Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
William Poromaa är förhoppningsfull inför starten på världscupen i morgon. FOTO: Johanna Lundberg/Bildbyrån.

William Poromaa är förhoppningsfull inför starten på världscupen i morgon. FOTO: Johanna Lundberg/Bildbyrån.

Poromaa känner stigande form

William Poromaa är redo för att ge allt när världscupen drar igång med minitour i Ruka, Finland i morgon.
På fredagens sprint vill ha få en bra känsla för att kunna leverera bra insatser på distansloppen lördag och söndag.
– Jag vill få ut maximalt av kroppen. Det skulle vara en jäkla go känsla att man blir helt slut, säger Poromaa till Längd.se.

Åsarna-åkaren som fyller 20 år dagen före julafton är Sveriges hopp på distansloppen i Ruka då åkare som Calle Halfvarsson, Jens Burman och Viktor Thorn inte är med i truppen av olika anledningar.

Det har nu gått en knapp vecka sedan unge Poromaa fick sitt genombrott på seniornivå hemma i Sverige. Med en andraplats på fredagens klassiska lopp bakom långloppsåkaren Max Novak och klar seger på söndagens fristilslopp drygt 20 sekunder före Johan Häggström.

Hur gick tankarna i och med framgångarna i Bruksvallarna?
– Vad hände nu tänkte jag först. Det var mycket känslor efter fredagens lopp. På söndagen var det mer bara glädje, att man insåg att nu har man en annan nivå, berättar Poromaa.

Nu har William några lugnare dagar träningsmässigt bakom sig och är på plats i Finland för världscuppremiären. Det här blir första vintern som förstaårssenioren kan se en hel världscupsäsong framför sig

Är du i ännu bättre form nu är i Bruksvallarna?
– Jag tror att det borde slå bra det här, att tävla en helg och se ta det lite lugnt. Det kommer gynna formen, det tror jag.

Vad har du för målbild för tävlingarna i Ruka?
– Jag vet egentligen inte. Jag har ju tävlat väldigt lite i världscupen. Det blir spännande att se. Det är lite som i ”Bruks”. Jag visste kanske att jag kunde åka fort där men samtidigt, när det är tävling så vet man aldrig. Vi får se.

Det är inte på fredagen sprint, som inleder minitouren i Ruka, William väntar sig att vara så långt fram i resultatlistan.

– Sprinten är förstås det som är mest kritiskt för mig. Jag hoppas göra en bra dag, dels för fint utgångsläge till söndagen men också en bra känsla inför lördagen, säger han.

På lördag då. Kommer du vara lika nervös som du var inför distansloppen i Bruksvallarna?
– Jag tror nog fasen att jag är lite lugnare nu. Det jag vill ta med mig är känna bra fokus, att jag får ut maximalt. Då har jag kommit en bra bit för att ta det vidare. Det skulle vara en jäkla go känsla att man blir helt slut.

William och de andra världscupåkarna stortrivs i Ruka som bjuder på mycket snö, lagom kallt väder.

– Det är jättefina förhållanden. Riktigt vinterväder och 4-5 minus.

Dagens Norgehistoria. Att norske huvudtränaren Eirik Myhr Nossum testats positivt för coronaviruset och att hela norska laget sattes i karantän. För att sedan få komma ut när Nossum testats igen och att testet då var negativt. Det var förstås något som Poromaa och de andra svenska åkarna noterade på plats.

– Jag hörde det av någon vallare. Det var ju väldigt upp och ner det där men kul att det löste sig, säger Poromma.

Även om in sprinten i morgon är Williams paradgren har han stor tro på Johan Häggström, Oskar Svensson och Marcus Grate.

– Jag tror det kan bli en bra dag. De snabba grabbarna ser fina ut, det kommer att gå bra.

Följande svenska herrar står på start i morgon:
Johan Häggström, Piteå elit SK
Oskar Svensson, Falun-Borlänge SK
William Poromaa, Åsarna IK
Marcus Grate, IFK Umeå
Axel Ekström, IFK Mora SK

Senaste nyheterna

Lina Korsgren på väg mot soloseger i Toblach-Cortina i söndags. Kommande söndag står hon på startlinjen med Visma Ski Classics gula ledarväst när det är dags för Marcialonga. FOTO: Björn Reichert/Nordic Focus.

Korsgren är nervös inför Marcialonga

Lina Korsgren, Team Ramudden, har startat säsong Visma Ski Classics säsong XI med en andraplats och en seger. På söndag står hon på startlinjen för Marcialonga med den gula ledarvästen. Det är en lit...
Här har vi åkarna som representerar Sverige på JVM i Finland 8-14 februari. FOTO: Svenska skidförbundet.

Sveriges trupp till junior-VM i Finland

Efter fina uttagningstävlingar i Järpen och Åsarna har nu Svenska Skidförbundet tagit ut lagen som ska representera Sverige på junior-VM i Vuokatti, Finland 8-14 februari 2021. Truppen består av sex ...