Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Vallelungadalen i italienska Sydtyrolen bjuder på suveräna förhållanden för längdåkning. FOTO: Benjamin Pfitscher.

Vallelungadalen i italienska Sydtyrolen bjuder på suveräna förhållanden för längdåkning. FOTO: Benjamin Pfitscher.

La Venosta – en dold pärla för längdåkning

I kanten av italienska Sydtyrolen, nära gränserna till Schweiz och Österrike, breder den mystiska och charmiga Vallelungadalen ut sig i all sin skönhet. Nu är det dags att visa upp denna dolda pärla för längskidåkningsvärlden.
Venostadalen som länge varit en känd kulturregion satsar nu vidare och presenterar sina skidlopp. Den 6 och 7 februari kommer La Venosta att äga rum för andra gången någonsin.

Det som utmärker dalen och loppet: Vallelungadalen garanterar goda snöförhållanden redan i början av december, men kanske ännu bättre förhållanden i februari och bjuder in både proffsåkare och motionärer att delta i en utmanande tävling. Det är en unik möjlighet för alla längdskidentusiaster att jämföra sig mot långloppseliten och samtidigt njuta av den vackra naturen i Vallelungadalen.

Bana och banprofil
La Venosta är en del av Visma Ski Classics. På lördagen den 6 februari genomförs Challengers loppet, 30 kilometer långa La Venosta Open, där både Pro Tour åkare och motionärer kan delta. För dem som föredrar att åka en kortare sträcka finns det också ett lopp på 20 kilometer.

Banan börjar i utkanten av den pittoreska byn Melago och följer en liten nedförbacke mot byn Kappl. Därifrån utmanas du av en svag uppförsbacke till banans högsta punkt på 1970 meter över havet, Melago Alm. Nu påbörjar du resan tillbaka till Melago där du påbörjar andra varvet i detta natursköna område. Du korsar mållinjen efter tre varv för 30 km eller två varv för 20 km i Melago.

På söndagen åker Pro Team atleterna från Visma Ski Classics det 45 km långa loppet med 4,5 varv som ingår i Visma Ski Classics Pro Tour.

Regionen Resia Pass
Resia Passet med dess byar ligger längs den gamla romerska vägen Via Claudia Augusta på gränsen mellan Italien, Österrike och Schweiz. I mitten av regionen ligger det sänkta romanska tornet som sticker ut från sjön Resia.

Tornet i sjön
Historien bakom den här vykortliknande bilden är mindre idyllisk och den romerska kyrkan uppfördes under 1400-talet. Det halvt nedsänkta kyrktornet i Resia-sjön har sedan dess förklarats vara en skyddad historisk artefakt som blivit en välbesökt turistattraktion och symboliserar arvet från gamla Curon. Vill ni se mer från Val Venosta rekommenderar vi Netflix serien Curon som är inspelad här.

Längdskidåkning i regionen
Granndalarna till Resia Passet, Vallelunga och Roja, har inte exploaterats i samma utsträckning ännu och förblir alternativet för den som är på jakt efter lugn och orörd natur. Tempot här är lugnare men du kan fortfarande njuta av riktigt bra längdskidåkning. Högplatån runt Resia ger perfekta förutsättningar för längdskidåkning. Cirka 22 kilometer spår passerar genom soliga, snöiga åkrar och glesa skogar.

Fantastiska spår och snöförhållanden är var Vallelungadalen bjuder på. FOTO: Benjamin Pfitscher.Fantastiska spår och snöförhållanden är var Vallelungadalen bjuder på. FOTO: Benjamin Pfitscher.

Vallelungas höghöjdsspår ligger på cirka 1900 meters höjd, vilket garanterar optimala snöförhållanden under hela vintersäsongen. Naturen i sitt renaste tillstånd, detta är vad Vallelunga med sina branta sluttningar har att erbjuda. Även om nationella och internationella tävlingar ägt rum i detta mångsidiga höghöjdsspår på 1970 meters höjd, är det fortfarande glest i spåren, vilket gör det till en perfekt ”hideaway” för längdskidåkning på alla nivåer.

Vi hoppas att vi ses i denna mytomspunna dal i början av februari 2021.

venosta_3_benjamin_pfitscher.jpgFOTO: Benjamin Pfitscher.

venosta_4_benjamin_pfitscher.jpgFOTO: Benjamin Pfitscher.

Senaste nyheterna

Hanna Öberg förde Sverige till tredje plats på stafetten i Oberhof. FOTO: Kalle Parkkinen/Bildbyrån.

Sveriges damer trea på stafetten i Oberhof

Hanna Öberg tog Sverige till tredje plats i damstafetten i Oberhof på lördagen. Tyskland vann före Belarus. – Vi gör en bra insats och var på pallplats egentligen hela stafetten, sa Hanna Öberg till ...
startlistbild_eld

Startlistor Engadin La Diagonela

Lördag morgon är det dags för en efterlängtad start på Visma Ski Classics säsong XI. Du ser loppet på kanal 9 där Roberto Vacchi och Oskar Svärd kommenterar. Sändningen startar 08.00. Startlistor finn...