var det bara att köra på, berättar en glad Maja.

Dahlqvist mer eller mindre defilerade till seger drygt två sekunder före Anna Dyvik och med trean Hanna Falk nära fem sekunder efter. Noterbart är att Linn Svahn och Jonna Sundling som var etta och tvåa på sprintvärldscupen förra vintern inte gick till final.

Formen har varit stigande för Maja Dahlqvist sedan landslagsåkarna kommit på snö de senaste veckorna. Hon har åkt bra på de interna testloppen och idag fick hon visa formen i skarpt läge också.

Tidigare i vår och sommar har det dock varit en tung period för världsmästaren i teamsprint från 2019.

– Det har varit min tuffaste vår och sommar någonsin. Det är sista månaden det börjat släppa. Då har jag fått lite vibbar hela tiden att det går åt rätt håll. Även om det varit små steg hela tiden så har det gett mycket energi. Då är man nästan glad att man haft en tung period och tagit sig ur det. Då uppskattar man mycket mer när det går bra och är tacksam för det, berättar Maja.

Har du gjort något speciellt för att komma ur det? Eller bara kämpat på?
– Jag kom till en punkt när jag kände att jag måste backa lite, tänka om och göra nytt. Agera i situationen och inte bara köra huvudet under armen och köra. När jag kunde acceptera läget och börja jobba framåt i små steg så har det blivit bättre hela tiden.

Var det vila som gällde?
– Först var det mycket vila. Sedan har det varit en gasa/bromsa-plan. Från sista månaden när vi kommit på snöläger har det känts bättre och bättre och då har jag haft en mer normal plan.

I dagens sprintfinal visade Maja självförtroende och gasade direkt från start.

– Dom ropade redan på första toppen att jag hade lucka så då var det bara att köra på, berättar hon.

Maja Dahlqvist med ett leende på läpparna efter sprintsegern i Bruksvallarna. FOTO: Johanna Lundberg/Bildbyrån.Maja Dahlqvist med ett leende på läpparna efter sprintsegern i Bruksvallarna. FOTO: Johanna Lundberg/Bildbyrån.

Hur skönt var det att vinna så klart i säsongspremiären?
– Väldigt väldigt skönt för mig. Det är inga dåliga tjejer man har att åka emot heller, det här loppet tror jag står sig ganska bra på världscupen.

Val av valla och skidor var en faktor som spelade in till ganska stor del idag. En del åkare kämpade med för dåligt fäste medan andra hade för mycket fäste som gick ut över glidet. Lösningen för många åkare var att åka på så kallade ruggskidor.

– I prologen hade jag klister och det var ingen höjdare. Genrellt i klubben hade vi då för grovt fäste. Sedan körde vi med ruggskidor i heaten och då blev det riktigt bra, berättar Dahlqvist.

Officiellt resultat finns här.

Senaste nyheterna

Harald Östberg Amundsen slog Johannes Hösflot Kläbo vid norska cupen i Lillehammer. FOTO: Vegard Wivestad Grött/Bildbyrån.

Johaug och Östberg Amundsen vann i Lillehammer

Norska cupen fortsatte på lördagen med fristilslopp i Lillehammer. Therese Johaug vann programenligt i damklassen och på herrsidan var U23-världsmästaren Harald Östberg Amundsen.
Segern på vann jaktstarten i Kontiolahti var Sebastian Samuelssons första i världscupen. FOTO: Kalle Parkkinen/Bildbyrån.

Sebastian Samuelsson vann jaktstarten i Kontiolahti

En bom och snabb skidåkning förde Sebastian Samuelsson från 18:e plats till seger på jaktstarten i Kontiolahti. Samuelssons första världscupseger! Duon kom samtidigt till sista skyttet. Samuelsson mi...
pod_maccan

Podcast med Marcus Johansson

I senaste avsnittet av Visma Ski Classics podcast, Livigno2Levi, långloppsåkaren Marcus Johansson, Lager 157 Ski Team. Podden finns på Spotify och där du hittar poddar.