Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Anders Byström säger att det krävs ytterligare säkerhetsåtgärder för att det ska blir några svenska åkare till start under Tour de Ski. FOTO: Johanna Lundberg/Bildbyrån.

Anders Byström säger att det krävs ytterligare säkerhetsåtgärder för att det ska blir några svenska åkare till start under Tour de Ski. FOTO: Johanna Lundberg/Bildbyrån.

Byström: ”Det krävs ytterligare säkerhetsåtgärder”

Sverige står som bekant över de två kommande världscuphelgerna i Davos och Dresden. Om det blir en svensk trupp till Tour de Ski, eller om det blir något Tour de Ski överhuvudtaget återstår att se.
– Det krävs ytterligare säkerhetsåtgärder. Det finns mer att göra men det är förstås tufft för arrangörerna. Vi för dock en bra dialog med FIS tävlingschef Pierre Mignerey, berättar landslagschefen Anders Byström.

För att hålla farten uppe så samlas landslagsåkarna i Östersund över veckoslutet och tränar tillsammans och genomför två interna tävlingar.

– Vi kör en sprint på lördag och ett distanslopp i skejt på söndag, berättar landslagschefen Anders Byström.

– Vi har ett möte idag där vi kommer diskutera vad vi ska göra nästa helg. Det kommer att bli något med tävlingsinslag då också, fortsätter Byström.

Att det inte blir några världscuptävlingar före nyår för de svenska åkarna påverkar träningsplanering och upplägg för de aktiva.

– Ja, tränarna diskuterar med åkarna om det nu. Det ser lite olika ut för olika åkare. Några kanske kommer att åka Tour de Ski, om vi nu kommer till start där, fast de inte tänkt så från början. Det påverkar vad och hur de kommer att träna den närmaste tiden, säger Byström.

Under onsdagen skrevs det en hel del i media om att några länder var mycket besvikna på att Sverige, Norge och Finland inte kommer till start i Davos och Dresden. Enligt Anders Byström så var dock inte kritiken så hård som det framstått.

– Jag har pratat personligen med flera länders huvudtränare och de förstår vårat beslut. Visst tycker de att det är tråkigt att vi inte kommer men de förstår att vi har lite olika kultur kring hur vi tänker och agerar kring corona, säger Byström.

– Vi är kanske lite mer försiktiga och lutar oss mot var våra läkare säger. Flera andra länder har kanske inte den täta läkarkontakten, funderar Byström.

Något lätt beslut var det dock inte och många åkare är förstås besvikna över att inte få tävla.

– Det var ett jättejobbigt beslut att ta. Åkarna vill tävla och vi vill förstås också vara på plats. Det här är inte kul, säger Byström.

Vad behövs för att ni ska delta i Tour de Ski?
– Det krävs ytterligare säkerhetsåtgärder. Det finns mer att göra men det är förstås tufft för arrangörerna. Vi för dock en bra dialog med FIS tävlingschef Pierre Mignerey, säger Byström.

Senaste nyheterna

pod_bild_tc21_lina

Podcast om Toblach-Cortina 2021

I senaste avsnittet av Visma Ski Classics podcast Livigno2Levi så analyseras dagens Toblach-Cortina av Teemu Virtanen. Gäst är Andreas Nyagaard, Team Ragde Eiendom. Det bjuds också på intervjuer med d...
Martin Ponsiluoma åkte in som tionde man på masstarten trots fyra bommade skott. FOTO: Jasmin Walter, Gepa Pictures/Bildbyrån.

52:a segern för Thingsnes Bö – Ponsiluoma tionde

Johannes Thingnes Bö vann masstarten i Antholz halvminuten före fransmannen Fillon Maillet. Martin Ponsiluoma sköt en bom varje gång på vallen men kunde ändå ta en tiondeplats. Sebastian Samuelsson s...
Markus Ruus vann 15 kilometer klassiskt vid Volkswagen cup i Torsby på söndagen. FOTO: Johanna Lundberg/Bildbyrån.

Ruus och Dyvik distansvinnare i Torsby

Volkswagen cup i Torsby fortsatte med distanslopp på söndagen. I herrklassen vann Åsarnas Marcus Ruus sju sekunder före gårdagens sprintvinnare Anton Persson, SK Bore Torsby. På damsidan gjorde IFK M...