Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Frida Karlsson och Linn Svahn under världscupen i Ruka. I morgon tar landslagsledningen beslut om hur det blir med deltagande i kommande världscuptävlingar. FOTO: Tomi Hänninen/Bildbyrån.

Frida Karlsson och Linn Svahn under världscupen i Ruka. I morgon tar landslagsledningen beslut om hur det blir med deltagande i kommande världscuptävlingar. FOTO: Tomi Hänninen/Bildbyrån.

Sverige utvärderar att avstå kommande världscuptävlingar

Norge har tagit ett beslut om att inte fortsätta tävla i världscupen som gäller året ut.
I och med att detta offentliggörs idag kommenterar svenska landslagsledningen hur Svenska Skidförbundet resonerar kring fortsatt tävlande. Norges beslut i sig kommer inte att vägas in i beslutet.

–Vi jobbar nära vårt medicinska team och diskuterar risker och framförallt hur vi kan göra vårt yttersta för att minimera smittspridning. Den medicinska bedömningen har en stor betydelse för vårt beslut, säger Daniel Fåhraeus, Svenska Skidförbundets längdchef.

Utvärdering från Ruka visar på en samlad bild. Åkare och teamet är nöjda och känner sig trygga i och med de insatser vi gör för att hålla våra ”bubblor” och minimera antalet externa kontakter. Det har från flera nationer riktats kritik kring hantering av tester och de facto upptäcktes smitta på tävlingsområdet. Åkarna är dock fortsatt laddade och vill tävla.

– Vi kände oss trygga och tyckte att fungerade bra. Så länge allt kan ske på ett säkert sätt så vill vi såklart tävla. Det är synd att inte Norge åker, men det förändrar inte vår inställning”, säger Johan Häggström, som representerar åkarna.

Längdlandslaget fortsätter att jobba utifrån den strategi som sattes innan Ruka. En tävling i taget. Utvärdera. Nytt beslut. Davos och Dresden är de närmaste tävlingarna, hur går tankarna?

– Vi genomförde tävlingarna bra i Ruka. Alla kunde tävla. Vi har ett fantastiskt bra lag. Vi vill så klart synas också. Det är viktigt för sporten. Men hälsan är viktigast och vi måste ta ställning för och emot innan vi ger besked om hur det blir. Det är många parametrar som ska vägas in”, säger Anders Byström, längdlandslagschef.

Längdchefen Daniel Fåhreaus citerar idrottsminister, Amanda Lind som igår gjorde ett uttalande;
”Det är viktigt att idrotten kan hålla igång, inte minst för barn och unga, men också den idrott som består av yrkesverksamma som betyder mycket för oss här i Sverige”

– Precis som hon säger menar jag också på att vi är i ett läge där att bekämpa smittspridningen måste gå före och det är Folkhälsomyndigheten löpande bedömer läget framåt. Detta väger vi också in i ett kommande beslut, säger längdchef, Daniel Fåhraeus.

Vi jobbar på och fortsätter diskussionen internt och räknar med att vi tar ett beslut under morgondagen. Svenska, norska och finska medicinska teamen har samarbetat i frågan och vi inväntar deras gemensamma utlåtande som kommer att vägas in i beslutet.

– Vi har förmånen att enbart resonera utifrån medicinskt perspektiv, säger Per Andersson, längdlandslagets medicinska expert. Men ledningen måste ta hänsyn till alla delarna som ett tävlande innebär. Så snart hela planen är klar kan jag göra en slutgiltig medicinskt bedömning, avslutar Per Andersson.

Senaste nyheterna

Lina Korsgren på väg mot soloseger i Toblach-Cortina i söndags. Kommande söndag står hon på startlinjen med Visma Ski Classics gula ledarväst när det är dags för Marcialonga. FOTO: Björn Reichert/Nordic Focus.

Korsgren är nervös inför Marcialonga

Lina Korsgren, Team Ramudden, har startat säsong Visma Ski Classics säsong XI med en andraplats och en seger. På söndag står hon på startlinjen för Marcialonga med den gula ledarvästen. Det är en lit...
Här har vi åkarna som representerar Sverige på JVM i Finland 8-14 februari. FOTO: Svenska skidförbundet.

Sveriges trupp till junior-VM i Finland

Efter fina uttagningstävlingar i Järpen och Åsarna har nu Svenska Skidförbundet tagit ut lagen som ska representera Sverige på junior-VM i Vuokatti, Finland 8-14 februari 2021. Truppen består av sex ...