Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Nu är det klart att Sverige kommer att skicka en trupp till Tour de Ski. FOTO: Bildbyrån.

Nu är det klart att Sverige kommer att skicka en trupp till Tour de Ski. FOTO: Bildbyrån.

Längdlandslaget åker till Tour de Ski

Längdlandslaget har, efter omfattande planering, äntligen fått klartecken från det medicinska teamet. Den nya planen håller för att åka till Tour de Ski. Detta glädjande besked fick de svenska åkarna till frukost på fredagsmorgonen.

Beskedet som kom tidigt i morse, efter möte med den medicinskt ansvarige läkaren Per Andersson, är mycket välkommet.

– Det är ett enormt arbete som har gjorts för att kunna minimera risken för att utsättas för smitta på väg mot Tour de Ski, berättar Daniel Fåhraeus, Svenska Skidförbundets längdchef. Vi vet att intresset för att se de svenska åkarna är stort, lika stor är önskan från laget att få komma iväg och därför känns det fantastiskt skönt att vi hittat en lösning, säger Fåhraeus.

Tour de Ski avgörs på tre orter med start den 1 januari 2021 i schweiziska Val Müstair. Längdlandslaget anländer till en närliggande flygplats i ett eget flygplan.

– Vårt mål har hela tiden varit att kunna åka. Vi har ett lag med stor potential där det finns en stark kollektiv önskan att få komma iväg och tävla. De har varit enormt tålmodiga i väntan på detta, så det här känns riktigt bra, säger Anders Byström.

Planen som presenterats är realistisk och tillsammans med de justeringar som FIS har gjort efter tävlingarna i Ruka har riskerna minskat ytterligare. Något som varit avgörande när riskerna har analyserats.

– Vi har arbetat hårt med att minimera riskerna för att få in smitta i truppen. FIS förändringar på plats och vår egen planering för resa, boende och transporter på plats har nu justerats så pass mycket att jag kan känna mig trygg i att ge klartecken för laget att åka, avslutar Per Andersson, medicinskt ansvarig läkare.

Senaste nyheterna

startlistbild_eld

Startlistor Engadin La Diagonela

Lördag morgon är det dags för en efterlängtad start på Visma Ski Classics säsong XI. Du ser loppet på kanal 9 där Roberto Vacchi och Oskar Svärd kommenterar. Sändningen startar 08.00. Startlistor finn...
Sebastian Samuelsson förde upp Sverige från elfte till sjunde plats på stafetten i Oberhof. FOTO: Jasmin Walter, Gepa Pictures/Bildbyrån.

Stafettseger till Frankrike – Sverige sjua

Martin Ponsiluoma bommade bort Sveriges chanser till en framskjuten placering på stafetten i Oberhof. Sebastian Samuelsson avancerade dock från elfte till sjunde plats på slutsträckna. Frankrike vann...