William Poromaa längtar efter att få tävla igen. Här ser vi honom under förberedelserna inför världscuppremiären i Ruka. FOTO: Tomi Hänninen/Bildbyrån.

William Poromaa längtar efter att få tävla igen. Här ser vi honom under förberedelserna inför världscuppremiären i Ruka. FOTO: Tomi Hänninen/Bildbyrån.

Poromaa längtar efter riktiga tävlingar

William Poromaa gjorde en stark säsongsöppning på världscupen i Ruka. 15:e-platsen på 15 kilometer, minuten efter Johannes Hösflot Kläbo, var med råge hans bästa prestation internationellt.
– Det är trist att inte få fortsätta tävla. Nu hoppas jag verkligen att det blir Tour de Ski. Jag vill komma in mer i tävlandet på den här nivån, säger Poromaa till Längd.se.

Även om William vill tävla så skippade han gångna helgens träningstävlingar som landslaget ordnade i Östersund. Han drog istället till Bruksvallarna med sambon Frida Karlsson för träning.

– Jag tyckte det var bättre att åka hit för en träningsperiod istället när det blev så att vi inte skulle på de kommande världscuptävlingarna. Det är tråkigt att det inte gick att fortsätta tävla men nu är det som det är och det är bara att träna på, säger Poromaa.

Hur är förhållandena i Bruksvallarna nu?
– Jodå, det går att åka Mittåkläppspåret och upp mot Ramundberget. Tävlingsbanan är bra preparerad med pistmaskin så där går det att köra på för fullt, berättar William som kommer att få sällskap av Jens Burman och Calle Halfvarsson i ”Bruks” också.

  Vi kommer kunna träna på bra tillsammans här, fortsätter han.

Nu längtar och hoppas den unge Poromaa på att det blir svenskt deltagande på Tour de Ski. Det är högst osäkert i dagsläget då Internationella skidförbundet, FIS, i går meddelade att det inte blir några ändringar i upplägget av touren. Något som Sverige önskat.

– Jag vill ju komma in mer i tävlande på den här nivån. För mig är det bra att få så mycket tävlingar som möjligt framöver, säger Poromaa.

Den här säsongen är Williams första som senior. Han har gjort några starter i världscupen som junior. Förra vintern hade han 36:e åktid på jaktstarten i Nove Mesto. Med det i åtanke var 15:e-platen i Ruka ett stort kliv. På träning har William sett sin utveckling men att göra det på tävling är en annan sak.

Med lite distans till tävlingarna i Ruka. Hur ser du på din insats där?
– Jag kände ju innan att jag tagit kliv så det var skönt att jag kunde visa det där också.

Insatsen var som sagt det klart bästa den ännu inte 20 år fyllda Åsarnaåkaren presterat på den här nivån hittills. Detta trots att det inte gick som på räls hela loppet. I början av tävlingen stördes William en del av att ena handremmen inte satt perfekt. Halvvägs in i loppet låg han 27:a och så sent som med knappt fyra kilometer kvar var han 23:a. Men en vass avslutning åkte han in som 15:e man och var klart bäste U23-åkare i loppet.

Dagen innan så var William också nära att klara kvalet i sprinten. Han blev 34:a och det fattades bara en dryg sekund för att gå vidare till kvartsfinal. Att William utvecklat även snabbheten till den här vintern står helt klart.

– Det var tråkigt att inte gå vidare men jag kunde ändå känna att har jag en bra dag så klarar jag det. Jag brukar bli bättre och bättre i en sprint så det hade varit kul att få känna på en kvartsfinal, säger Poromaa.

Senaste nyheterna

Johan Häggström, Oskar Svensson, William Poromaa och Jens Burman på torsdagens presskonferens inför fredagens VM-stafett. FOTO: Johanna Lundberg/Bildbyrån.

Startlista VM Oberstdorf – stafett herrar torsdag

I morgon fredag är det dags för herrstafetten vid VM i Oberstdorf, Tyskland. Starten går 13.15. Sverige ställer upp med följande fyra åkare: Johan Häggström, Oskar Svensson, Jens Burman och William Po...
Svensk glädje sedan Elvira Öberg spurtat Sverige till seger på stafetten i Nove Mesto. FOTO: Philip Brem, Gepa Pictures/Bildbyrån.

Stafettsuccé för de svenska skidskyttetjejerna

Kvartetten Mona Brorsson, Hanna Öberg, Linn Persson och Elvira Öberg vann skidskyttestafetten i Nove Mesto på torsdagen. Med segern säkrade de också en totalseger i stafett-världscupen.. – Jag är så...
Norsk glädje och svensk besvikelse på samma bild efter damernas VM-stafett. FOTO: Johanna Lundberg/Bildbyrån.

En mardrömsstafett för Sverige

Talesättet stafett är stafett fick alla svenska längdåkningsfans känna på idag. Sverige var storfavoriter på damstafetten på VM i Oberstdorf men slutade på sjätte plats två minuter bakom segrande Norg...