Anders Byström säger att det krävs ytterligare säkerhetsåtgärder för att det ska blir några svenska åkare till start under Tour de Ski. FOTO: Johanna Lundberg/Bildbyrån.

Anders Byström säger att det krävs ytterligare säkerhetsåtgärder för att det ska blir några svenska åkare till start under Tour de Ski. FOTO: Johanna Lundberg/Bildbyrån.

Byström: ”Det krävs ytterligare säkerhetsåtgärder”

Sverige står som bekant över de två kommande världscuphelgerna i Davos och Dresden. Om det blir en svensk trupp till Tour de Ski, eller om det blir något Tour de Ski överhuvudtaget återstår att se.
– Det krävs ytterligare säkerhetsåtgärder. Det finns mer att göra men det är förstås tufft för arrangörerna. Vi för dock en bra dialog med FIS tävlingschef Pierre Mignerey, berättar landslagschefen Anders Byström.

För att hålla farten uppe så samlas landslagsåkarna i Östersund över veckoslutet och tränar tillsammans och genomför två interna tävlingar.

– Vi kör en sprint på lördag och ett distanslopp i skejt på söndag, berättar landslagschefen Anders Byström.

– Vi har ett möte idag där vi kommer diskutera vad vi ska göra nästa helg. Det kommer att bli något med tävlingsinslag då också, fortsätter Byström.

Att det inte blir några världscuptävlingar före nyår för de svenska åkarna påverkar träningsplanering och upplägg för de aktiva.

– Ja, tränarna diskuterar med åkarna om det nu. Det ser lite olika ut för olika åkare. Några kanske kommer att åka Tour de Ski, om vi nu kommer till start där, fast de inte tänkt så från början. Det påverkar vad och hur de kommer att träna den närmaste tiden, säger Byström.

Under onsdagen skrevs det en hel del i media om att några länder var mycket besvikna på att Sverige, Norge och Finland inte kommer till start i Davos och Dresden. Enligt Anders Byström så var dock inte kritiken så hård som det framstått.

– Jag har pratat personligen med flera länders huvudtränare och de förstår vårat beslut. Visst tycker de att det är tråkigt att vi inte kommer men de förstår att vi har lite olika kultur kring hur vi tänker och agerar kring corona, säger Byström.

– Vi är kanske lite mer försiktiga och lutar oss mot var våra läkare säger. Flera andra länder har kanske inte den täta läkarkontakten, funderar Byström.

Något lätt beslut var det dock inte och många åkare är förstås besvikna över att inte få tävla.

– Det var ett jättejobbigt beslut att ta. Åkarna vill tävla och vi vill förstås också vara på plats. Det här är inte kul, säger Byström.

Vad behövs för att ni ska delta i Tour de Ski?
– Det krävs ytterligare säkerhetsåtgärder. Det finns mer att göra men det är förstås tufft för arrangörerna. Vi för dock en bra dialog med FIS tävlingschef Pierre Mignerey, säger Byström.

Senaste nyheterna

Frida Karlsson med ett stort leende efter sitt andra silver vid VM i Oberstdorf. FOTO: Johanna Lundberg/Bildbyrån.

Johaug överlägsen – silver till Karlsson och brons till Andersson

Therese Johaug vann VM-guld på 10 kilometer fri stil hela 54,2 sekunder före Frida Karlsson på silverplats. Ebba Andersson knep bronset tolv sekunder efter Karlsson. Charlotte Kalla blev fin sexa bara...
Therese Johaug vann guld I överlägsen stil på 10 km fri stil vid VM i Oberstdorf. FOTO: Christian Walgram, Gepa Pictures/Bildbyrån.

Resultat VM Oberstdorf damer 10 km fri stil

Therese Johaug vann 10 km fri stil 54,2 sekunder före Frida Karlsson på silverplats. Bronset tog Ebba Andersson tolv sekunder efter Karlsson. Charlotte Kalla sexa tio sekunder från pallen.
Lina Korsgren, Team Ramudden, ligger femma på Visma Ski Classics SC Ranking inför Vasaloppet. Kan hon försvara sin seger från i fjol lär hon klättra in rankingen. FOTO: Björn Reichert/Nordic Focus.

24 svenska åkare topp 100 på Visma Ski Classics SC Ranking

Vi närmar oss Vasaloppet och det kan vara intressant att titta till Visma Ski Classics SC Ranking. Topp tio på rankinglistan består av fem norska åkare och fem svenska. Kikar vi på topp 100 så finns d...