Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Calle Halfvarsson och Marcus Grate flankerar segraren Oskar Svensson efter sprinten i Bruksvallarna. FOTO: Johanna Lundberg/Bildbyrån.

Calle Halfvarsson och Marcus Grate flankerar segraren Oskar Svensson efter sprinten i Bruksvallarna. FOTO: Johanna Lundberg/Bildbyrån.

Nöjd Halfvarsson och besviken Grate efter sprintfinalen

Calle Halfvarsson var ganska nöjd efter andraplatsen på sprinten i Bruksvallarna med bakgrunden att han ätit penicillin i en månad. Trean Marcus Grate var däremot besviken efter taktisk miss i sista backen.
– Jag vet att jag ska välja vänster, gå på insidan över sista knölen, men väljer ändå höger, säger Grate.

Sågmyra SK:s Calle Halfvarsson var klart distanserad i prologen. 22:a plats tio sekunder efter Marcus Grate, IFK Umeå.

– Både jag och Oskar (Svensson) gick med fäste i prologen och vi fick slita ganska mycket. Vi var långt efter. Det blev lite skillnad när vi bytte till ruggskidor sen, berättar Halfvarsson.

Calle berättade tidigare i veckan att han fått hela oktober förstörd på grund av sjukdom och gått på en månadslång penicillinkur.

Är du nöjd med en andraplats?
– Jag är supernöjd, eller supernöjd hade jag varit om jag vunnit. Jag är nöjd med en andraplats med tanke på omständigheterna, berättar Halfvarsson.

I finalen hade Calle fått släppa några meter på Svensson och Grate när åkarna svängde in på stadion på väg mot sista uppförsbacken. Han låg då fyra och var också efter Olle Jonsson men kom med bra fart in i sista motlutet.

Calle pustar ut tillsammans med Oskar. FOTO: Johanna Lundberg/Bildbyrån.Calle pustar ut tillsammans med Oskar. FOTO: Johanna Lundberg/Bildbyrån.

– Jag hade inte riktigt ryggen på Oskar och Grate där så jag blev lite förvånad när jag kom upp på toppen och nästan var jämsides med Oskar. Vi tre har sagt innan tävlingen att den som är först över krönet är den som vinner.

– När jag lyckades ta mig om Grate där uppe så förstod jag att jag skulle bli tvåa.

Ruggskidor var grejen för dagen. Här ser vi Halfvarssons. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.Ruggskidor var grejen för dagen. Här ser vi Halfvarssons. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Direkt efter målgång var det tydligt att Marcus Grate var besviken över tredjeplatsen.

– Ja, jag gör ett misstag idag, i finalen över sista knölen, och det blir kostsamt. Jag blir trea på det, tappar segern eller andraplatsen. Jag vet att jag ska på vänster, på insidan, men väljer ändå höger och får backa tillbaka och försöka runda och då vet jag att Calle kommer på innern. Det ett race på liv och död om vem som skulle komma först ner till sista kurvan, berättar Grate.

Besviken Grate direkt efter målgång. FOTO: Johanna Lundberg/Bildbyrån.Besviken Grate direkt efter målgång. FOTO: Johanna Lundberg/Bildbyrån.

– Jag kände att jag hade mer i mig idag men jag är ändå i stort sett nöjd med dagen, fortsätter Grate med lite distans till finalloppet.

Så känslan i kroppen är bra?
– Väldigt bra! Det känns som jag har otrolig kraft i kroppen, har pondus och självförtroende i framförallt stakningen. Jag vill vara först, jag vill ta kommando. Jag kanske är den åkstarkaste idag men gör mitt misstag.

Åkte du med ruggskidor eller fästvalla?
– Jag började åka med fäste men hade inget fäste så det var egentligen som att åka på blanka skidor. Jag stakade väldigt mycket istället och saxade uppför, berättar Grate och fortsätter;

– Sedan tog jag ett snack med farsan efter kvartsfinalen och då blev det så att vi tog bort allt fäste på de vanliga skidorna och ruggade upp dom istället. Mitt riktiga ruggpar jag hade med mig här gick inte riktigt bra. Det blev inte bra fäste, men bättre. Jag fick lita till stakningen och kände mig otroligt stark där.

– Jag har inte heller diagonalat så mycket på slutet då jag haft lite strul med en hälsena. Jag började diagonala i går egentligen för första gången på en och en halv vecka.

Bakom tättrion tog Olle Jonsson, Trillevallen, fjärdeplatsen före Borås SK:s Karl-Johan Westberg och Hugo Jacobsson, Falun Borlänge.

Noterbart är att en av förhandsfavoriterna, Piteå elits Johan Häggström, missade finalen och slutade sjua. Positivt var dock att två förstaårsseniorer på åttonde och tionde plats; Ossian Rosenberg, Trillevallen och Johan Ekberg, Nacka Värmdö.

Officiella resultat från sprinten finns här.

Förstaårsseniorerna Ossian Rosenberg och Johan Ekberg, i bakgrunden, visade framfötterna med åttonde och tionde plats. FOTO: Johanna Lundberg/Bildbyrån.Förstaårsseniorerna Ossian Rosenberg och Johan Ekberg, i bakgrunden, visade framfötterna med åttonde och tionde plats. FOTO: Johanna Lundberg/Bildbyrån.

Senaste nyheterna

Harald Östberg Amundsen slog Johannes Hösflot Kläbo vid norska cupen i Lillehammer. FOTO: Vegard Wivestad Grött/Bildbyrån.

Johaug och Östberg Amundsen vann i Lillehammer

Norska cupen fortsatte på lördagen med fristilslopp i Lillehammer. Therese Johaug vann programenligt i damklassen och på herrsidan var U23-världsmästaren Harald Östberg Amundsen.
Segern på vann jaktstarten i Kontiolahti var Sebastian Samuelssons första i världscupen. FOTO: Kalle Parkkinen/Bildbyrån.

Sebastian Samuelsson vann jaktstarten i Kontiolahti

En bom och snabb skidåkning förde Sebastian Samuelsson från 18:e plats till seger på jaktstarten i Kontiolahti. Samuelssons första världscupseger! Duon kom samtidigt till sista skyttet. Samuelsson mi...
pod_maccan

Podcast med Marcus Johansson

I senaste avsnittet av Visma Ski Classics podcast, Livigno2Levi, långloppsåkaren Marcus Johansson, Lager 157 Ski Team. Podden finns på Spotify och där du hittar poddar.