Efter en minst sagt stark säsongstart i Finland så väntar nu nya världscuptävlingar för Sebastian Samuelsson i österrikiska Hochfilzen. FOTO: Kalle Parkkinen/Bildbyrån.

Efter en minst sagt stark säsongstart i Finland så väntar nu nya världscuptävlingar för Sebastian Samuelsson i österrikiska Hochfilzen. FOTO: Kalle Parkkinen/Bildbyrån.

Sebastian Samuelsson redo för nya framgångar i Hochfilzen

Sebastian Samuelsson kan räkna in tre pallplatser på sex tävlingar under säsongsöppningen i Finland.
Tillsammans med hela det svenska skidskyttelandslaget har han fått en fantastisk start på säsongen. Sebastian åker fortare samt skjuter bättre och snabbare
– Jag har gjort ett stort jobb med att förbättra mitt skytte. Jag jobbade mycket med det i fjol och äntligen har jag fått det på plats, berättar Sebastian för Längd.se i telefon från Österrike.

Sebastian öppnade med en sjätteplats på 20 kilometer i Kontiolahti, följt av en andraplats på sprinten. På andra världscupomgången i Finland blev han 18:e man på sprinten som låg till grund för jaktstarten där han tog sin första världscupseger efter suverän åkning och endast en bom. Tävlingarna i Finland avrundades med Sebastian förde Sverige till en andraplats i stafetten.

Vad är förklaringen till den starka säsongstarten?
– Jag har gjort ett stort jobb med att förbättra mitt skytte. Jag jobbade mycket med det i fjol och äntligen har jag fått det på plats, hur jag ska agera på vallen, säger Sebastian och fortsätter;

– När det gäller skidåkning är jag egentligen lite förvånad att det går så bra men det gör ju bara allt roligare.

Det var inför förra säsongen som Sebastian tillsammans med landslagets skyttetränare Johan Hagström satte sig ner för att analysera skyttet.

– Vi konstaterade att jag sköt för dåligt. Vi diskuterade och laborerade mycket, tog verkligen tag i det. Jag har ändrat tekniken, hur jag ligger och står. Det har tagit drygt ett år att få allt på plats, det är först under hösten jag känt att allt sitter som det ska. Nu känner jag mig verkligen trygg, berättar Sebastian.

Ändrad teknik och mycket skytteträning har gett resultat för Sebastian Samuelsson. FOTO: Daniel Eriksson/Bildbyrån.Ändrad teknik och mycket skytteträning har gett resultat för Sebastian Samuelsson. FOTO: Daniel Eriksson/Bildbyrån.

Din snabba skidåkning då? Vad är förklaringen bakom den?
– Det är svårt att svara på men jag har ju tränat bra i många år nu. I fjol fick jag inte det att stämma men kanske får jag svar från det nu, funderar Sebastian.

Vad gäller den fysiska träningen lutar sig Sebastian emot landslaget huvudtränare Johannes Lukas, den 27-årige tysken som fått en kanonstart med hela det svenska laget i år.

– Jag har tränat mer tröskelfart och med högre intensitet inför årets säsong. Det verkar som kroppen tagit åt sig bra av det. Jag har också ändrat en del i styrketräning med hjälp av fysioterapeuten Marcus Bystedt. Det ser också ut att ha gett en skjuts, berättar Sebastian.

Häromdagen landade Sebastian och hela den övriga internationell skidskytteeliten i Österrike. Fredag till söndag väntar omgång tre av världscupen i Hochfilzen.

– IBU hade chartrat två plan som vi alla åkte med från Finland. Det fungerade mycket bra.

Hur är förhållandena vid tävlingsarenan?
– När vi landade var det nästan ingen snö vid sidan av banan men nu har det kommit en del. Arrangören har gjort ett bra jobb med banan så den ser superbra ut.

Att stämningen är på topp i den svenska truppen råder det förstås ingen tvekan om efter pangstarten i Finland. Det blir förstås lite mindre samvaro på grund av pandemin då man följer noggranna regler för hur man träffas.

– Visst ses vi lite mindre än normalt men jag trivs bra själv här på mitt rum, säger Sebastian som räknar med att formen är kvar sedan tävlingarna i Kontiolahti.

– Man vet ju aldrig vad som kan hända på några dagar men det känns bra och jag borde kunna ta vara på formen den här helgen också.

Tävlingarna i Hochfilzen startar med sprintlopp för både damer och herrar i morgon fredag.

Senaste nyheterna

Frida Karlsson med ett stort leende efter sitt andra silver vid VM i Oberstdorf. FOTO: Johanna Lundberg/Bildbyrån.

Johaug överlägsen – silver till Karlsson och brons till Andersson

Therese Johaug vann VM-guld på 10 kilometer fri stil hela 54,2 sekunder före Frida Karlsson på silverplats. Ebba Andersson knep bronset tolv sekunder efter Karlsson. Charlotte Kalla blev fin sexa bara...
Therese Johaug vann guld I överlägsen stil på 10 km fri stil vid VM i Oberstdorf. FOTO: Christian Walgram, Gepa Pictures/Bildbyrån.

Resultat VM Oberstdorf damer 10 km fri stil

Therese Johaug vann 10 km fri stil 54,2 sekunder före Frida Karlsson på silverplats. Bronset tog Ebba Andersson tolv sekunder efter Karlsson. Charlotte Kalla sexa tio sekunder från pallen.
Lina Korsgren, Team Ramudden, ligger femma på Visma Ski Classics SC Ranking inför Vasaloppet. Kan hon försvara sin seger från i fjol lär hon klättra in rankingen. FOTO: Björn Reichert/Nordic Focus.

24 svenska åkare topp 100 på Visma Ski Classics SC Ranking

Vi närmar oss Vasaloppet och det kan vara intressant att titta till Visma Ski Classics SC Ranking. Topp tio på rankinglistan består av fem norska åkare och fem svenska. Kikar vi på topp 100 så finns d...