Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Skidskyttelandslagets huvudtränare Johannes Lukas är förvånad över att flera längdlandslag hoppar av sin världscup. FOTO: Joel Marklund/Bildbyrån.

Skidskyttelandslagets huvudtränare Johannes Lukas är förvånad över att flera längdlandslag hoppar av sin världscup. FOTO: Joel Marklund/Bildbyrån.

Lukas förvånad att längdåkarna hoppar av världscupen

I dag kom beskedet att längdlandslaget hoppar av världscupen fram till nyår. Så gör också det norska och finska laget.
De svenska skidskyttarna som gjort succé i säsongsöppningen tävlar dock vidare när världscupen fortsätter med en andra omgång i Finland.
Skidskyttelandslagets huvudtränare Johannes Lukas är förundrad över att längdåkarna inte fortsätter tävla.
– Jag är lite förvånad över varför de hoppar av efter första helgen. Det känns lite som ”visste de inte hur det kommer vara?”, säger skidskyttelandslagets huvudtränare Johannes Lukas till DN.

Internationella skidskytteförbundet (IBU) och det internationella skidförbundet (FIS) har agerat olika inför den här vintern med tanke på coronapandemin.

Skidskyttesidan ändrade om programmet för världscupen för att minska resande. Den jobbar i en ”bubbla” där man bland annat flyger i chartrade plan mellan tävlingsorterna.

Nu närmast fortsätter skidskyttarna med tävlingar i Finland under torsdagen.

– Vi känner oss trygga med planen, säger Johannes Lukas till DN.

Att flera längdlandslag hoppar av sin världscup de närmaste tävlingarna påverkar inte de svenska skidskyttarna.

– Nej, absolut inte. Vi känner oss trygga med det upplägg som vi har. Vi har tänkt igenom det här väldigt långt. Vi har pratat med IBU och hade många möten innan, de satte upp en väldigt bra plan och gjorde oss införstådda med hur det kommer bli, förklarar Lukas för DN.

På DN:s fråga om han tycker IBU var mer förberett än FIS på rådande situation är svaret solklart från Lukas:
– Absolut. Det sa jag redan i oktober–november, när man såg planen från FIS, att ”det där tror jag inte kommer gå.

– Det känns inte konsekvent att resa runt varje helg. Allt det där resandet har ju IBU minskat så gott de kunde, och nu när vi reser till Hochfilzen (Österrike) nästa vecka blir det med chartrade flyg. Det är också viktigt att vi inte bara tänker på oss, utan att vi håller oss borta från vanligt folk om man kan säga så.

Senaste nyheterna

pod_bild_tc21_lina

Podcast om Toblach-Cortina 2021

I senaste avsnittet av Visma Ski Classics podcast Livigno2Levi så analyseras dagens Toblach-Cortina av Teemu Virtanen. Gäst är Andreas Nyagaard, Team Ragde Eiendom. Det bjuds också på intervjuer med d...
Martin Ponsiluoma åkte in som tionde man på masstarten trots fyra bommade skott. FOTO: Jasmin Walter, Gepa Pictures/Bildbyrån.

52:a segern för Thingsnes Bö – Ponsiluoma tionde

Johannes Thingnes Bö vann masstarten i Antholz halvminuten före fransmannen Fillon Maillet. Martin Ponsiluoma sköt en bom varje gång på vallen men kunde ändå ta en tiondeplats. Sebastian Samuelsson s...
Markus Ruus vann 15 kilometer klassiskt vid Volkswagen cup i Torsby på söndagen. FOTO: Johanna Lundberg/Bildbyrån.

Ruus och Dyvik distansvinnare i Torsby

Volkswagen cup i Torsby fortsatte med distanslopp på söndagen. I herrklassen vann Åsarnas Marcus Ruus sju sekunder före gårdagens sprintvinnare Anton Persson, SK Bore Torsby. På damsidan gjorde IFK M...