Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
William Poromaa längtar efter att få tävla igen. Här ser vi honom under förberedelserna inför världscuppremiären i Ruka. FOTO: Tomi Hänninen/Bildbyrån.

William Poromaa längtar efter att få tävla igen. Här ser vi honom under förberedelserna inför världscuppremiären i Ruka. FOTO: Tomi Hänninen/Bildbyrån.

Poromaa längtar efter riktiga tävlingar

William Poromaa gjorde en stark säsongsöppning på världscupen i Ruka. 15:e-platsen på 15 kilometer, minuten efter Johannes Hösflot Kläbo, var med råge hans bästa prestation internationellt.
– Det är trist att inte få fortsätta tävla. Nu hoppas jag verkligen att det blir Tour de Ski. Jag vill komma in mer i tävlandet på den här nivån, säger Poromaa till Längd.se.

Även om William vill tävla så skippade han gångna helgens träningstävlingar som landslaget ordnade i Östersund. Han drog istället till Bruksvallarna med sambon Frida Karlsson för träning.

– Jag tyckte det var bättre att åka hit för en träningsperiod istället när det blev så att vi inte skulle på de kommande världscuptävlingarna. Det är tråkigt att det inte gick att fortsätta tävla men nu är det som det är och det är bara att träna på, säger Poromaa.

Hur är förhållandena i Bruksvallarna nu?
– Jodå, det går att åka Mittåkläppspåret och upp mot Ramundberget. Tävlingsbanan är bra preparerad med pistmaskin så där går det att köra på för fullt, berättar William som kommer att få sällskap av Jens Burman och Calle Halfvarsson i ”Bruks” också.

  Vi kommer kunna träna på bra tillsammans här, fortsätter han.

Nu längtar och hoppas den unge Poromaa på att det blir svenskt deltagande på Tour de Ski. Det är högst osäkert i dagsläget då Internationella skidförbundet, FIS, i går meddelade att det inte blir några ändringar i upplägget av touren. Något som Sverige önskat.

– Jag vill ju komma in mer i tävlande på den här nivån. För mig är det bra att få så mycket tävlingar som möjligt framöver, säger Poromaa.

Den här säsongen är Williams första som senior. Han har gjort några starter i världscupen som junior. Förra vintern hade han 36:e åktid på jaktstarten i Nove Mesto. Med det i åtanke var 15:e-platen i Ruka ett stort kliv. På träning har William sett sin utveckling men att göra det på tävling är en annan sak.

Med lite distans till tävlingarna i Ruka. Hur ser du på din insats där?
– Jag kände ju innan att jag tagit kliv så det var skönt att jag kunde visa det där också.

Insatsen var som sagt det klart bästa den ännu inte 20 år fyllda Åsarnaåkaren presterat på den här nivån hittills. Detta trots att det inte gick som på räls hela loppet. I början av tävlingen stördes William en del av att ena handremmen inte satt perfekt. Halvvägs in i loppet låg han 27:a och så sent som med knappt fyra kilometer kvar var han 23:a. Men en vass avslutning åkte han in som 15:e man och var klart bäste U23-åkare i loppet.

Dagen innan så var William också nära att klara kvalet i sprinten. Han blev 34:a och det fattades bara en dryg sekund för att gå vidare till kvartsfinal. Att William utvecklat även snabbheten till den här vintern står helt klart.

– Det var tråkigt att inte gå vidare men jag kunde ändå känna att har jag en bra dag så klarar jag det. Jag brukar bli bättre och bättre i en sprint så det hade varit kul att få känna på en kvartsfinal, säger Poromaa.

Senaste nyheterna

pod_bild_tc21_lina

Podcast om Toblach-Cortina 2021

I senaste avsnittet av Visma Ski Classics podcast Livigno2Levi så analyseras dagens Toblach-Cortina av Teemu Virtanen. Gäst är Andreas Nyagaard, Team Ragde Eiendom. Det bjuds också på intervjuer med d...
Martin Ponsiluoma åkte in som tionde man på masstarten trots fyra bommade skott. FOTO: Jasmin Walter, Gepa Pictures/Bildbyrån.

52:a segern för Thingsnes Bö – Ponsiluoma tionde

Johannes Thingnes Bö vann masstarten i Antholz halvminuten före fransmannen Fillon Maillet. Martin Ponsiluoma sköt en bom varje gång på vallen men kunde ändå ta en tiondeplats. Sebastian Samuelsson s...
Markus Ruus vann 15 kilometer klassiskt vid Volkswagen cup i Torsby på söndagen. FOTO: Johanna Lundberg/Bildbyrån.

Ruus och Dyvik distansvinnare i Torsby

Volkswagen cup i Torsby fortsatte med distanslopp på söndagen. I herrklassen vann Åsarnas Marcus Ruus sju sekunder före gårdagens sprintvinnare Anton Persson, SK Bore Torsby. På damsidan gjorde IFK M...