Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Längdlandslagets chef Anders jobbar intensivt med att hitta lösningar för att landslaget ska kunna delta i Tour de Ski. FOTO: Bildbyrån.

Längdlandslagets chef Anders jobbar intensivt med att hitta lösningar för att landslaget ska kunna delta i Tour de Ski. FOTO: Bildbyrån.

Hoppet lever kvar för Tour de Ski

Svenska skidförbundet längd står fast vid beslutet att avstå världscuptävlingarna i Davos och Dresden. De åtgärder som görs räcker inte för att ändra beslutet.
Hoppet lever kvar för Tour de Ski. De nya italienska restriktionerna skapar förutsättningar för minskade risker på tävlingsorterna.

− Beslutet att inte tävla i Davos och Dresden står fast, säger Anders Byström längdlandslagschef. Vi kommer att fokusera på att hålla våra bubblor här i Sverige och jobbar intensivt med att hitta lösningar som gör att vi kan åka till Tour de Ski efter jul.

Beslutet om att ställa in tävlingarna för de svenska åkarna togs tillsammans med längdlandslagets medicinskt ansvarig, Per Andersson i början av veckan. Flera länder har framfört synpunkter på hur tävlingarna i Ruka genomfördes och vill se bättre uppföljning från FIS på kommande tävlingar. Detta framkom på ett möte som FIS kallat till på förmiddagen.

– Det ligger ett stort egenansvar på team och aktiva att följa de riktlinjer som FIS satt upp. Något som inte följdes fullt ut i Finland. Förhoppningsvis blir detta bättre i de två kommande tävlingarna när FIS och arrangörerna trimmar rutinerna, fortsätter Byström.

Vad skulle möjliggöra att du som medicinskt ansvarig ger klartecken för längdlandslaget att delta i Tour de Ski som väntar efter nyår?
− Först och främst, en markant minskning i spridning av Covid-19. Vi får se var det tar vägen de närmaste veckorna. Det är något vi själva inte kan påverka, säger Per Andersson.

Men att italienska myndigheter nu begränsar resor mellan olika regioner får jag ändå en liten förhoppning om att, om vi kan ordna det praktiska från vår sida med egen transport, eget boende med egen matsal i rimlig närhet till tävlingsplatserna så kan vi få till en bra bubbla, säger Per Andersson.

Svenska skidförbundets längdorganisation kommer att följa utvecklingen noga. För längdlandslaget del handlar det nu om att hålla motivationen uppe och följa de restriktioner och riktlinjer som landslaget satt upp.

− Vi vill gärna ut och tävla igen, säger Anders Byström. Vi hoppas få till en tillräckligt bra plan som kan få grönt ljus inför Touren och att vi som lag får möjlighet att stå på startlinjen. Vi är förberedda men pandemin är en utmaning som vi måste ta hänsyn till precis som alla andra, avslutar Anders Byström

Senaste nyheterna

Britta Johansson Norgren ligger tvåa på Visma Ski Classics SC Ranking. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Fem svenskar topp 20 på Visma Ski Classics SC Ranking

Fem svenska åkare ligger topp 20 på Visma Ski Classics SC Ranking efter lördagens Engadin La Diagonela. Andreas Nygaard, Team Ragde Eiendom, är rankad som världens bästa långloppsåkare. Tvåa i ranking...
Charlotte Kalla är tillbaka i landslagsdräkten när det är dags för världscupen i finska Lahtis i helgen. FOTO: Erik Mårtensson/Bildbyrån.

Kalla tillbaka i landslagsdräkten – men osäker mot VM

Charlotte Kalla har fått pröva tålamodet rejält inför den här säsongen. Nu är hon dock tillbaka i landslagsdräkten efter sin covid-infektion och en tid av anpassad träning för att komma i form. När d...
Charlotte Kalla gör säsongsdebut i världscupen i Lahtis, Finland, kommande helg. FOTO: Johan Axelsson/Bildbyrån.

Kalla tillbaka i truppen till världscupen i Lahtis

Efter en helgs tävlingsuppehåll är det dags för de första världscuptävlingarna sedan Tour de Ski avslutades. Ebba Andersson, som var snabbast uppför Alpe Cermis, återfinns också nu i truppen till fins...